Selvom Danmark de senere år har oplevet et vanvittigt festival-boom, findes der stadig større byer, som ikke kan prale med at have en stor tillokkende musikfestival.

Danmark er verdens største festivalland.

Sådan skriver danske medier ofte, når de påstår, at Danmark er det land i verden med flest musikfestivaler pr. indbygger.

Det er ikke lykkedes at finde tal, der bekræfter påstanden, men ser man udover festival-landskabet, kan der meget muligt være noget om snakken.

Siden starten af det nye årtusinde er Danmark gået festival-amok og fordoblet antallet af musikfestivaler, så vi i dag er over 200 af slagsen. Nogle kører jazz-stilen, andre satser på Rasmus Seebach og fællessang. Alle danske byer med respekt for sig selv tager festivalkasketten på, når det bliver sommer.

»Danmark er et fantastisk festivalland,« lyder det fra Maren Astrup, der er kommunikationschef i Dansk Live – interesseorganisationen for spillesteder og festivaler.

»Vi har en utrolig stærk festivaltradition, som er opbygget og udviklet gennem mange år med de store festivaler som for eksempel Smukfest, Roskilde Festival og Jelling Festival som bannerfører,« tilføjer hun og fremhæver det store forskellige udbud af niche-festivaler og ambitiøse og modige arrangører.

»Som det ser ud nu, kommer der jo hvert år nye festivaler til. Jeg håber, at festivaler fortsat vil være gode til at præsentere deres stil og repertoire. Om der kommer flere og hvor mange er svært at forudse. Det kan være markedet på et tidspunkt bliver mættet, men lige nu er der mange gode initiativrige arrangører, som laver festivaler i hele landet, og det lader til, at der er publikum til dem alle.«

Selvom Danmark altså er et vaskeægte festival-land, findes der byer som Randers, Viborg og Næstved, hvor man ikke har store tillokkende musikfestivaler på sommerprogrammet.

BT spurgte de lokale borgmestre, hvad de havde at sige til deres forsvar. Følgende vendte tilbage med svar:

Randers
Erik Mouritsen, direktør for sundhed, kultur og omsorg

»Vi har en festival. Vi har Randersugen og en soulfestival i juli, derudover indeholder Værkets (Spillested, red.) program en perlerække af gode musikoplevelser.«

Næstved
Carsten Rasmussen, borgmester
»Jeg tror, det har noget med tradition, og hvor der er ildsjæle i en bestemt kommune. Det er jo sjældent ”kommunen”, der er initiativtager til at starte en festival. Vi er dog værtsby for Grøn Koncert som den eneste på Sjælland udenfor København. Vi har ’Vi elsker 90’erne’, og for lidt over et år siden fik vi bygget en ny arena, hvor Nik & Jay lige har spillet som den eneste by på Sjælland udenfor København.«

Kolding
Jørn Pedersen, borgmester
»Vi har Grøn Koncert og studenterrock. Vi satser hele året på Godset (Spillested, red.) som landets førende regionale spillested og alle de andre musiktilbud.«

Jørn Pedersen suppleres af Lars Svoger, leder design, kommunikation og event:
»Vores ’studierock’ ligger 2. fredag i september og er et gratis tilbud. Både til vores 10.000 studerende og alle andre, der er glade for musik. Derudover har vi ’Sommer ved søen’, og så har vi de seneste to år haft ’Stella Polaris’.«

Aalborg
Thomas Kastrup-Larsen, borgmester
»Vi har Nibe festivalen i Aalborg kommune, og den er vi rigtig glade for. Dertil kommer et væld af sommerkoncerter i Skovdalen, Karolinelund og andre steder i byen. I august er der Aalborg festivals med en lang række forskellige festivaler og events. Så der er bestemt gang i Aalborg kommune henover hele sommeren på musikfronten.«

Hørsholm
Morten Slotved, borgmester
»Vi har ikke tradition for at afholde rock- og popmusikfestival i Hørsholm kommune, men vi har til gengæld en række andre arrangementer med musikalsk indhold, som vi støtter op omkring herunder egen produktion af Musical i kulturhus Trommen samt en årlig kulturdag med flere mindre og større gratis koncerter. Herudover støtter vi flere musikalske arrangementer som havnefestival i Rungsted havn.«

Større danske byer som ikke har en stor rock og pop-musikfestival:
Aalborg
Randers
Kolding
Horsens
Vejle
Hørsholm
Næstved
Viborg
Taastrup