'Jeg har røget og drukket det jeg skal'

Danmarks første glamrocker Torben Lendager har 50 års jubilæum i år og udsender ny single. Her fortæller han om succesårene med The Walkers og sin kamp mod manden med leen.

Det går op og ned i showbiz.

Hvis der er nogen, der kan genkende sig selv i dette mundheld, er det Torben Lendager.

Han har oplevet idoldyrkelse, rigdom, fest, alvorlig sygdom, kærlighed, skilsmisse.

I år er det 50 år siden, BT første gang bragte en artikel om Lendager. Dengang en håbefuld teenager fra Nørrebro, der netop havde udgivet sin første single. BT møder den pladeaktuelle jubilar før en koncert på Blindecenter Bredegård i Fredensborg, hvor to beboere har sparet sammen til koncerten.

»Jeg elsker at optræde den slags steder. Den glæde, vi oplever derude, kan slet ikke beskrives,« siger den sympatiske komponist og sanger, der stadig optræder i det folkelige Danmark.

Lendager kan se tilbage på en karriere med op- og nedture. Det første især sammen med The Walkers, der stjal overskrifter i 70ernes ungdomsblade Ung Nu, Go og Vi Unge. Hits som ’Dabbadio - dabbadie’, ’Little Kitty’ (Danmarkshistoriens første reggaenummer, red.), ’Forever Together’ og ’Sha-La-La-La-La’ gjorde gruppen til landets første rigtige teeangeidolgruppe. Senere skrev han bl.a. ’Kære lille mormor’ til Richard Ragnwald.

Torben Lendager, sanger og sangskriver- tidligere forsanger i The walkers. I dag spiller han med Torben Lendager Band. Fredag d. 27. oktober spillede bandet op til fest på Blindcenter Bredegaard i Fredensborg, hvor to af beboerne, der havde fødslesdag havde sparet sammen til koncert med idolerne.
Torben Lendager, sanger og sangskriver- tidligere forsanger i The walkers. I dag spiller han med Torben Lendager Band. Fredag d. 27. oktober spillede bandet op til fest på Blindcenter Bredegaard i Fredensborg, hvor to af beboerne, der havde fødslesdag havde sparet sammen til koncert med idolerne. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»I årene fra 1973 til ’77 optrådte vi op til 300 gange om året. Nu er jeg ude ca. 40 gange om året. Det er nok meget fint for en ældre herre,« siger Lendager med et grin.

Den nye single ’Der er så mange smukke kvinder’ er skrevet af den tidligere jetsetfyrste Peter Assenfeldt. Der i dag i satser på en musikkarriere udenfor offentlighedens søgelys.

I 1968 kom Lendager med i The Walkers, dengang et kopiband. ’Marry Me’ blev første store hit i 1971. Og dermed var vejen banet til et liv på landevejen – i overhalingsbanen.

I alt syv års sex, drugs og glamrock kulminerede med en turne i England i 1973 som højdepunkt. Det var under energikrisen, hvor oliesheikerne skruede ned for olieforsyningerne, og den vestlige verden skruede ned for varmen.

»England lå øde. Der var slukket for varmen og lyset på nogle af hotellerne. Vi så de store glamrocknavne på 'Top of the Pops' på BBC – og kunne sagtens identificere os med dem, selvom vores musik vel mere var pop. Senere kom vi til at turnere med The Sweet og Gary Glitter her i Skandinavien,« siger Lendager.

Gruppens største hit 'Sha-La-La-La-La' nåede at udkomme i USA. Deres sidste album med den misvisende titel 'Forever Together' blev indspillet i London med hjælp af produceren Tony Ayers, der bl.a. var kendt for sin produktion af Twiggy og Petula Clarke. Men The Walkers var kørt trætte – og stoppede i 1977. To af bandets medlemmer forlod musikverdenen.

»Vi drømte stort i vores velmagtsdage. Vi var i England, Tyskland, Sverige og Norge. Man skal satse det hele, hvis man vil være store i udlandet. Men det var vi slet, slet ikke klar til. Vi var blevet trætte af hinanden. Vi kom så langt, vi kunne, og fik en masse oplevelser. Vi hørte masterbåndet til Elton Johns album ’Captain Fantastic’ i studiet i London. Den fantastiske oplevelse glemmer jeg aldrig,« siger Lendager.

