Nummeret har været det mest spillede i dansk radio, men sangskriverne tjener ikke en krone. Få historien om Danmarks største julehit, MC Einars 'Jul det' cool'.

Drengene i rapgruppen MC Einar sad en varm sommerdag i 1988 og rodede med plader for at finde nogle melodier, de kunne rappe henover.

På et tidspunkt fandt et af gruppens medlemmer, DJ Jan, et gammelt julenummer fra 1948 skrevet af den amerikanske komponist Leroy Anderson. 'Sleigh Ride' hed det.

Pludselig opstod idéen til en rapsang, der skulle være et frontalangreb på højtidens forbrugsfest og symboler, der ikke gjorde andet end at kradse i overfladen.

'Jul det' cool' skulle have skarpe og giftige hjørnetænder, som kunne bide hul i myten om hjerternes fest og næstekærlighed. Giften indeholdt et kraftigt stænk ironi rettet mod de overfyldte storcentre, gaveræset og det årlige traditionspilleri ved firmajulefrokosten.

Pladeselskabsmanden Jørgen Juul havde lyttet med og foreslog MC Einar-drengene, at 'den da kunne indspilles dagen efter'. Nu skulle han nok åbne en flaske rødvin, og så kunne de skrive den færdig, foreslog han et af de andre medlemmer, Nikolaj Peyk.

»Lige pludselig sad vi i Medley-studiet og rappede om tøsne midt om sommeren. Det var vanvittig varmt,« husker Peyk.

Danmarks første dansksprogede rap-gruppe 'MC Einar' bestod af forsanger Einar Enemark, Nikolaj Peyk, Jan Kabré, Jesper Willeforte og Ole Jensen.
Danmarks første dansksprogede rap-gruppe 'MC Einar' bestod af forsanger Einar Enemark, Nikolaj Peyk, Jan Kabré, Jesper Willeforte og Ole Jensen. Foto: Tomas Berthelsen
Vis mere

Sangen røg i julesovsen

24. november 1988 sendte MC Einar singlen 'Jul det' Cool' på gaden. Den røg i heftig rotation på landets radiostationer og blev en bragende succes. Nummeret har været et hit lige siden og modtog så sent som i 2013 guld for 900.000 streams. Den er samtidig den mest spillede danske julesang på DRs radiokanaler i perioden 2004-2013.

Ifølge Nikolaj Peyk er 'Jul det' cool's oprindelige hjørnetænder blevet slebet ned til gummerne. Nummeret er skamspillet så mange år i træk, at det er begyndt at repræsentere de samme tomme traditioner, som det oprindeligt var imod.

»Jeg kan godt forstå, hvorfor folk i dag mener, at sangen er fin og hyggelig. Men det var ikke helt det, der var tanken. Den er røget ned i flæskestegssovsen,« siger Nikolaj Peyk.

For nu at være lidt fræk er det så ikke en lidt snobbet kunstnerattitude, du har kørende der?

»Jo, det er det egentlig. Jeg har egentlig brugt for mange år på at gå og være sur på den sang. Det er jeg jo ikke. Jeg er jo i virkeligheden stolt af, at jeg har været med til at lave noget, der har rørt så mange mennesker, og jeg er i virkeligheden enormt privilegeret. Jeg har jo for helvede bygget en karriere på den sang,« siger Peyk og fortsætter:

»Jeg har bare ikke noget behov for at sætte den på derhjemme. Jeg hørt den for mange gange. Det er ligesom at spise flæskesteg. Det er en vidunderlig spise, men hvis man får det mere end en gang, så smager det jo bare af grisefedt,« siger Nikolaj Peyk, der fortsatte karrieren i Østkyst Hustlers, efter MC Einar stoppede i 1990.

En mere nutidig udgave af Nikolaj Peyk med frue.
En mere nutidig udgave af Nikolaj Peyk med frue. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Amerikanere skummer fløden

Manden, der lægger vokal til nummeret, Einar Enemark, nyder godt af, at nummeret stadig er et hit. Det får nemlig telefonen til at ringe op til jul:

»Det hjælper mig med at overleve. Jeg er ude at lave det til julefrokoster og får ret gode penge for det. Så står jeg med et skidegodt band og synger den og kan holde skindet på næsen til i december. Når jeg kommer ind i januar, aner jeg ikke, om jeg skal op at banke på hos kommunen,« siger Einar Enemark.

»Jeg synes, 'Jul det' cool' er et glimrende nummer med et udmærket swing. Det er enormt godt skrevet også,« tilføjer han.

MC Einar stoppede i 1990, men Einar Enemark bruger fortsat navnet, når han er ude at optræde.
MC Einar stoppede i 1990, men Einar Enemark bruger fortsat navnet, når han er ude at optræde. Foto: Torben Christensen
Vis mere

På trods af sangens succes, har sangskriverne Nikolaj Peyk og Jørgen Juul aldrig kunne skumme fløden på 'Jul det' Cool'. Faktisk tjener de ikke en krone på nummeret, da alle rettighedspengene går til førnævnte Leroy Andersons arvinger.

»Det er vigtigt for mig at sige, at vi ikke har lavet sangen for at tjene penge. Havde vi gjort det, var det blevet noget lort. Når det så er sagt, så synes jeg, det er uretfærdigt, at alle pengene ryger over til Leroy Anderson. Det er jo ikke på grund af ham, at folk hører sangen. De hører den, fordi den er godt skrevet,« siger Nikolaj Peyk.

Herunder kan du høre 'Jul det' Cool':