Revolutionerende forretningskvinde, erotisk kvindesagsforkæmper og fandenivoldsk kunstner.

Ordene står i kø, når man skal beskrive Madonna, der torsdag fylder 60 år. Dronningen af pop, der lystrer det borgerlige navn Madonna Louise Veronica Ciccone og voksede op i alt andet end glamourøse kår i en katolsk familie i Midtvesten i USA, har gennem 36 år skabt sig et brand, der får de fleste andre superstjerner til at ligne opkomlinge.

Allerede tidligt i sin karriere har Madonna manifesteret sig som en moderne kvinde, der gør det hele på sin måde, bemærker Dan Rachlin, der som radiovært og dj har spillet hendes musik gennem mange år.

Madonna fra 1985, hvor hun spillede en af hovedrollerne i filmen 'Desperately Seeking Susan' (På dansk 'Helt vild med Susan').
Madonna fra 1985, hvor hun spillede en af hovedrollerne i filmen 'Desperately Seeking Susan' (På dansk 'Helt vild med Susan'). Foto: ORION PICTURES / Album
Vis mere

»Spice Girls forsøgte at tage æren, men det er Madonna, der har opfundet girlpower. Hun styrede tidligt det hele selv og har vist stor stilsikkerhed og talent i forhold til at finde de rigtige samarbejdspartnere, hvilket har gjort, at hun har en lyd, der ofte har været foran andre,« siger han.

Foto: ANGELA WEISS/AFP/SCANPIX
Vis mere

Selv om Madonna på intet tidspunkt har været den store komponist eller sangskriver, er det lykkedes hende at blive den bedst sælgende kvindelige artist nogensinde. Gennem hendes foreløbig 36 år lange karriere er der langet mere end 300 millioner album over disken. Det kræver lidt af et multitalent, og det er der ingen tvivl om, at hun er, mener den mangeårige fan Marek Bang Poulsen.

»Jeg hører rigtig meget andet, men Madonna er den kunstner, jeg hører mest. Hende vender jeg altid tilbage til, fordi hun har så meget forskelligt i bagkataloget. Så mange forskellige lyduniverser og stemninger. Der er noget til enhver situation og stemning,« siger han, der har oplevet hende live flere gange, hvor hun ofte har lavet noget vilde sceneshow.

Marek Bang Poulsen er kæmpe fan af Madonna – og ses her på en ferie i Lissabon, som Madonna for nylig er flyttet til.
Marek Bang Poulsen er kæmpe fan af Madonna – og ses her på en ferie i Lissabon, som Madonna for nylig er flyttet til. Foto: Privat
Vis mere

»Man skal ikke provokere bare for provokationens skyld, men hun har provokeret bevidst, og der været en dybere mening, hvis man har sat sig ind i konteksten,« siger Marek Bang Poulsen.

Ikke for mændenes skyld

Det er ikke kun i musikken, at Madonna har signaleret, at det er hende, der har bukserne på.

Madonna med sin eksmand Guy Ritchie ved en premiere i 2001. Parret blev gift i 2000 og skilt otte år senere.
Madonna med sin eksmand Guy Ritchie ved en premiere i 2001. Parret blev gift i 2000 og skilt otte år senere. Foto: FRED PROUSER/REUTERS/RITZAU SCANPIX
Vis mere

»Hun har tit spillet på det seksuelle og det erotiske, og det er altså ikke for mændenes skyld. Hun udgav på et tidspunkt en bog med seksuelle billeder af sine partnere. Iskoldt. Vi har med en kvinde at gøre, der selv styrer pisset,« siger Dan Rachlin og fastslår, at Madonna har gjort sit til kvindesagen.

»Hun viser, at kvinder kan plukke de partnere, de vil. For tiden diskuterer man, om man som kvinde kan have haft 100 partnere,« siger han og refererer til debatten om Venstre-medlemmet Anahita Malakians.

»Den slags har Madonna jo skidt højt og flot på. Hun har været i monogame forhold, men store dele af tiden har hun levet rock'n'roll-livet med alt, hvad dertil hører,« siger Dan Rachlin.

Dan Rachlin spiller stadig Madonna, når han er ude som dj. Særligt sange som 'Holiday' og 'Vogue'.
Dan Rachlin spiller stadig Madonna, når han er ude som dj. Særligt sange som 'Holiday' og 'Vogue'. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

Til livet i tourbussen på landevejene hører også i Madonnas tilfælde et hav af mere eller mindre outrerede outfit. Men noget stilikon, det er Madonna ikke, pointerer Kim Grenaa, der er kreativ direktør og udgiver af magasinet Dansk, om end hun i 1980'erne dannede mode med sit særlige look.

»Hun bruger mode som andre udtryksformer. Hun har arbejdet sammen med de rigtige, og ikke kun de nikkedukker, der giver ret. Hun har været god til at spotte de nye designere og er en vild ambassadør for dem. Der er godt nok mange, der ser det, Madonna har på,« siger han.

Både Dan Rachlin, Marek Bang Poulsen og Kim Grenaa er enige om, at uforudsigeligheden er en stor del af Madonnas personlighed.

»Det er et under, at hun ikke er blevet skør endnu. Hun har holdt fast i tanken om, at Madonna var et alter ego,« siger han.

Helt aktuelt lader hun til at have droppet de daglige fem timer i fitnesscenteret.

Foto: ANGELA WEISS/AFP/RITZAU SCANPIX
Vis mere

»Hun har fået lidt topmave. Sådan har vi aldrig set hende. Igen formår hun at overraske. Det er tydeligt, at hun ikke føler, hun har noget, hun skal bevise længere,« siger han.

»Jeg er nysgerrig på, hvilken retning hun går i næste gang. Hun har hele tiden sagt, at hun bliver ved, indtil hun ikke synes, det er sjovt længere,« tilføjer Marek Bang Poulsen.

Og hvad der sker, er som altid med Madonna lidt usikkert. Hendes fødselsdag fejres tilsyneladende også ganske privat.

Madonna i London under et pressemøde om filmen 'Shanghai Surprise' i 1986.
Madonna i London under et pressemøde om filmen 'Shanghai Surprise' i 1986. Foto: Dave Caulkin
Vis mere

Madonna ved Cannes Film Festival i 1991. Kjolen er designet af Jean-Paul Gaultier.
Madonna ved Cannes Film Festival i 1991. Kjolen er designet af Jean-Paul Gaultier. Foto: AFP/RITZAU SCANPIX
Vis mere

Madonna under en koncert i Philadelphia, 2001.
Madonna under en koncert i Philadelphia, 2001. Foto: TOM MIHALEK/AFP/RITZAU SCANPIX
Vis mere