En ellers festlig aften endte i skandale og vrede, da vinderne af 'årets bedste sang' i Norge ramte helt ved siden af med en dårlig racismevittighed i takketalen fra gallafesten 'Spellemannsprisen' - Norges årlige grammyuddeling.

Det var sidste års vindere af prisen, Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam fra den populære hip hop-duo Madcon, der overrakte prisen til årets vindere i bandet Plumbo. Og takken blev noget af en kold dukkert:

- Når jeg ser på jer to, så får sangen pludselig et nyt navn, 'Mokkamand', rablede sanger Lars Erik Blokkhus, da han fik mikrofonen i den ene hånd og prisen i den anden.

Hvilket var særdeles uheldigt, da vindersangens titel 'Mørkamann' direkte kan oversættes til 'Lortemand'.

Den malplacerede vittighed trak omgående øv-råb fra salen, og ifølge den norske avis VG gik adskillige publikummer omgående i protest.

- Det er en utrolig dårlig vittighed. Den var slet ikke morsom. Det er en vældig stødende kommentar, og jeg planlægger at kaste min drink i ansigtet på ham, når jeg møder ham, sagde Tshawe Baqwa til VG efter prisuddelingen.

Det nåede den tidligere prisvinder dog ikke - men det gjorde Terje Vinterstø, der er guitarist i det populære Kaizers Orchestra, til gengæld.

Da en meget ydmyg Lars  Erik Blokkhus forsøgte at undskylde sin opførsel efter prisuddelingen, tømte den nobelt klædte Kaizers-guitarist for rullende kamera et champagneglas halvt fyldt med øl ud over Blokkhus' hoved.

En gestus, der sammen med den meget uheldige vittighed har trukket overskrifter i alle større norske medier, og som ikke bliver mindre af, at bandet Plumbo efter planen skal deltage i det norske Melodi Grand Prix om to uger.

Nu har den nationale norske tv-station NRK meddelt, at ledelsen holder krisemøde om Plumbos deltagelse.

- Vi skal have et møde i mandag morgen og se, hvad der faktisk skete. Og så må vi tage en afgørelse, siger Stian Malme, der er projektleder i NRK, til Dagbladet.

Plumbos forsanger fortryder sin spøg, som han selv tillægger dumhed og ikke ondskab. Til Dagbladet siger han, at han ikke har sovet siden fadæsen.

- Det var det forkerte tidspunkt og en rigtig dårlig spøg, undskylder han i de norske medier.

Kaizers Orchestra giver koncerter i Danmark den 26., 27. og 28. januar - i henholdsvis København, Aarhus og Aalborg.