Det er ikke unormalt, at kunstnere er politiske og langer ud efter de folkevalgte, men når det er Danmarks største rockband, der står for lussingerne, så lytter folk.

'Inger Støjberg er bange, så de brune skal tages til fange.'

Sådan sang Simon Kvam i den aktuelle udgave af superhittet 'Superliga', da han onsdag den 20. marts stod på scenen i KB Hallen med sit band Nephew.

De er kendt for at lege lidt med teksten til lige præcis det nummer, hvor de bruger aktuelle politiske emner til at lave satire over forskellige personer.

Inger Støjberg (V) og Naser Khader (K).
Inger Støjberg (V) og Naser Khader (K). Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Men selvom der i går blev langet verbale kindheste ud til nogle af de mest fremtrædende politikere i Danmark, så har de nævnte mænd og kvinder taget det med et smil.

»Det er jo en del af kunsten, sådan har det altid været, og det skal man ikke lade sig gå på af. Så må de jo selv om, om de trækker folk til eller skubber dem væk med deres politiske holdninger,« siger Pernille Vermund.

Hun griner lidt af det, for hun kan godt lide Nephew som band og synes faktisk, det er ret sjovt. Det samme gør Uffe Elbæk:

»Jeg har kæmpe respekt for Nephew og synes, det er det bedste liveband. Desuden kender jeg både Simon (Kvamm, red.) og Kristian (guitar, red.), så jeg tager det som venligt drilleri.«

Uffe Elbæk (Alt) og Pernille Vermund (D).
Uffe Elbæk (Alt) og Pernille Vermund (D). Foto: Linda Kastrup
Vis mere

En anden, der er blevet gjort til genstand for kritik ved gårsdagens koncert, er Inger Støjberg. Hun har taget opmærksomheden som en invitation.

»Jeg tror, jeg er mere begejstret for Nephew, end de er for mig, og jeg tager det med et grin. Jeg overvejer selv at tage til en af deres koncerter. Måske jeg skulle tage derhen sammen med Pernille Vermund?« griner hun og forklarer, at hun er vant til det:

»Jeg er før indgået i sange af folk, der ikke kan lide mig. Både Wafande og Sebastian har lavet noget på et tidspunkt, og kunstnere er jo generelt stærkt venstreorienterede, så jeg er vant til det.«

En anden af de skarpe karakterer i dansk politik, der bliver udstillet af Nephew, nøjes ikke med at grine af det. Han er vild med det.

»Det er en stor ære, det er jo maksimal integration. En indvandrer kan ikke opnå noget højere. Jeg troede, jeg havde opnået det højeste, da jeg blev portrætteret i Cirkusrevyen, så det her er en ære,« siger Naser Khader henrykt over telefonen.

De er alle sammen enige om, at Nephew er et super godt band, som de har stor respekt for som performere, men også kunstnere.

De deler ideen om, at kunsten er en del af det oplyste samfund, og at en af de ting, som kunsten kan, er at være kritisk og få folk til at lytte.

»Jeg synes jo, hvis man skal tage det op på et lidt højere plan, at det også er kunstens opgave at kritisere magthavere, og så er det jo, at de kreative fag generelt er ret venstreorienterede,« siger Pernille Vermund.

Klaus Riskær Pedersen (X).
Klaus Riskær Pedersen (X). Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Jeg synes, det er fedt, de kommenterer politikere. Forøvrigt skal vi flyve mindre, og alle i mit parti har rettet ind,« konstaterer Uffe Elbæk og griner.

Og de to muntre politikere stemmes i af den nyankomne i klassen: Klaus Riskær Pedersen.

»Jeg synes jo, kunstnere har stor frihed til at lave deres musik, der skal jo være plads til at udfordre. At det bliver satirisk eller kritisk, kan man gøre, hvad man vil, men jeg synes, det er fint,« siger han.

B.T. har forsøgt at få fat i Nephew uden held. De spiller i KB Hallen igen i aften, så måske er det nogle nye, der står for skud denne gang.