På ep’en ‘Vinter-i-ring’ lyder Nephew både som man kender dem og så alligevel ikke.

Nephew har fået en niece, et femte medlem, Marie Kold-Kjær Højlund, der også optræder og udgiver under navnet Marybell Katastrophy. Hun og Simon Kvamm var hovedkræfterne i Aarhus Teaters samlefortolkende ‘Lyden af de skuldre vi står på’.

På det seneste album ‘Hjertestarter’ var Simon Kvamms tekster mere personlige end før og musikken tilsvarende mere varieret - stadig med udgangspunkt i et elektronisk univers. Den udvikling fortsætter.

På ‘Vinter-i-ring’ kommer Nephew både mere i bredden og i dybden end tidligere.

‘Sig langsomt månen hæver’ - der skulle være Kvamms forsøg på at skrive en moderne salme - begynder i samme grunddunkle lydunivers som f.eks. Nick Caves seneste album ‘Skeleton Tree’. Der males på det helt store soniske lærred i syntetiske undergangsfarver med 360 graders udsigt ind i de sjælelag, hvori man vil tillade musikken at finde sin klangbund. Det er både moderne EDM, på vej over i Trentemøller - og klassisk sangskrivning.

‘Amsterdam' er en katedral af en popsymfoni med en fin tekst, der forener udlængsel med flygtninges længsel mod vores del af verden. Et tema, Simon Kvamm før har beskæftiget sig med.

'At dø er at rejse’ - det må være et ordspil på nationaldigter H.C. Andersen - afspejler en dobbelthed, som Nephew afsøger mere overbevisende end de fleste andre. På en gang et nummer om dødsangst/-afklaring, hvor Kvamm og Højlund uendelig smukt synger ‘Jeg tror at tårer kan svejse, nu går vindmøllerne i stå’.

Og samtidig et validt bud på et hit. Og sagt i samme åndedrag: rart at høre et Nephew, der tilsyneladende har opgivet at gøre sig til overfor P3.

Det er samtidig det nummer, hvor Marie Højlund klarest lægger et feminint, frisk lag på Nephew, som vi kender dem.

For år tilbage betragtede jeg Nephew som resultatet af et engangsknald mellem en overkæk tekstforfatter fra et reklamebureau og et kasseret Depeche Mode-nummer fra Puk Studiet ved Randers, hvor de engang indspillede nogle numre.

I dag betragter jeg Nephew som et af landets mest spændende popbands. Der er internationalt vingesus over 'Vinter-i-ring'.

Nephew, 'Vinter-i-ring', ep.