Festorkesteret ‘Sweethearts’ startede som en festlig, uhøjtidelig og anarkistisk fuck-finger til 80’ernes musikscene. De var dansktoppens enfant terrible, men fejrer nu snart 30 år senere jubilæum som en fastgroet del af den. BT har mødt Pernille Højmark, som ser tilbage på et liv med dansktop og Sweethearts.

Det skulle have været en engangsforeteelse, da Sweethearts spillede en dansktop-koncert på Stengade 30 på Nørrebro i 1988. Den utraditionelle festmaskine med Pernille Højmark i spidsen rockede det bedste fra dansktoppen med grimt tøj og paryk - og blev intet mindre end en succes. Publikum ville have mere.

Til næste år fejrer festorkesteret jubilæum. Sweethearts og dansktop blev med årene en stor og uløselig del af Pernille Højmarks liv.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at det blev konstanten i mit liv. Jeg har ikke fået børn, men Sweethearts er blevet som en familie for mig. Når jeg kommer ind i turbussen, føler jeg mig hjemme og kan slappe helt af,« siger hun.

Siden 1988 har den den store familie med Kim Kidholm, Holger Kølle, Peter Michael, Bo Bistrup opnået kultstatus, udgivet otte plader og kørt Danmark rundt utallige gange. En lang rejse med dansktoppen på passagersædet.

»Det hele startede med, at der oppe i mit sommerhus var en samling med gamle dansktop-singler. Når vi festede og klokken blev ét om natten, så satte vi altid den CD på og skrålede med,« fortæller Pernille Højmark.

Den uhøjtidelige og selvironiske tilgang fik i begyndelsen mange til at tro, at Sweethearts gjorde grin med dansktop-genren, men det føler Pernille Højmark ikke selv. De bruger humor og hylder musikken på deres egen måde.

»Vi har altid været skidesvær at kategorisere, fordi vi bruger dansktoppen på vores egen måde. Vi er et rockorkester, som spiller pop med et anarkistisk islæt,« forklarer hun.

Hendes generation voksede op med dansktoppen, der blev spillet hver søndag i radioen, men Pernille Højmark havde ikke selv en stor interesse for musikken som ung. Det ændrede sig dog med tiden. Festorkesteret Sweethearts har over de sidste 30 år spillet det meste og det bedste af dansktoppen og solgt næsten en halv millioner plader. Populærmusikken har fået en helt speciel plads i hendes hjerte.

»De sange vi spiller betyder pisse meget for mig. Jeg holder enormt meget af dem. Det er evergreens,« siger hun og nævner ‘Så længe jeg lever’ med John Mogensen, som hendes klare favorit.

Sweethearts har på de tre årtier spillet for alle generationer og på vidt forskellige scener. Deres første rigtige job var på Bananrepublikken på Nørrebro, hvor deres løn var alle de fadøl, de kunne drikke. Senere hen en intimkoncert for 80 afrikanske indvandrere og til næste år indtager de scenen til Dansktop Prisen 2018.

Den mest mindeværdige koncert fandt dog sted langt fra Danmark i begyndelsen af årtusindeskiftet, hvor Sweethearts blev inviteret til Cuba. De skulle spille til en festival med kunstnere fra hele verden, men de fem danskere var de eneste, der repræsenterede Europa..

»Kim kendte en aktiv mand fra Cuba, som havde set en koncert med Sweethearts i Danmark. Manden gjorde det til sin mission at få os til Cuba, hvor vi året efter fik fire jobs i landet, hvor det ene var til en stor og interimistisk musikfestival på en flyvebane. Jeg havde taget et kursus i spansk, så jeg kunne sige nogle få ord mellem numrene, og så havde jeg fået oversat 'så længe jeg lever' til spansk,« fortæller Pernille Højmark.

Pernille Højmark og Kim Kidholm i Cubas svar på Go' morgen Danmark.
Pernille Højmark og Kim Kidholm i Cubas svar på Go' morgen Danmark. Foto: Privatfoto: Kim Kidholm
Vis mere

Selvom Sweethearts havde sin begyndelse, som en provokerende festlighed, så er de med tiden blevet indlemmet i dansktop-genren, der tæller alt fra Kandis til John Mogensen og Johnny Reimer. De er blevet et såkaldt dansktop-orkester.

For Pernille Højmark har det i mange år været et liv, som hun har haft sideløbende med sin skuespillerkarriere. Til tider har det kollideret, men ofte har hun navigeret problemfrit mellem de to scener..

»I skuespillerbranchen er det begrænset, hvad du selv kan gøre. Du sidder ofte lidt med hatten i hånden og venter på et job. Sweethearts kunne jeg selv rykke på, og det tiltalte mig helt vildt meget. Jeg kan godt lide råheden i musikbranchen, og jeg elsker at være på tur med udendørskoncerter og festivaler. Jeg elsker orkesteret,« siger hun.

Pernille Højmark og hendes farverige dansktop-familie har derfor heller ingen planer om at stoppe festen.

»Mon ikke vi napper et jubilæum til. Og fra den dag skifter vi navn til ‘one foot in the grave’.«