Kim Larsen beskrives som en kat, som én der ikke kan styres, og som går sine egne veje. Fredag den 23. oktober fylder ‘nationalskjalden’ 70 år, men selv om han ‘ser godt brugt ud’ er han stadig produktiv som få.

Han støtter sig til sin stok, når han indtager scenerne, og han synger sine sange siddende på en stol. Ord som ‘svækket’ og ‘gammel’ tages nu også i folkets mund, når det handler om Kim Larsen, der på fredag bliver 70. Men selv om alderen siger, at han er pensionsmoden, så er han stadig en masseproducent af sange og melodier, som han brænder for at udgive.

Og spørger man Kim Larsens venner gennem årtier, så er det nærmest utænkeligt, at hans tid som popsanger er ved at være forbi. Der skal meget mere end en diskusprolaps som den, der har gjort Kim Larsen gangbesværet, og en 70 års fødselsdag, til, før han takker af.

Kim Larsen sad ned, da han optrådte på årets Skanderborg Festival. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Kim Larsen sad ned, da han optrådte på årets Skanderborg Festival. Foto: Sophia Juliane Lydolph Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

»Han nyder at gå rundt og se godt brugt ud og være voksen. Men indeni er han stadig en gadedreng, der løber rundt og sætter spørgsmålstegn ved, om to og to nu også er fire, om de dumme altid er så dumme, og ikke mindst om de kloge nu altid er så kloge,« siger vennen og filmmageren Erik Clausen.

Kim Larsen er som en kat. Han er sin egen. Én man ikke kan bestemme over eller sige, hvad den skal gøre. Én, der er på tværs - og snart 70, som Erik Clausen formulerer det, mens vennen Peter Ingemann Hansen siger:

Rasmus Modsat

»Han er den type, der er rimelig skråsikker og holder fast. Kim er et principfast menneske. Det er også derfor, at han har været solist i så mange år. Men hvis en beslutning ligger lige til højrefoden, så kan han godt nogle gange insistere på at bruge venstre fod for at køre den en gang rundt om Jorden først. Er det ikke det, vi kalder Rasmus Modsat?«

Eventyret begyndte med Gasolin’. Fra venstre er det Willi Jønsson, Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev Arkivfoto: Scanpix.
Eventyret begyndte med Gasolin’. Fra venstre er det Willi Jønsson, Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev Arkivfoto: Scanpix. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Talentet, viljen og nok også det, at Kim Larsen ikke ‘kender ordet kompromis’ har gjort ham rigere end de fleste og langtidsholdbar som få.

Nu bliver han 70 år. En milepæl, der for mange er en grund til at fejre sig selv og sine sejre fra den del liv, der er levet. Men stod det til fødselaren selv, foregik dagen i stilhed, vennen og produceren gennem flere årtier, Poul Bruun, forklarer, at Kim Larsen ‘synes, at det er noget mærkeligt noget at komme i centrum bare på grund af en fødselsdag.’

Kærlig og jovial – brutal og kontant

»Det er jo ikke noget, han selv har gjort noget for,« siger Poul Bruun.

Men med til vennernes kærlige billede af Kim Larsen hører også de lidt mørkere nuancer af manden, som lukker de færreste ind i sit private liv. For lige så kærlig og jovial Kim Larsen i offentligheden fremstår, lige så brutal og kontant kan han - set udefra - være på den private front. Det har hans nærmeste fået at føle.

Vennerne Erik Clausen og Kim Larsen i begyndelsen af 1980erne under optagelserne til filmen ’Midt om natten’. Albummet med samme titel fra Kim Larsens hånd er solgt i næsten 600.000 eksemplarer og er det mest sælgende danske album. Arkivfoto: Jørgen Jessen
Vennerne Erik Clausen og Kim Larsen i begyndelsen af 1980erne under optagelserne til filmen ’Midt om natten’. Albummet med samme titel fra Kim Larsens hånd er solgt i næsten 600.000 eksemplarer og er det mest sælgende danske album. Arkivfoto: Jørgen Jessen Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Kim Larsen blev født 23. oktober 1945. Da han var fem år, blev forældrene skilt, og unge Kim Larsen boede med sin mor i det københavnske nordvestkvarter. Han uddannede sig til folkeskolelærer, men skiftede klasselokaler ud med øvelokaler, da han i slutningen af 1960erne fandt sammen med jazz-musikeren Franz Beckerlee og bassisten Willi Jønsson.

Sammen med trommeslageren Bjørn Uglebjerg, der siden blev erstattet af Søren Berlev, dannede de rockgruppen Gasolin’, der op gennem 1970erne indtil opløsningen i 1978 erobrede de største scener i Danmark og Skandinavien med hit som ‘Rabalderstræde’, ‘Stakkels Jim’ og ‘Langebro’.

