Rihanna har netop udgivet sit nye album 'Anti'. REUTERS/Mario Anzuoni
Rihanna har netop udgivet sit nye album 'Anti'. REUTERS/Mario Anzuoni Foto: MARIO ANZUONI

Er du stor fan af Rihanna? Og kan du lide popstjernens store klassikere som 'Pon de Replay', 'Umbrella', 'Disturbia', 'Don't Stop the Music', 'Only Girl in the World', 'We Found Love', 'FourFiveSeconds' og mange andre?

Hvis svaret er 'Ja' til begge spørgsmål, så har du lidt tilvænning, der skal arbejdes med i forbindelse med den længe ventede udgivelse af Smukfest-aktuelle Rihannas 8. studiealbum, 'Anti'.

FASHION-PARIS/

For det er ikke Rihanna, som vi kender hende bedst, med feststemte pophits som det helt store trækplaster. 'Anti' er, som navnet antyder, noget helt andet end de fleste Rihanna-fans er forvænte med.

Det er med andre ord svært at finde et nummer, som bliver det næste store festhit på de danske diskoteker, som mange af de ovennævnte Rihanna-numre har været.

Selv singlen 'Work', som udkom omkring et døgn inden albummet - angiveligt ved en fejl - blev sendt ud på streamingtjenesten Tidal torsdag, er ikke umiddelbart den store festpumper.

roskildefestival2013

Uden tanke på dansegulvet
Mest af alt minder albummet efter få gennemlytninger om noget, der skal trække popstjernen fra Barbados i en retning, der minder mere om det et andet stort navn som The Weeknd har præsteret tidligere: Dyster, eftertænksom og med en langsom og nedtonet produktion - uden tanke på dansegulvet.

Det er godt illustreret ved, at store pophits fra Rihanna fra 2015 som 'FourFiveSeconds' og 'Bitch Better Have My Money' ikke er at finde på 'Anti', der i øvrigt er produceret af Kanye West og blandt andet har besøg af Drake på singlen ’Work’.

'Anti' er helt tydeligt et album, som Rihanna har arbejdet på rigtig længe. Og produktionen er lækker og gennemgående. Og specielt den nye og mindre festlige lyd synes at være ekstra gennemarbejdet og gennemtænkt.

Selvom albummet mangler åbenlyse store festhits, så virker det til, at jo mere man lytter til det, des bedre og mere fængende bliver det dystre, nedtonede univers, som selv de mest hardcore Rihanna-fans nok med tiden - efter mere end én gennemlytning - skal tage til sig.

Udgivet ved en fejl
Ifølge flere internationale medier blev 'Anti' uploaded til Tidal ved en fejl. Herfra blev det lækket, og så var der ingen vej tilbage andet end officielt at udgive albummet.

roskildefestival2013

Men der kan på ingen måde trækkes en lige linje mellem den udgivelsesmæssige brøler, som 'Anti' åbenbart har været et offer for. For albummet er flot udført, og selvom det måske umiddelbart skræmmer traditionelle Rihanna-fans væk, så er det forfriskende med en helt ny udgave af popstjernen, som man ellers troede, man kendte så godt.

Og numre som 'Desperado', 'Kiss it Better' og 'Love on the Brain' sidder hurtigt fast i hovedet.

Så kan vi bare glæde os til at se, om det er den nye dystre Rihanna eller den gamle feststemte Rihanna, vi får at se de to gange, hun gæster Danmark i år - henholdsvis på Refshaleøen i København 7. juli og i bøgeskoven ved Skanderborg 3. august under Smukfest.

FILE BRAZIL MUSIC

Albummet er ude eksklusivt på Tidal torsdag, mens det kommer til salg på download fredag. Rihanna har i øvrigt selv lagt albummet ud i gratis format. Det kan du finde her.

Rihanna, 'Anti', udgivet 28. januar 2016, 4 ud af 6 stjerner.

Album-coveret på 'Anti'.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.