Hvem har skrevet Beatles-hittet 'In my life'? John Lennon eller Paul McCartney? Det har der tilsyneladende længe været debat om, og begge musiklegender har ifølge Berlingske krævet æren ved forskellige lejligheder.

Men nu påstår forskerne Mark Glickmann fra Harvard og Jason Brown fra Dalhousie University, at de har det endegyldige svar. De har brugt en matematisk model til at 'dekomponere' og analysere alle Beatles-sange fra 1962 til 1966.

'Vi overvejede, om det var muligt at bruge dataanalytiske teknikker til at regne ud, om det var den ene eller den anden, der har lavet sangen,' siger Mark Glickman fra Harvard University i en pressemeddelelse.

Arkiv.
Arkiv. Foto: Karl Nord
Vis mere

Stylometri er teknikken, som forskerne brugte. Det er en form for statistisk analyse, som man blandt andet har brugt til at identificere Unabomberen, Theodor Kaczynski.

Forestil jer at dekomponere en farve til dens oprindelige bestanddele af rød, grøn og blå tillagt forskellige værdier. Vi gør det samme med Beatles-sange, dog med mere end tre bestanddele. I alt har vi med vores metode opdelt sangene i 149 komponenter,' siger Glickman.

Indtil nu har forvirringen tilsyneladende været total, da begge musiklegender ved forskellige lejligheder har påstået, at kun en af dem burde anses for at være ophavsmand til sangen.

Glickman og Browns resultat er dog anderledes entydigt. Der er ifølge deres analyse en utrolig lille sandsynlighed for, at det er Paul McCartney, der står bag sangen. Altså må det, ud fra forskernes resultat, være John Lennon, som er ophavsmand på hittet, der udkom på albummet 'Rubber Soul' fra 1965.