Kim Larsen fotograferet med sin ekskone, Hanne Qvist Larsen og sønnen Sylvester. Arkivfoto: Henning Thempler.
Kim Larsen fotograferet med sin ekskone, Hanne Qvist Larsen og sønnen Sylvester. Arkivfoto: Henning Thempler. Foto: Henning Thempler
Vis mere

Kim Larsen blev kendt som en rapkæftet ung mand, ligesom det internt i Gasolin’ kom til utallige sammenstød mellem især Kim Larsen og Franz Beckerlee. Fra begyndelsen af rockeventyret havde de store uenigheder, som udviklede sig til højlydte skænderier.

Allerede kort efter Kim Larsens musikalske gennembrud i begyndelsen af 1970erne med Gasolin’ stod det klart, at han var en mand, for hvem det ikke var nok at være en del af Danmarks på det tidspunkt største rockband. Og da det samtidig stod klart for Kim Larsen, at han i Gasolin’ ikke kunne få sine blødere, underfundige tekster og melodier ud over rampen, udgav han i 1973 debut-soloalbummet ‘Værsgo’.

Bedst sælgende danske album

Siden da har han spyttet plader og cd’er ud i en lind strøm. Og i dag skriver han, der står bag det bedst sælgende, danske album gennem tiderne, ‘Midt om natten’ fra 1983, stadig sange i et omfang, som kan give hans nærmeste ‘legekammerater’ sved på panden. 54 nye melodier er for nylig landet hos Poul Bruun. Kun ca. 12 stykker skal bruges til det næste album, men Larsen er en masseproducent, der har en ‘kulsort døgnrytme’.

Da instruktøren Erik Balling fyldte 80 år i 2004, deltog Kim Larsen og konen Liselotte Kløvborg i festlighederne. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen.
Da instruktøren Erik Balling fyldte 80 år i 2004, deltog Kim Larsen og konen Liselotte Kløvborg i festlighederne. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Han skriver sange om natten. Mange dage ser han slet ikke dagens lys,« siger Poul Bruun.

I et interview med DSB-magasinet Ud & Se fra 2010 forsøgte Kim Larsen at forklare, hvordan det føles at lave et hit:

»Jeg sidder ofte og roder med en håbløs melodi og tekst i lang tid. Når den rigtige sang så kommer, er man underligt bevidstløs. Jeg kan sammenligne det med et dejligt knald med én kvinde, ik’. Dér, hvor den går på en, hvordan skal man beskrive det øjeblik? Man er ikke rigtig ved bevidsthed, og alligevel er man totalt nærværende. Det er meget to ens ting, synes jeg,« sagde Kim Larsen.

Det er som en evig jagt på den perfekte sang, men selv om man hedder Kim Larsen, kan man, om han vil det eller ej, som andre kunstnere godt tvivle på det, han har mellem hænderne.

Kan være meget uenige i studiet

»Der kommer jeg ind som et onde. Han hader min kritik, men kan ikke undvære den,« siger Poul Bruun, der tilføjer:

»Vi kan være meget uenige i studiet. Især på de tidligere plader, sloges vi begge med næb og kløer for at få det bedste resultat. Når pladen er færdig, så går Kim hjem og lytter til den en enkelt gang og aldrig mere.«

Andre hører og køber hans album igen og igen. Det kan ses i hans pengetank, hvor der, ifølge det seneste regnskab, ligger 58,5 mio. kr., som han i tilfælde af skilsmisse har sikret i et særeje.

Mens andre popstjerner køber pragtvillaer og klæder sig nobelt på, kan man møde Kim Larsen med sixpence på hovedet og en smøg i mundvigen i Odense, hvor han bor med sin kone Liselotte Kløvborg, i en 114-kvadratmeter stor lejlighed i et anonymt etagebyggeri. ‘Nationalskjalden’ er også mere til en øl på et værtshus end til fornemme udnævnelser. Det fik Dronningen at føle, da Kim Larsen i 2006 afslog at blive ridder af Dannebrog:

»Da jeg ikke synes, det sømmer sig for en gammel gadedreng og popsanger at føre sig frem med kors og bånd og stjerner, takker jeg pænt nej til Ridderkorset. Det kunne ellers have været hyggeligt at ryge en smøg med Dronningen inde i privaten - hvis hun ellers må for personalet,« skrev han i en pressemeddelelse, hvor han på elegant vis også blandede sig i tidens debat om rygeforbud, som han for alvor kastede sig ind i to år senere.

Mange penge mod rygeloven

I 2008 brugte han således flere hundredtusinde kroner på protestkampagnen ‘Gesundheit macht frei’, mod rygeloven, der gjorde det ulovligt at ryge på de fleste beværtninger.

