Korruption, intriger og slavehandel

Der er to måneder til Det internationale Melodi Grand Prix afholdes i Lissabon i Portugal. Men det vrimler allerede med skandaler. Her er seks.

Det Internationale Melodi Grand Prix 2018 afholdes i Lissabon i dagene 8-12. maj. Der er 43 deltagerlande, bl.a. danske Rasmussen, der stiller op med sangen 'Higher Ground'. Som altid er den store europæiske sangfest omfattet af en stor håndfuld skandaler. Her er et udvalg.

Rumænien - intriger

Vi begynder med landet, hvis succesrate mht. saftige Melodi Grand Prix-skandaler notorisk er omvendt proportional med kvaliteten af deres sange: Rumænien.

I forbindelse med årets finale i det sydøsteuropæiske land havde arrangørerne åbenbart hyret to store krukker - skuespilleren og fotomodellen Diana Dumitrescu og sangeren Cezar Ouatu.

Intrigerne begyndte allerede ved prøverne, hvor de to nægtede at stå ved siden af hinanden, hvilket jo ellers er det, man har grandprix-værter til.

Den blonde Diana hævdede, at Quato forsøgte at stjæle billedet fra hende. Han kaldte hende til gengæld paranoid, skriver bl.a. //www.realitatea.net. Som et resultat af konflikten måtte arrangørerne tildele de to værter præcis lige meget taletid.

Rumærnerne endte med at vælge The Humans ‘Goodbye’. Og det er, hvad de kommer til at sige efter at have optrådt med nummeret i semifinalen.

Hviderusland - korruption?

Deltagerne i det hviderussiske Melodi Grand Prix anede uråd på forhånd. Op til finalen, der blev afviklet 15. januar i år, skrev de et kollektivt klagebrev til den nationale hviderussiske tv-station, hvor de truede med at trække sig ud, hvis de ikke fik et tilfredsstillende svar.

De mente, at det var besluttet på forhånd, at sangeren Alekseev skulle vinde. Så der (ligesom ved præsidentvalgene i landet i øvrigt, red.) ikke var tale om et reelt valg.

I brevet anførte de bl.a,. at Aleeksev stik imod reglerne havde fremført sin sang tidligere, at han ikke kan synge (!), samt at de frygtede at spilde helt op til 50.000 kr. på produktion og iscenesættelse af deres melodier, der alligevel ville blive kasseret.

Sjovt nok endte Aleekseev med at vinde med melodien ‘Forever’.

Armenien - plagiat?

Intet Melodi Grand Prix uden anklager om plagiat.

Mger Armenia deltog i Armeniens grandprix med melodien ‘Forever’ (samme titel om den hviderussiske).  Mange grandprix-fans anklagede Mger for at have kopieret Queens ‘Who Wants to Live Forever’.

Det affødte et raserianfald fra Mgers producent, der til gengæld beskyldte Sevak Khanagyan og Tamar Kaprelian for at være 'urene deltagere'. Fordi de ikke bor i hjemlandet Armenien. I øvrigt er der noget om snakken mht. Queen, selvom 'Forever' er lige så udvandet en kopi af originalen, som var hele Sortehavet løbet igennem.

Armenien endte med at vælge Sevak Khanagyen trods hendes unationale boligvaner.

Sverige - Rasende sangerinde

Også den svenske ‘schlagerfestival’ var ramt af intriger. Blandt deltagerne i finalen - som svenskerne når til efter næsten lige så mange delfinaler, som der er fyrretræer i Sverige - var 20-årige Renaida Braun.

Hun var dog udsat for store lydproblemer under sin optræden og råbte ifølge bt.dk på et tidspunkt 'Undskyld, men jeg kan ikke høre noget', efter hun flere gange havde pillet ved sin øresnegl. Sangerinden var tydeligvis i panik over den manglende lyd i hendes øre og valgte at stoppe sangen.

Men dramaet stoppede ikke der. Efter Renaida Braun fik sunget sin sang 'All the feels' færdig, brød hun sammen omme bag scenen - vred og rasende.

Efter showet skulle stemningen angiveligt have været meget anspændt, og det endte med store skænderier mellem Renaida Braun og produktionsholdet.

Portugal - hylder slavetiden?

For første gang nogensinde arrangerer Portugal Det internationale Melodi Grand Prix. Allerede da scenedesignet for finalerne blev præsenteret i november lød kritiske røster.

Arrangørerne bebudede, at temaet under overskriften ‘All Aboard’ er inspireret af Portugals historie som sømagt.

»Primært på grund af de portugisiske sømænd, der rejste på havene med mod og fremragende navigationsevner,« sagde scenedesigneren. Han tilføjede, at »Portugals rige historie som maritim nation afspejler alle de værdier, der gør Melodi Grand Prix unikt i dag. Portugal og især Lissabon er historiske smeltedigler beriget af indtryk fra kulturer, der blev bragt tilbage til hjembyen.«

Rigtigt er det, at Portugal i det 15. århundrede var havets pionerer og udviklede navigations- og kartografiske værktøjer, som stadig er grundlag for moderne søfart.

Men samtidig var Portugal pionerer i den transatlantiske slavehandel til især Brasilien. Senere handlede de portugisiske våben og ammunition til slaver. Lissabon, næste års værtsby, var den største havn, der var involveret i den portugisiske slavehandel.

Ikke noget at prale af ved et Melodi Grand Prix mener kritikerne.

Rusland - en gentagelse

Foreløbig er Rusland ikke leveringsdygtige i nye skandaler. Til gengæld har de genoplevet sidste års skandale. Sidste år måtte den handicappede sanger Yulia Samoilova trække sig fra grandprixet, fordi de ukrainske arrangører boykottede hende. Hun havde optrådt på Krim, som Ukraine betragter som okkuperet ukrainsk territorium.

EBU, der står bag arrangementet, tilbød hende så at medvirke via satellit. Det blev der takket nej til.

Nu rejser hun så til Lissabon for at prøve lykken 2018.