Kim Larsens søn Sylvester er klar med et nyt projekt. På det seneste har han tænkt en del over livet og døden. Blandt andet inspireret af sin fars situation.

De seneste 16 år har Sylvester Larsen forsøgt at etablere en karriere i sin berømte far Kim Larsens fodspor. På det seneste er han søgt i en hårdtpumpet, elektronisk retning med sit projekt Nåleøjet, hvor han får hjælp af den tidligere Saybia-guitarist Kasper Rasmussen.

Som resten af det meste af Danmark er Sylvester Larsens tanker indimellem i Odense hos faderen, der, som de fleste bekendt, er ramt af kræft i sin prostata, og derfor har måtte aflyse nogle koncerter her i vinter. Han forventes at være tilbage på scenerne til sommer.

Kim Larsen har ikke haft ret meget kontakt med sine første fire børn, siden han forlod deres mor Hanne Qvist, men der har altid været en særlig forbindelse mellem Sylvester og faderen.

Han har ikke besøgt ham endnu. Den gamle skal være klar, som han siger.

»Jeg er ked af, at han er syg. Jeg håber, at han kommer sig hurtigt, og krydser fingre for ham. Desværre er der mange, der bliver ramt af kræft, det er en forfærdelig sygdom,« siger Sylvester Larsen, som BT møder til en snak om Nåleøjet - som lige så meget er en snak om livet og døden.

Sylvester Larsen er en belæst mand med stor interesse for samfundsforhold og filosofi.

Prognoserne er gode

»Jeg har på fornemmelsen, at prognoserne for den gamle er gode. Det glæder jeg mig selvfølgelig over. Man siger jo at det er en sygdom, man kan gå med i mange år. Det er også, hvad jeg fornemmer, min far har fået at vide. Man dør med den, ikke af den, det synes jeg er en trøst,« siger Sylvester, og fortsætter:

»Men altså, vi skal jo afsted alle sammen, det er det eneste der givet i livet.«

Første gang, Sylvester Larsen udsendte egen musik var i 2002 med albummet ‘Mandagsamasjang’. Siden har han udsendt fem andre album, alle især inspireret af 70ernes store sangskrivere. Og hvad der ellers er sket omkring ham, også musikalsk. En periode flyttede han med kæreste og barn til Berlin, men vendte hjem igen et års tid senere.

Sylvester Larsen boede som seks-syvårig i New York med Kim Larsen og Hanne Qvist. Han er vokset op med The American Dream, men er på sine modne dage begyndt at vende sig fra vest mod Østen og den buddhistiske filosofi.

Sylvesters nye single ‘Det vilde vest’ handler om et USA i forfald, der blandt kan høres med tilhørende video på Sylvesters Facebookprofil. Med medvirken af Donald Trump. Eller nok nærmere en der ligner.

Se videoen her:

https://www.facebook.com/sylvesterlarsen/videos/1605998946087767/?hc_ref=ARSx2SyE3YAlDQqGF6vcdxcTWaYmlJ6Bmrf-4LhiChNHAm-X0PtB_Scs-v1Jji3xyHg&pnref=story

»USA i dag er jo endnu mere vildt, end det var i pionertiden. Der er flere våben, mere vold, flere drab, mere selvtægt i landet i dag end nogensinde. Jeg har været i USA i flere omgange. Jeg har haft fascinationen og sågar været på en lille klubturné med fem-seks job, som i øvrigt var skide sjov. Men i dag ser det jeg det mest som et underligt samfund. Bare problematikken med deres våbenlovgivning. Det er helt sindsygt,« siger Sylvester Larsen.

I takt med en stigende afstandtagen overfor det USA, han tidligere beundrede, er Sylvester Larsen begyndt at interessere sig for den østlige filosofi.

»Nu vi taler om sygdom. Døden er det største tabu i den vestlige kultur. Har du prøvet at tale om døden ved et selskab? Der bliver meget hurtigt skiftet emne. Jeg interesserer mig for reglen om Karma. Buddhisterne mener, at alt, man har gjort - de gode og de dårlige ting - ser man igen ved døden, og man bliver stillet til regnskab. Det er en tankegang, der tiltaler mig,« siger Sylvester Larsen, der blandt andet mistede sin mor, Hanne for seks år siden. Det har selvsagt også påvirket ham.

Døden er uomgængelig

»Jeg tænker over døden hver dag. Den er uomgængelig. Det gælder om at vænne sig til tanken om, at det en dag er ovre. Et eller andet sted er dét vigtigt at have siddende i sin bevidsthed, i stedet for at rende rundt med angst… jeg siger ligesom Sokrates: 'Hvis døden, som mange siger, enten er, at man møder alle sine kære, eller at man skal sove for evigt, er det vel ikke så slemt',« siger Sylvester, og tilføjer:

»Vi, der lever i en navlebeskuende SoMe-tid, kunne lære af buddhisternes grundlæggende respekt for naturen og andre mennesker. Narcissismen er den ene side af de sociale medier. Og så er der det store perspektiv. I dag er det jo nærmest Google og Facebook, der styrer verden. Det er dybt skræmmende, at se, hvordan deres algoritmer ved alt om os.

SoMe indgår i et par af Sylvester Larsens nyeste sange, bl.a. ‘Hey Robot’, som han håber vil udkomme senere i år på et album. Selvom han som alle andre mærker krisen i musikbranchen, fastholder han dens traditioner.

»Tro mig, jeg har prøvet at stoppe. Hver gang jeg siger til min kæreste: 'Nu kan det være nok - jeg gider ikke mere. Jeg skal det hele selv, booke, producere, udsende'. Ja, så går der en uge. Så sidder jeg igen foran klaveret og skriver,« siger Sylvester Larsen med et stort grin.

»For mig er det som at trække vejret. Det skal bare ud,« siger Sylvester, der kan savne at flere musikere udsender musik med noget på hjerte.

»Jeg synes det er hiphop-musikken der har vreden og engagementet i dag. Det virker lidt som om, rockmusikken har overladt teten til hiphop. Jeg forsøger selv at skrive tekster med et udgangspunkt i den verden, jeg ser omkring mig. Jeg kan ikke skrive politisk musik. Men jeg kan godt lide tekster, der fortæller en historie, hvor man fornemmer et samfundsengagement bag. Det er Bob Dylan en mester til. Jeg tror det er rigtigt, som Allen Ginsberg en gang sagde, 'Om 200 år har Dylan samme status som Shakespeare'.«

FAKTA: Sylvester Larsen

Sylvester Larsen, bedre kendt som Sylvester, og nu Nåleøjet, har udsendt seks album. Hans nummer 'Den evige stad' var et stort radiohit, da den udkom.

Sangen 'De smukke unge mennesker' fra Kim Larsen & Bellamis album 'Yummi yummi' (1988) er skrevet til Sylvester Larsens på det tidspunkt, hvor hans klassekammerater blev konfirmeret.

Sylvesters to søstre Alice og Molly er døtre af Kim Larsen og Hanne Qvist.