Da karrieren som sanger begyndte i slutningen af 1960erne, havde han næppe regnet med, at hans formue ville være så stor, at han godt 40 år senere ville kunne fyre penge af på den måde. Dengang håbede han på, at ‘det ville holde i fem år’. Det er 46 år siden, de drømme lå i hans hoved.

Højt humør under en koncert i 1987, året efter 'Forklædt som voksen'-albummet havde ramt pladeforretningerne.
Højt humør under en koncert i 1987, året efter 'Forklædt som voksen'-albummet havde ramt pladeforretningerne. Foto: Palle Hedemann
Vis mere

»Jeg kniber mig selv i armen. Tænk sig at leve af sin hobby, altså. Det er jo det, jeg har gjort i 40 år, ik’. Det er det, jeg elsker allermest på Jorden. Øl, fisse og hornmusik. Og så lige et fadervor en gang imellem for at få tilgivelse for sine synder,« sagde Kim Larsen til Ud & Se i 2010.

Peter Ingemann, der i årevis har været Kim Larsens direktør i hans selskaber, har set formuen vokse gennem årene:

»Han kunne sagtens føre sig frem med golfbane og egen swimming-pool, men det tror jeg, at han ville brække sig over. Det er en form for frihed, at han har indrettet sig, som han har.« siger Peter Ingemann Hansen.

Poul Bruun supplerer:

»Penge er et biprodukt til hans kreativitet. Han interesserer sig for at skrive sange. Når der kommer penge ind, siger han: ‘Det var dog utroligt’. Og som han altid har sagt: ‘Jeg gider ikke at skylde nogen noget’, og ‘hvis jeg taber alle pengene, så sætter jeg mig med en hat på gaden og spiller’,« siger han.

Millionerne og de mange hit bliver oftest den bærende del af fortællingen om Kim Larsen. Der er dog også mørkere kapitler i hans livsbog, hvor man bl.a. kan læse om to skilsmisser. Den mest kendte udfoldede sig, da han gik fra hustruen gennem mere end 20 år, Hanne Qvist Larsen, i 1994, fordi han havde mødt den i dag 49-årige Liselotte Kløvborg.

På en sommerturné ringede Kim Larsen hjem og fortalte, at han forlod hende. Han flyttede til Odense, gav ekskonen en pose millioner kroner, ligesom lejligheden i København og sommerhuset i Melby i Nordsjælland tilfaldt Hanne Qvist Larsen.

I 2011-bogen ‘Solisten’ om Kim Larsen er det beskrevet som et ‘konsekvent’ og ‘uigenkaldeligt’ brud med hende, der rejste med sin mand og to børn til USA efter Gasolin’s opløsning, da Kim Larsen stædigt og med høje ambitioner jagtede et gennembrud på den anden siden af Atlanten. Gennembruddet kom ikke, og parret vendte hjem til Danmark, hvor det var Hanne Qvist Larsen, der op gennem Kim Larsens voldsomt succesfulde 1980ere, passede hjemmet i København.

Kom for at ære hendes minde

Da Hanne Qvist Larsen døde i december 2011, kom Kim Larsen, i modsætning til Gasolin’-medlemmerne Willi Jønsson og Franz Beckerlee, ikke til bisættelsen.

»Jeg har ikke haft kontakt med Hanne i lang tid, men jeg kommer til begravelsen for at ære hendes minde,« sagde Willi Jønsson til BT.

At Kim Larsen pludselig forlod sin kone gav skår i forholdet til flere af hans børn, som blev boende hos deres mor og som, ifølge bogen, aldrig fik noget svar på det bratte opbrud. Kim Larsen skal have besvaret breve fra sine piger med postkort, hvor han skrev, at de altid var velkomne til at komme på besøg. I bogen sagde en af hans døtre:

»Jeg har ikke set ham siden 2007, hvor jeg sidst prøvede at tage kontakt til ham. Jeg er nok nået til den erkendelse, at det er bedst at lade være. Sådan er han bare. Jeg ved det jo ikke, men jeg tror, at han forsøgte at skærme sig fuldstændig af over for sin gamle familie for at skabe et helt nyt liv med sin nye kone. Det var i hvert fald sådan, det føltes.«

Kim Larsen som de fleste kender ham: En smøg i munden og en six-pence på hovedet. Arkivfoto: Jeppe Carlsen.
Kim Larsen som de fleste kender ham: En smøg i munden og en six-pence på hovedet. Arkivfoto: Jeppe Carlsen. Foto: Jeppe Carlsen
Vis mere

BT har været i kontakt med datteren, men hun har ingen kommentarer og ønsker ikke at oplyse, om der i dag er kontakt mellem hende og Kim Larsen.

