Dansk raps originale stodderkonger gendannes med en turnéstart ved Fredagsrock den 26. april i Tivoli.

Siden sidste genforeningsturné i 2011 har der været stille omkring Den Gale Pose, men nu har Jesper 'Jokeren' Dahl og Nick 'Coldhands' Kvaran i selskab med Szhirley og DJ Static besluttet, at de i 2019 tager på landevejen sammen igen.

»Først blev vi spurgt, om vi ville spille til Fredagsrock. Så tænkte vi, at når vi nu alligevel skulle støve arvesølvet af, så kunne vi lige så godt tage ud på en rigtig turné,« forklarer Jokeren, der nyder at være sammen med sine gamle venner.

»Vi kan jo godt lide hinanden og har mødtes gennem tiden. Vi udvikler os selvfølgelig, og meget af det, jeg for eksempel rapper om på mit nyeste album, handler om børneopdragelse og andre voksne ting. Så er det sjovt at tage en tur i tidsmaskinen og få støvet drengerøven af igen,« griner han og tilføjer, at de ikke har tænkt sig at tage på en 'museumsturné'.

Nicholas Kvaran.
Nicholas Kvaran. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Bare fordi man bliver ældre, behøver det ikke blive kedeligt og gråt. Jeg bliver inspireret af at være sammen med de andre og vender tilbage til en grundfølelse af lir og legesyge. Hvor hjerte ikke rimer på smerte, men på fest og ballade,« slår Jokeren fast.

Euforien over en genforening fik i efteråret imidlertid et hårdt slag i maven, da Den Gale Poses tredje medlem, produceren Rasmus Berg, pludselig døde blot 45 år gammel.

Det tog hårdt på gruppen, der på daværende tidspunkt allerede havde talt om at spille sammen igen. Nu røg der et ekstra følelsesmæssigt lag ind i ligningen.

»Nu er det tvingende nødvendigt for os at gennemføre de her koncerter. Både fordi vi gerne vil, men også for at ære Rasmus. Han var en fantastisk, uvurderlig fyr,« lyder det fra Nick Kvaran.

Jokeren.
Jokeren. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Vi kommer helt sikkert til at have et billede af Rasmus på vores skærme under koncerterne,« tilføjer Szhirley.

»Vi er kommet i en alder nu, hvor folk kan blive syge. Sidste år sagde vi også farvel til Jeppe Bisgaard (hiphop-entreprenør og søn af tv- og radiovært Hans Otto Bisgaard, red.). Vi er nødt til at regne med, at folk kan falde fra, og derfor er det vigtigt ikke at vente for meget med tingene, men hylde livet og huske at leve,« supplerer Nick Kvaran.

Den Gale Pose begyndte som gruppe i slutningen af 1980'erne. De flyttede til L.A. og arbejdede med hiphop-legender som Easy-E og Ice Cube, før de vendte hjem og revolutionerede dansk rap med en ny rå og direkte amerikansk lyd og stil, som banede vejen for nutidens stjerner.

Szhirley.
Szhirley. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

I 2002 gik gruppen i opløsning og lod Jokeren kickstarte en succesfuld solokarriere med hit som 'Havnen' og 'Kvinde din'.

Nick Kvaran forklarer det første brud:

»Vi havde fået et kæmpe hit med 'Spændt op til lir' i 1998 og kunne mærke på det efterfølgende album, 'Definitionen af en stodder', at der var en masse forventninger om, hvad vi skulle gøre. Og hvis der er noget, DGP ikke var - og er - så var det at indfri andres forventninger.«

Han tilføjer:

»Alle drømmer om at få succes, og succes er fantastisk. Omvendt når pengene strømmer, kommer der andre følelser ind i gamet, og det har altid været vores frelste følelse at gøre tingene for vores egen skyld. Man forventede en ny 'Spændt op til lir', så da det gik fra lidenskab til arbejde, sagde vi fra.«

De holdt kontakten ved lige og tog som nævnt på en første genforeningsturné i 2011, hvor de blev bekræftet i, at de stadig havde et stort publikum.

»Det var fucking fedt. Man kan høre det på optagelserne af vores koncert på Smukfest, der findes på Spotify. Vi smadrede det telt langt op ad bakken. Jeg bliver tit spurgt, om I ikke snart laver ny musik,« fortæller Jokeren.

Og her bliver Nick Kvaran hemmelighedsfuld i forhold til, om man med 2019-koncerterne kan forvente helt nyt musik fra Den Gale Pose.

Den Gale Pose anno 2019.
Den Gale Pose anno 2019. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Det skal man nok komme til koncerterne for at få svaret på. Det er ikke til at sige, hvad vi hiver frem fra godteposen,« smiler han.

DR's radiovært Pelle Peter Jensen skabte sidste år ny hype om de danske raplegender med podcasten 'Den nye stil' og en efterfølgende julekoncert på Vega i København.

Nu skal Den Gale Pose bare selv køre den hjem fra slutningen af april og hen over sommeren.

Den Gale Pose kommer til at dele åbningen af Fredagsrock med Tom Jones.