Lyt til artiklen

Under et døgn efter valgresultatet trak Sofie Carsten Nielsen sig som politisk leder for De Radikale.

Sofie Carsten Nielsen endte selv som den partileder, der fik hentet færrest personlige stemmer hjem i alle de 14 partier, men hendes parti fik også et historisk dårligt valg, hvor deres mandater på landsplan er blevet mere end halveret.

Det dårlige valg er heller ikke gået partiets tidligere formand Margrehte Vestagers næse forbi.

»Det er nok den hårdeste lussing, som partiet har fået i mange, mange år. Det må man sige,« lyder det fra den nuværende ledende næstformand i Europa-Kommisionen.

Margrethe Vestager vil dog ikke pege fingre.

Hun understreger i stedet, at partiet nok skal overleve nedgangen – for hun har også selv stået igennem mindre lyse tider hos Radikale Venstre.

»Jeg er meget forsigtig med at sige, det er nogens skyld, for der er sikkert mange ting, som er stimlet sammen på samme tid, men Sofie har sagt mange gange inden valgkampen: 'Partiet er 117 år gammelt', det fik også bank dengang, jeg var formand, så det skal nok rejse sig igen.«

B.T. mødte Margrethe Vestager til Danish Music Awards i Moltkes Palæ, torsdag den 3. november 2022.
B.T. mødte Margrethe Vestager til Danish Music Awards i Moltkes Palæ, torsdag den 3. november 2022. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Margrethe Vestager understreger ligeledes, at det kun er Sofie Carsten Nielsen, der ved, om det var det rigtige, at hun trak sig som Radikales politiske leder.

»Det er jo så svær en beslutning at træffe, så det ved hun, det kan hun jo mærke på sig selv, om det er den beslutning, der skal træffes på det her tidspunkt, så jeg tager hendes beslutning fuldstændig til efterretning,« lyder det fra forgængeren.

»Det er en meget, meget svær ting at gøre, det, som hun har gjort.«

B.T. møder Margrethe Vestager torsdag aften på den røde løber forud for Danish Music Awards, hvor hun har en »lille bitte opgave« til prisoverrækkelsesfesten.

Her ønskede den tidligere radikale minister ikke selv at sige, hvem hun kunne have ønsket sig som ny politisk leder for Radikale Venstre.

Men kort efter den røde løber til Danish Music Awards fik man svaret.

Torsdag aften har De Radikales folketingsgruppe nemlig enstemmigt vedtaget, at Sofie Carsten Nielsens arvtager som leder af folketingsgruppen bliver Martin Lidegaard.