Huxi Bach vover sig ud på tynd is som satiriker/sanger. Det er vigtigt at vælge med hjertet, mener han.

Når satirikeren Huxi Bach går på scenen i sit andet oneman-show ’Valg’ træder han i store nordjyske fodspor.

Det er nemlig et show med lige dele musik og sang - og satire. Som vennen Niels Hausgaard har rendyrket gennem fem årtier. ’Valg’, som showet hedder, har premiere senere i januar.

»Når jeg laver et show om at tage stilling, er det selvfølgelig fordi, jeg synes, vi gør det for sjældent, og er der noget, jeg har lært af bitter erfaring, så er det, at man skal vælge med hjertet. Uanset hvor frelst og vanvittig klichéfyldt det lyder. Det må sgu aldrig være chefen, familien eller pengepungen, der bestemmer for dig. Og heller ikke publikum,« siger Huxi Bach.

Derfor smider han selv sikkerhedsselen helt i sit nye show, slæber guitaren med på scenen og lader halvdelen af showet bestå af sange. Selvom Bach indtil nu kun har været kendt som klog mand, tv-vært og satiriker.

Læremesteren og hans elev. Foto: DR
Læremesteren og hans elev. Foto: DR
Vis mere

At musikken har sneget sig ind i Huxi Bachs tredje onemanshow, er egentlig Niels Hausgaards ansvar, og det er da også ham, man skal klage til, hvis man er utilfreds med Huxis musikalske tilvalg.

’Det er Niels’ skyld’

»Det er Niels’ skyld, det hele. For nogle år siden blev vi inviteret til at være værter for et arrangement, og i den forbindelse skrev vi en lillebitte sang. Kort efter inviterede han mig til Tønder Festival – for at spille. ’Du må da være sindssyg,’ sagde jeg til ham. Jeg havde aldrig skrevet sange før, men man siger jo ikke nej til Hausgaard, og så greb sangskrivningen lidt om sig.«

Derfor er der også sange om lidt af hvert i ’Valg’. Facebook. Klimaet. ’En liderlig islamist’ og fænomenet ’breaking news’, som også bliver taget under ærlig behandling.

»Alt er jo ’breaking’ i dag, hjemmesiderne skal opdateres konstant, det er blevet vigtigere at være først end at være grundig, og så går det amok.

Og amokjournalistik er ikke godt – så meget fik jeg trods alt med fra journalisthøjskolen,« fortæller Huxi, der aldrig færdiggjorde sin uddannelse, men blev bedt om at forlade forestillingen på grund af ’fire års fravær’, som han siger.

Modsat dengang, han selv valgte at forlade DR efter ti års fast arbejde i huset og fordi, de ’var vokset fra hinanden’.

Rigtige og forkerte valg

»Det er uden tvivl det bedste valg, jeg har truffet. Selv uden en plan B var det en virkelig god fornemmelse at sige nej til nogen, der ville have mig til at lave noget, jeg ikke havde lyst til,« siger Huxi Bach, og tilføjer: »Men jeg har ved gud også sagt ja til noget, jeg endte med at fortryde. Vi er jo bare mennesker, og hvis nogen vifter med en check eller smiger, kan man godt blive fristet. Men det er frygteligt, for man ved jo godt inderst inde, hvad der er det rigtige. Også selv om det rigtige valg lige nu kan ende med at vise sig at være det helt forkerte valg, den forkerte kvinde, det dårlige boliglån, eller hvad ved jeg,« fortæller eksil-nordjyden.