Den danske musikhistorie er fyldt med musikere og numre, som i en tid var et kæmpe hit. Mange af dem har du sikkert glemt alt om igen, men bag mange af dem gemmer sig en fantastisk, vild, glædelig, smuk eller finurlig historie. BT bringer dig et udpluk af nogle af historierne bag de største hits, du har glemt, du elsker.

Den danske gruppe Dieters Lieder - med brødrene Johan og Martin Gerup samt Halfdan E og Peter Rahbek - skabte en vaskeægte dansk klassiker med hittet ’Dig og mig’, siden har der været meget stille om gruppen. Det blev da også kun til det ene hit for gruppen, og det er noget, der ærgrer forsanger i Dieters Lieders manden bag one hit wonder-hittet, Johan Gerup. Det fortæller han til BT.

Fortællingen om Dieters Lieder begyndte i de tidlige 80’ere, hvor gruppen blev dannet. Men det var først i 1984, at ’Dig og mig’ udkom. Den skulle dog ikke øjeblikkeligt blive den klassiker, som vi kender den som i dag. Faktisk har det taget mange år og flere udgivelser.

»Oprindeligt er vi ud af en tid med Jethro Tull og Pink Floyd og hele værker som med ’Dark Side of the Moon’ og ’The Wall’ fra 70’erne, hvor fokus var på at lave nye ting hele tiden og spille på en måde, som ikke var gjort før. Men da vi kom ind i 80’erne begyndte det hele at handle om singler og ikke hele værker. Og jeg ser ’Dig og mig’ som en reaktion på det. For det er et anderledes nummer, hvor vi prøvede at spille anderledes – eksempelvis et akkord-forløb, som var meget eksperimenterende, men stadig med fokus på hittet. Og jeg synes, det var et kæmpe stort hit – jeg havde i hvert fald en idé om, at den kunne blive et hit,« siger Johan Gerup, der skrev sangen.

Dieters Lieder
Dieters Lieder Foto: Genlyd
Vis mere

Johan Gerup havde fået idéen til teksten fra Keld Heick. Han havde hørt et interview med Keld Heick, der sagde, at man kunne lave et hit ved at skrive om det, folk går og siger til hinanden i dagligdagen. Og der kom tanken om ’dig og mig’, som en tanke om mig og min kvinde.

Dengang, som nu, arbejdede Johan Gerup som murer, og det var her, hittet dukkede op.

»Jeg arbejdede som murer dengang. Og det var faktisk, mens jeg var på arbejde, jeg kom på teksten til sangen. Jeg skrev den rent faktisk på arbejdet, mens jeg var lærling,« forklarer Johan Gerup.

Men selv en god idé fra Keld Heick og kombinationen af det eksperimenterende og det singleorienterede skulle ikke skabe et sikkert hit.

»Den blev udgivet som en singleplade, men den solgte ikke ret godt,« husker Johan Gerup.

Der skulle gå flere år og en mindre ommøblering af ’Dig og mig’ i hænderne på hitmageren Kim Sagild, der blandt andet havde arbejdet med Nanna og Thomas Helmig, før den blev et rigtigt hit. Og så lige en ting mere.

»Efter vi havde lavet en ny version af sangen, kom den med i Sonny Soufflé Chok Show med Wikke og Rasmussen. Og det var åbenbart den indpakning, der skulle til, for så blev den et hit,« siger Johan Gerup.

Dieters Lieder
Dieters Lieder Foto: Genlyd
Vis mere

Først tre år efter udgivelsen blev ’Dig og mig’ i 1987 et monster hit i hele Danmark. Og så skulle man tro, Dieters Lieder havde fået det store gennembrud og nu kunne høste frugterne af succesen. Men sådan skulle det ikke blive.

»Jamen, det var faktisk en vanskelig tid efter ’Dig og mig’ blev et hit. For det var ligesom, vi kun havde det nummer, som folk kendte. Der var åbenbart ikke flere skud i bøssen.«

»Jeg lavede historier for mig selv om, at pladeselskabet havde travlt med alle mulige andre ting, og derfor blev vi ikke rigtig prioriteret. Men måske havde vi kun det nummer. Det er meget mærkeligt, også i dag, at Dieters Lieder er meget mindre kendt end selve sangen.«

Johan Gerup mener ikke, at sangen efter succesen var en sikker klassiker, der skulle lige et par udgivelser til fra andre kunstnere for at sikre den som netop en klassiker i dansk musik.

»Den var lige under numre fra Gnags og Sanne (Salomonsen, red.). Men senere, da Blå Øjne og Specielt Natasja lavede deres udgaver af sangen, så blev den for alvor stor. Og selvom jeg måske ikke følte dengang, at den var en klassiker, så var den det måske. For jeg har haft mange mennesker, der er kommet hen og fortalt mig, at de har holdt i hånden, danset og kysset til den.«

Dieters Lieder.
Dieters Lieder. Foto: Foto: Johan Gerup
Vis mere

Selvom sangen er gået hen og blevet folkeeje, så betød det ikke stor succes, penge og år på hitlisterne for Dieters Lieder. Faktisk endte eventyret som en stor skuffelse for Johan Gerup.

»Jeg håbede på at slå igennem, men det skete ikke. Og det er jeg lidt ærgerlig over i dag. Men sangen er også mit lille barn, som jeg satte i gang. Og jeg har været klog at sikre mig rettighederne til den, så den giver et tilskud til min økonomi hvert år. Jeg er ikke blevet rig på den, men den giver fint. Og det er jeg glad for,« siger Johan Gerup, der dog ikke arbejder som fuldtidsmusiker i dag.

»Jeg spiller stadig musik en gang imellem. Men i dag arbejder jeg som murer, og det har jeg gjort de sidste 13 år. Det giver mig noget fysisk, som musik ikke kan give mig. Og så er den danske musikbranche meget politisk korrekt, hvor nogle musikere er finere end andre – og mange musikere ville eksempelvis ikke kunne optræde til Top Charlie i Parken. Og det er der ikke så meget af i murerfaget,« slutter Johan Gerup.