George Michael blev hyldet som en konge, da han lørdag gav sin angiveligt sidste koncert i karrieren.

GEORGE MICHAEL, Parken, København, lørdag den 30. august 2008 - 4 stjerner.

Danskerne er vilde med ham og er med 160.000 solgte billetter til to koncerter i Parken og i NRGI Park i Århus de sidste to år, er Danmark det land i verden med den største procentdel af befolkningen der har set Kong George.

Til sin sidste koncert valgte han da også at komme tilbage til det største publikum på hele hans turné, 50.000 i Parken, som sørgede for, at der kunne meldes udsolgt på kun 54 minutter.

Hans pop-undersåtter var endnu vildere end da han sidst var i Parken i november 2006. Folket skreg, klappede, sang med og var mere koncentrerede.

Måske bevidste om det historiske i koncerten, der efter 27 år markerede, at den 45-årige græskcypriotisk-engelske Georgios Kyriacos Panayiotou trådte ned fra tronen – i øvrigt dagen efter Michael Jacksons 50 års fødselsdag.

Men til den sidste koncert på hans sølvbryllupsturné '25 Live Tour', kaldet 'The Final One' ligesom Whams sidste koncert i 1986 på Wembley, var han altså ikke på samme top som sidst.

Om stemmen var slidt, lidt forkølet, påvirket af situationen eller bare træt af det hele er ikke til at sige, men den havde ikke samme kraft som før. Ikke som nogen af de to gange, denne anmelder tidligere har anmeldt ham.

Sætlisten var også lavet om, så den var mindre greatest hits og tippede mere over til ukendte sange, kopinumre og for mange ballader og stillesiddende sange fra barstolen.

Mindre end den totale topform kan så også sagtens gøre det, når vi taler om George Michael. De sange, specielt optempo-festsangene, og den mand er bare for gode til at trække ned af en mindre god stemmeaften.

Han har timingen og den sofistikerede attitude til at brænde igennem som kun meget få popstjerner. Og både band og kor med hele ni og seks medlemmer var fantastisk gode.

Mest af alt var aftenen en nostalgisk og trods alt mere end værdig afsked, og det var stort at være blandt de sidste der fik lov at opleve og lovprise dette unikke talent og den sidste livesang fra en af de største.

Det gav ualmindeligt lange klapsalver og jubelskrig, inden lysene blev slukket i Parken. Selv takkede han bare stille og roligt for '27 gode år'.

Dermed er det dog ikke helt slut. Til jul lægger George Michael nemlig en ny julesingle ud til gratis download, og den slags fra hans side har det jo med at hænge fast i mange år, så hvem ved... Allerede i 2004 annoncerede han, at det var slut med at være popstjerne.

Så fik han med denne turné, selve det at turnere, et livecomeback efter 15 års pause. Ligesom denne angiveligt sidste koncert pludselig snød London for 'The Final One', da den blev programsat i huj og hast for kun en måned siden.

Vi kan håbe, at Parken alligevel ikke har set det sidste til King George.

SE OGSÅ DON Ø KYSSE SINE KONCERT-GÆSTER HER