Især 'Sha-La-La-La-La' har sit eget liv i coverversioner på fransk og engelsk med bl.a.Vengaboys. I den eksotiske afdeling har 'Little Kitty' fået et efterliv til Hallo Kitty-legetøjsserien, som også findes som tegnefilm i Japan.

Lendager fortsatte med optræde solo - og senere igen under navnet The Walkers. Han har skrevet et hav af sange til bl.a. Grethe Ingmann, Laban, Peter Belli og sammen med John Hatting leveret landeplager som ’Kære lille mormor’ til Richard Ragnwald og ’Hallo Hallo’ til Lonnie Devantier. De svenske dansebandkonger Vikingarne var en stor kunde, indtil de stoppede.

I dag er Lendager ædru, og han har for længst kvittet smøgerne. Ansporet af et skrantende helbred og sine to børn og nu seks børnebørn, der gerne vil beholde deres far og bedstefar lidt længere. Han har set sporene skræmme. Helt tilbage under en optræden i 1991 i Esbjerg, hvor det gendannede Walkers varmede op for resterne af The Sweet.

»Vi var lamslåede. Brian Connolly (Sweets sanger, red.) kunne ikke gå selv. Han blev båret ind på scenen, og så brugte han mikrofonstativet til at holde sig oppe. Utroligt nok gennemførte han showet. Det var et forfærdeligt syn,« siger Lendager.

Nære venner som Poul Denhardt (trommeslager i The Walkers), John Hatting, bassisten Rudolf Hansen og ikke mindst Tommy Seebach er døde og borte.

»Det er chokerende hver gang. Jo ældre man selv bliver, jo flere falder der fra. Tommy var hård ved sig selv. Jeg har kendt ham, siden jeg var knægt. Han var med på alle The Walkers’ produktioner som musiker og producer. Han var en god legekammerat, vi rendte i byen sammen. Det kan du sikkert godt forestille dig. Men han var ligeså vigtig som instrumentalist for Walkers og vores lyd. Jeg skylder ham stor tak,« siger Torben Lendager.

»Øl, smøger og fjolletobak tog lige toppen af nerverne. Jeg har røget og drukket det, jeg skal i mit liv. Det var sjovt for 40 år siden, men jeg kan ikke længere holde til det,« siger Lendager, der især glædes over at være sluppet af med sin rygetrang.

Nogen holder hånden over dig?

»Ja, for søren. Jeg havde næppe været her endnu, hvis jeg ikke var stoppet med at ryge. Jeg røg 60 til 80 smøger på en god dag igennem mange, mange år. Jeg har været heldig, at jeg kunne opereres. Jeg fik dobbeltsidig lungecancer, der havde bredt sig en tredjedel af begge lunger. I dag er jeg, mirakuløst nok, heldigvis erklæret rask,« siger Lendager.

Så den gamle glamrocker er taknemmelig. Men tabet af kæresten gennem 20 år, Lene, der døde for to år siden, smerter stadig.

»Jeg mistede hende til den forbandede sygdom, jeg selv led af. Du kan godt sige, at jeg tilegner 'Der er så mange smukke kvinder' til hende. Peter skrev den kort inden, hun døde. Jeg savner hende hver dag.«

fakta

 

Torben Lendager

Torben Lendager er 66.

Hans karriere begyndte, da han var 16. Han har aldrig lavet andet end at skrive og optræde.

Hans gruppe The Walkers eksisterede fra 1968 til '77. De blev gendannet flere gange siden.

'Marry Me', 'Sunshine', 'Fire', 'Little Kitty', 'Striptease', 'Forever Together' og 'Sha-La-La-La-La' var store hit. Lendager var et stort idol for skolepiger. Ofte var hans hjem under belejring af håbefulde unge piger.

Torben Lendager fortsatte i musikbranchen og har skrevet en række dansktop- samt Melodi Grand Prix-sange.

 

BOKS/VIGNET eller hvad man skal kalde det...

 

Kulturen på plejehjemmet

I dag og i morgen besøger BT to danske plejehjem for at tage pulsen på kulturlivet i generationen, der opbyggede den danske velfærdsstat. Læs i dag interviewet med Torben Lendager, der blandt andet lever af at optræde på plejehjem. Og i morgen en reportage fra et plejehjem for demente.