Rasmus Nøhr er træt af at være ked af det.

Fredag udsendte den 46-årige ’Sommer i Europa’-hitmager sit sjette album, ’Monas butik’, men selvom han burde være glad, har optakten langt fra været nogen fest.

»Jeg har været meget syg og gået rundt med næseblod på gaden. Det sidste år har været spild af liv, og det har virkelig hæmmet mit arbejde,« fortæller Rasmus Nøhr til B.T.

Årsagen skyldes fejden med poker-spilleren Gustav ’Gus’ Hansen. Det seneste år har de to gamle venner ligget i offentlig krig om samarbejdet omkring festivalen ’Danmark dejligst’.

Festivalen blev i 2017 erklæret konkurs ved Sø- og Handelsretten, hvorefter Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for 1.136.000 kroner, og selvom retten i foråret afsluttede sagen, har det taget hårdt på den ellers altid smilende sanger.

»Jeg blev idømt at skulle betale Gustav 90.000 kroner, men han ankede, så lige nu ved jeg ikke, hvordan det ender,« fortæller Rasmus Nøhr med et dybt suk.

»Jeg kan ikke lægge sagen bag mig. Det plager mig stadig meget, og jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Da vi begyndte samarbejdet, var det noget positivt og sjovt, vi skulle lave sammen, og så ender det med at blive en gang mudderkastning. Det har ærligt talt gjort mig pisseked af det.«

Sideløbende med retssagen har ’Danmark dejligst’-festivalen trods underskud kørt videre og afsluttes i weekenden i Humlebæk efter 101 arrangementer rundt omkring i landet.

Sponsorer er faldet fra

Rasmus Nøhr ved ikke, om han har kræfter til at stå i spidsen for festivalen til næste år.

»Jeg ved det ikke. Nu skal vi have overstået det her år, og så må vi se, hvor vi lander henne. Flere sponsorer er faldet fra, men der er også mange, der vil have, vi fortsætter. Vi har haft godt og vel 150.000 glade gæster siden retssagen, og byerne har været glade for os, så det skulle nok kunne lade sig gøre.«

Rasmus Nøhr er først og fremmest sanger og sangskriver, og han har fundet ud af, at han måske ikke egner sig til at drive en festival.

»Det har vist sig at være mere omfangsrigt arbejde, end jeg regnede med, og jeg har lavet mange fejl. Det har været fantastisk at hjælpe små byer med at få deres egen festival, og jeg har mødt så mange glade mennesker, men jeg trænger til en puster, og så tænker jeg, der skal tungere kræfter til. Jeg har haft alt for mange kasketter på.«

Spild af liv

Han gentager flere gange, at glæden ved de sidste par års arbejde er blevet slået i stykker af uvenskabet med Gus Hansen, og at han derfor ikke har lyst til at tale mere om det.

»Jeg er slet ikke bygget til offentlige slåskampe. Det har jeg ikke lyst til at bruge mit liv på.«

Han smiler. Til foråret har han forhåbentlig rystet 2018 af sig, og han glæder sig til at vende tilbage til udgangspunktet, når han tager på Danmarksturné med sit nye album.

»Jeg synes trods alt, at jeg har fået lavet en fantastisk plade, og jeg glæder mig til at blive musiker igen. Igennem alt det her er det lykkedes mig at finde fred og ro, når jeg er ude at spille. Det er der, mit hjerte ligger.«