Når den amerikanske musikbranche natten til mandag uddeler de prestigefyldte Grammypriser, har Lukas Graham mulighed for at vinde hele tre af slagsen. Her får du historien om ’7 Years’. Sangen der har gjort den 28-årige christianit til en verdensstjerne.

»Må jeg godt sige noget? I tror, jeg laver sjov, men jeg sværger. Det er måske en af de bedste sange, jeg nogensinde har hørt. Jeg er lige ved at græde.«

Ordene kommer fra den amerikanske musikproducer Rob Knox. Han har tidligere arbejdet sammen med verdensstjerner som Justin Timberlake, Rihanna og Britney Spears.

I 2014 sætter Warner Music ham sammen med danske Lukas Graham, og da bandet under et sangskrivningsmøde i Los Angeles præsenterer deres nye sang ’7 Years’ for ham i studiet, er han solgt.

’7 Years’ lyder som et verdenshit – og det bliver det. I nat kæmper Lukas Graham side om side med verdensstjerner som Justin Bieber, Adele og Beyoncé om at vinde de prestigefyldte Grammy-statuetter for en sang, der blev født i forsanger Lukas Forchammers hoved tilbage i 2013.

Faderens død som katalysator
Du kender formentlig allerede historien om faderens død. I sommeren 2012 er Lukas Graham braget frem på den danske musikscene. Bandet har også fået hul igennem i Tyskland, da Lukas Forchammer den 7. september under et turnéstop i Berlin får at vide, at hans far, Eugene Graham, er død af et hjertestop.

Lukas Grahams sange har indtil nu handlet mest om at score piger og komme fuld hjem om natten. Faderens død sender Lukas Forchammer ned i et sort hul af sorg, som han bearbejder igennem sin sangskrivning.

Først skriver han nummeret ’Happy Home’, som giver Lukas Graham et stort hit i Skandinavien og adgang til det amerikanske musikmarked. Dernæst popper ’7 Years’ en dag op i hovedet, da Lukas Forchammer ligger på sofaen i sit studie i København.

»Morten Ristorp (Lukas Grahams faste producer, red.) begyndte at spille noget tilfældigt på klaveret. Jeg hoppede op af sofaen og begyndte at synge ’Once I was seven years old’. Herefter forestillede jeg mig, hvordan resten af mit liv ville se ud. Det tog tre en halv time at skrive teksten, og vokalen blev indspillet i et take. Den originale version varede ti minutter med vers, der handlede om, når jeg bliver 40 og 50 år, men de var ikke særlig gode, så dem skar vi fra,« har Lukas Forchammer fortalt i et interview til engelske BBC.

Drummer Mark Falgren, vocalist Lukas Forchhammer and bassist Magnus Larsson of the band Lukas Graham pose for a picture in Manhattan, New York City, U.S., December 20, 2016. REUTERS/Andrew Kelly
Drummer Mark Falgren, vocalist Lukas Forchhammer and bassist Magnus Larsson of the band Lukas Graham pose for a picture in Manhattan, New York City, U.S., December 20, 2016. REUTERS/Andrew Kelly Foto: ANDREW KELLY
Vis mere

Bandet bruger herefter 18 måneder på at finpudse sangen. På YouTube kan du for eksempel finde koncertoptagelser fra foråret 2013, hvor de spiller ’7 Years’ i en ufærdig version og først den 16. juni 2015, da Lukas Graham ud af det blå udsender albummet ’Lukas Graham (Blue Album), udkommer ’7 Years’ i en færdig, studieindspillet version.

I efteråret 2015 udsendes ’7 Years’ som single i USA, og herefter begynder Lukas Grahams amerikanske charmeoffensiv for alvor.

Først optræder de med ’7 Years’ i talkshowet Conan foran millioner af tv-seere. Herefter følger optrædener i flere store talkshows, mens ’7 Years’ støt og roligt kravler op af den amerikanske Billboard-hitliste.

Den 9. april skriver Lukas Graham dansk musikhistorie med en andenplads på Billboard-listen, og ’7 Years’ ender med at blive den bedste sælgende single fra en debuterede kunstner i USA i hele 2016.

Blev overrasket under ble-skift
Grammy-nomineringerne blev afsløret tilbage i december. Lukas Forchammer, der i efteråret blev far for første gang, fik nyheden overbragt, mens han skiftede ble på sin lille datter Viola.

»Jeg skiftede ble i tourbussen på et truckstop ved Eastern Ohio, da min kæreste sagde, jeg var nomineret til tre Grammys. Jeg troede, hun lavede sjov,« har han fortalt på Facebook.

Siden har bandet turneret USA tyndt, givet koncerter og optrådt i forskellige tv-shows. De kan ikke rigtig forstå, hvor langt ’7 Years’ har bragt dem. Når de i nat sætter sig klar i Staples Centret i Los Angeles, er der særligt en pris, Lukas Forchammer håber at vinde, afslører han overfor ABC News Radio.

»Vi vil helst vinde sangskriver-kategorien ’Song of the year’. At teksten bliver anerkendt af andre sangskrivere og musikere, er ret cool. Men vi er underdogs. Jeg tør slet ikke drømme om at vinde.«