Det legendariske rockband Pink Floyd har ikke udgivet nye sange siden 1994.

Men nu har David Gilmour og co. stukket hovederne sammen igen – af en helt særlig årsag.

Det britiske rockband har udgivet sangen 'Hey Hey Rise Up' som er en støttesang til Ukraine. Du kan høre den og se musikvideoen i videoafspilleren herover.

Ideen fik Pink Floyd-forsangeren og guitaristen David Gilmour efter at have set en video på Instagram.

Her sang Andriy Khlyvnyuk fra bandet Boombox den ukrainske protestsang 'The Red Viburnum In The Meadow' (sangens engelske titel) som stammer fra Første Verdenskrig – på en gabende tom Sofia-plads i Kyivs centrum.

Det gav Gilmour og resten af Pink Floyd en idé.

»Som så mange andre har vi følt vrede og frustration over denne modbydelige handling med et uafhængigt, fredeligt demokratisk land, der bliver invaderet og får dets folk myrdet af en af verdens stormagter,« siger David Gilmour – som har en ukrainsk steddatter og ukrainske børnebørn – i en udtalelse på hans egen hjemmeside.

Gilmour kendte Andriy Khlyvnyuk fra en støttekoncert i 2015, hvor de begge optrådte, og fik fat på den ukrainske sanger, som netop nu befinder sig på et hospital i Kyiv.

Khlyvnyuk afbrød en turné i USA for at vende hjem til Ukraine og blive en del af forsvaret i hovedstaden. Han er blevet såret i krigen og er nu ved at komme sig på hospitalet.

»Jeg spillede lidt over telefonen, og han gav mig lov til at bruge det. Vi håber begge, at vi kan mødes personligt og lave noget sammen i fremtiden,« siger David Gilmour.

Andriy Khlyvnyuks vokal fra Instagram-videoen på Sofia-pladsen bliver brugt i 'Hey Hey Rise Up'. Sangens titel er en oversættelse af den sidste linje i den ukrainske protestsang, som Khlyvnyuk synger.

Pink Floyd optræder i Prag i 2019. Her ses guitarist Guy Pratt og trommeslager Nick Mason.
Pink Floyd optræder i Prag i 2019. Her ses guitarist Guy Pratt og trommeslager Nick Mason. Foto: Vit Simanek
Vis mere

Udover Gilmour spiller Pink Floyd-medlemmerne Nick Mason, Guy Pratt og Nitin Sawhney i 'Hey Hey Rise Up' – som er gruppens første nyindspilning siden 'Division Bell' fra 1994.

Alt overskud fra 'Hey Hey Rise Up' – som blev udgivet 30. marts – går til humanitær hjælp i Ukraine.

Pink Floyd har også tidligere annonceret, at de fjerner al deres musik fra digitale musiktjenester i Rusland og Hviderusland.

David Gilmour har selv en ukrainsk svigerdatter og engelsk-ukrainske børnebørn.