Og når man taler med Kim Larsens venner, ønsker de ikke at svare på spørgsmål, der går tæt på personen Kim Larsen, som kun sjældent har udtalt sig om sit privatliv.

»Hvorfor skal man forstå privat-mennesket Kim Larsen? Som sådan er han da ikke mere interessant end så mange andre,« siger Peter Ingemann Hansen, der ligesom andre af Larsens venner mener, at man kan gå om bord i hans tekster, hvis man vil blive klogere på hans udvikling.

Når det kommer til, hvad det konkret er for begivenheder eller øjeblikke, der har formet Kim Larsen i hans voksenliv, svæver svaret i luften.

»Det er et godt spørgsmål, men jeg har ikke noget svar på det. Folk må forme deres svar efter, hvad Kims musik har betydet for dem. Der er ingen tvivl om, at hans sange har haft stor betydning for rigtig mange menneskers privatliv. Men folk må selv svare på, hvad det er, Kim har givet os alle sammen,« siger Peter Ingemann Hansen.

Ikke så troskyldig

Til Ud & Se sagde Kim Larsen, at ’jo ældre jeg bliver, jo mere harmdirrende kan jeg blive’. Og det er er noget, den kommende fødselars venner kan genkende:

»Absolut. Når Kim siger sådan, opfatter jeg det som det, der sker, når man bliver ældre. Man har mere livserfaring, og man kan se flere ting. Du er ikke så troskyldig, så du kan se alle de rævekager, der bliver lavet. Og der er en nypuritanisme, som sætter Kim og hans legekammerater i et raseri,« siger Erik Clausen.

Også Poul Bruun kan genkende sin ven i udtalelsen:

»Han er blevet lidt grumpy de senere år. Især over hvordan verden har udviklet sig med computere og alt det dér. Det kan han slet ikke have. Men bortset fra kampen mod moderne teknologi, så er han meget underholdende at være sammen med. Han griner meget,« siger produceren, der mener, at Kim Larsen ‘stort set’ er, som han bliver opfattet. Og så alligevel ikke helt:

»Man skal bare ikke kalde ham ‘Lune Larsen’ eller ‘vores alle sammens Kim’, det hader han. Han er ikke nogens. Han er som en kat, helt sin egen.«

Kim Larsen har ikke ønsket at lade sig interviewe af BT.

Kim Larsen fotograferet med sin ekskone, Hanne Qvist Larsen og sønnen Sylvester. Arkivfoto: Henning Thempler.
Kim Larsen fotograferet med sin ekskone, Hanne Qvist Larsen og sønnen Sylvester. Arkivfoto: Henning Thempler. Foto: Henning Thempler
Vis mere

Eventyret begyndte med Gasolin’. Fra venstre er det Willi Jønsson, Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev Arkivfoto: Scanpix.
Eventyret begyndte med Gasolin’. Fra venstre er det Willi Jønsson, Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev Arkivfoto: Scanpix. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Vennerne Erik Clausen og Kim Larsen i begyndelsen af 1980erne under optagelserne til filmen ’Midt om natten’. Albummet med samme titel fra Kim Larsens hånd er solgt i næsten 600.000 eksemplarer og er det mest sælgende danske album. Arkivfoto: Jørgen Jessen
Vennerne Erik Clausen og Kim Larsen i begyndelsen af 1980erne under optagelserne til filmen ’Midt om natten’. Albummet med samme titel fra Kim Larsens hånd er solgt i næsten 600.000 eksemplarer og er det mest sælgende danske album. Arkivfoto: Jørgen Jessen Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Højt humør under en koncert i 1987, året efter 'Forklædt som voksen'-albummet havde ramt pladeforretningerne.
Højt humør under en koncert i 1987, året efter 'Forklædt som voksen'-albummet havde ramt pladeforretningerne. Foto: Palle Hedemann
Vis mere

Da instruktøren Erik Balling fyldte 80 år i 2004, deltog Kim Larsen og konen Liselotte Kløvborg i festlighederne. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen.
Da instruktøren Erik Balling fyldte 80 år i 2004, deltog Kim Larsen og konen Liselotte Kløvborg i festlighederne. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Kim Larsen sad ned, da han optrådte på årets Skanderborg Festival. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Kim Larsen sad ned, da han optrådte på årets Skanderborg Festival. Foto: Sophia Juliane Lydolph Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Kim Larsen som de fleste kender ham: En smøg i munden og en six-pence på hovedet. Arkivfoto: Jeppe Carlsen.
Kim Larsen som de fleste kender ham: En smøg i munden og en six-pence på hovedet. Arkivfoto: Jeppe Carlsen. Foto: Jeppe Carlsen
Vis mere