Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Tvillingerne Mikael og René Amdi Hansen blev landskendte, da de på trods af deres handicap deltog i X Factor for otte år siden. Deltagelsen førte til en række koncerter vpå de danske diskoteker, men brødrene valgte at trække sig ud af rampelyset for at forbedre sig musikalsk. Nu er de tilbage på skærmen og vil bevise, at man kan godt være professionel musiker, selvom man er handicappet.

Mikael og René Amdi Hansen har begge ADHD, epilepsi og er udviklingshæmmede, alligevel lykkedes det dem at imponere dommerne i X Factor i 2008, hvor de stillede op som gruppen Engle For Evigt. Særligt dommer-legenden Thomas Blachman var ved at falde bagover, da de leverede deres version af James Blunt-nummeret 'Wisemen'. De nåede til programmets anden runde.

Selvom de ikke gik hele vejen, resulterede deltagelsen en diskotek-turné på landets diskoteker. Men natarbejdet blev for hårdt for brødrenes epilepsi, så de trak sig tilbage. Men musikken blev bestemt ikke lagt på hylden.

Artiklen fortsætter under billedet

Her ses Mikael og René Amdi Hansen, da de for otte år siden stillede op i talentshowet X Factor.
Her ses Mikael og René Amdi Hansen, da de for otte år siden stillede op i talentshowet X Factor.
Vis mere

Onsdag aften kan de 26-årige tvillinger igen opleves på skærmen, når DR1 bringer det første af to afsnit af reportage-serien ’Tvillinger med stjernedrømme’. Programmerne viser, hvordan de kæmper for at slå igennem som musikere, hvordan de øver sig, spiller småjobs og de udfordringer, der følger med, når man er handicappet.

De seneste år har tvillingerne lært at spille guitar, fået sangundervisning og begyndt at skrive deres egne sange. Tidligere på måneden udgav de så numrene ’Oki-doki’, ’Høndruphus’ og ’Tvillinger’.

René Amdi Hansen går på en 3-årig, særligt tilrettelagt uddannelse (STU) i Viborg og Mikael Amdi Hansen er pensionist og modtager undervisning i IT og Dansk. Men drømmen er, at droppe uddannelser og overførselsindkomst og leve af det, de elsker.

»Nu skal der gøres alvor af musikken, vi vil være selvstændige musikere og leve af at lave musik, spille koncerter og underholde folk. Og vi føler, vi er klar til det,« siger René Amdi Hansen til BT.

Indtil nu har tvillingerne optrådt i en børnehave, på et plejehjem, i et forsamlingshus og til bryllupper og andre private arrangementer, og det har virkelig givet dem blod på tanden og ambitionerne er skruet helt i vejret.

»Jeg har et mål om at stå på den største scene, der findes i verden. Og så er jeg også interesseret i at spille musik for dronningen og hele kongefamilien,« siger Mikael Amdi Hansen til BT.

Brødrene er ikke i tvivl om, at man kommer længst, når man tør sætte sine mål højt. Og nu vil de bevise, at drømme skal udleves – også selvom man er handicappet.

»Jeg græd lidt, da jeg så vores sange på Spotify. Vi har lagt så meget arbejde i at nå dertil, og nu er det lykkedes,« siger René Amdi Hansen, der beskriver sangene som en milepæl.

Det har ikke altid været lige nemt for Mikael og René Amdi Hansen, og de har ofte mødt folk, der siger ’det kan ikke lade sig gøre’, når de har fortalt om ambitionerne om at leve af at lave musik.

»Det er jo at sætte pigtråd op, at sige den slags. Hvis man ikke giver folk lov til at lave det, de er gode til, så føles det som at blive puttet ned i en boks. Og det vil vi ikke finde os i,« siger René Amdi Petersen, og Mikael Amdi Petersen fortsætter:

»Vi tror på, at alle har et talent. Og hvis vi to sammen kan sende det budskab ud, er det jo rigtig godt.«

Tvillingerne håber på, at det er noget, der også kan bane vejen for andre mennesker med udfordringer, så de ikke er bange for at kaste sig ud i det de elsker.

»Man skal aldrig lytte til mennesker, der siger, man ikke kan, man skal lytte til sig selv,« siger René Amdi Hansen.

»Vi er ikke interesseret i at arbejde med andet end musik. Det er sjovest at lave det, der føles rigtigt indeni,« siger Mikael Amdi Hansen.

Fra nu af vil de fokuseret og målrettet gå efter en musikkarriere, og de er klar over, at det kræver hårdt arbejde.

»Vi skal bare blive ved med at øve og øve. Og spille meget mere. Og nok også være lidt mere opsøgende, så vi kan få flere jobs. Og skrive flere sange, så vi har et større repertoire,« forklarer tvillingerne og slutter:

»Ja, og så har vi snakket om at lave en live-optagelse, næste gang vi skal ud og optræde.«

Se, hvordan Mikael og René Amdi Hansen knokler for at komme helt til tops onsdag aften klokken 20.30 på DR1, når de blandt andet inviterer seerne inden for på gården, hvor de bor sammen med deres far, mor, søster, hendes mand og deres børn og Mikaels kæreste.

Programmet 'Tvillinger med stjernedrømme' bliver sendt første gang onsdag klokken 20.30 på DR1.
Programmet 'Tvillinger med stjernedrømme' bliver sendt første gang onsdag klokken 20.30 på DR1.
Vis mere

Andre læser også