Melodi Grand Prix-dommer og super-dj’en Kato er klar med et nyt album

Få i Danmark kan spinde som Kato. Om den 28-årige dj spinder guld må vise sig. Men han er så god til at spinde plader på grammofonen, at han i dag er et af landets største dance-navne. Hans første plader har solgt stort.

Lørdag var han på skærmen som jurymedlem i Melodi Grand Prix. Efter en kometkarriere har han tegnet en millionkontrakt med et stort internationalt pladeselskab.

Som en anden popmusikkens verdensmand er Kato på det spritnye album ’Behind Closed Doors’ brobygger mellem to så store og forskellige musiklegender som Bent Fabricius-Bjerre og rapperen Snoop Dogg.

Det store valg

Men selvom grammofonen kører i høje omdrejninger er han i bund og grund stadig Thomas Vittrup fra Thisted. Det fornemmer man hurtigt, når man taler med Kato.

Katos karriere begyndte som for så mange andre dj’s. Mobildiskotek som teenager. 18 og 40 års fødselsdage og svendegilder. Senere faste job på Thisteds tre faste diskoteker. Som 18-årig måtte han vælge: en fremtid som grøntbestyrer i Kvickly eller musikken.

- Jeg afleverede mit slips til min chef, og sagde op. Det er usædvanligt i en by som Thisted. Mine forældre kørte mig frem og tilbage til mine job. I dag jeg er utrolig ked af, at min far aldrig oplevede min succes. Han døde for otte år siden, siger Kato til BT i anledning af den aktuelle albumudgivelse.

Far døde tidligt

- Jeg har aldrig talt med far om det. Jeg tror, at han var stolt af mig allerede dengang. Jeg har altid hørt, at min far var en fantastisk trommeslager, der spillede i flere lokale orkestre som ung. Den karriere droppede han, da han fik familie, og der skulle tjenes penge. Han arbejdede resten af sit liv på en fiskemelsfabrik. For sin families skyld. Jeg kan godt regne ud, hvordan han helst ville have levet sit liv. Jeg synes, at jeg skylder ham at gøre mig umage, nu hvor jeg har fået muligheden, siger Kato.

Trods sin unge alder har han allerede fået opfyldt flere af sine drømme. At optræde på diverse festivaler for eksempel. At turnere i udlandet. At arbejde sammen med kæmpeidolet Snoop Dogg. Samarbejdet blev realiseret med Katos amerikanske svoger som mellemmand.


Mødet med legenderne

- For mig er Snoop den største rap-legende. Overhovedet. I forbindelse med en koncert i Aarhus besøgte han mit studie med crew og damer og den amerikanske fest og ballade. Næsten 30 mennesker på 30 m2. Kæmpe oplevelse. Da han syv måneder senere inviterede mig med til at spille i Vega, det var min blåstempling. Jeg er jo bare en skaldet jyde, der synes, det er sjovt at skrive musik, siger Kato.

Gamle Bent Fabric har skrevet et nummer - som en gave - til Kato. Den danske musikgentlemans gestus har inspireret Kato til at rapperen Kidd chancen for at rehabilitere sig selv på det nye album. Kidd dummede sig med nogle særdeles uheldige bemærkninger om Pia Kjærsgaard.

- Jeg gav min Gaffa-pris til Kidd sidste år, hvor jeg blev kåret som årets nye danske navn. Jeg havde allerede udgivet plade nr. 2, jeg syntes, at han fortjente anerkendelsen. Han har været meget langt nede. Og er måske blevet lidt klogere. Har måske fortrudt nogle ting. Jeg er glad for at jeg selv var 28, da jeg ’sprang i luften’. Berømmelsen er lettere at vænne sig til som 28-årig. Jeg har valgt at leve mit liv videre. Jeg vil ikke i en skyhedsspiral, hvor man ikke tør gå på cafe eller kun handler kl. 9 i Netto, siger Kato.