Efter en dyb personlig krise har Melodi Grand Prix-vinderen Jakob Sveistrup vendt sit liv 180 grader, droppet jobbet – og satser nu alt.

Der skulle en familietragedie og en særlig ‘skæringsdato’ til, før Melodi Grand Prix-vinderen Jakob Sveistrup turde tage sit liv op til revision, sadle om, sige op – og satse hele butikken. Nu går han ‘all in’ på albummet ‘All In/All Out’, der er meget mere end bare et musikalsk aftryk, siger sangeren selv. Han har fundet hjem ti år efter sit seneste album.

Der blev eftertænksomt stille i det Sveistrup’ske hjem sidste år. Et dybt tragisk dødsfald i den nærmeste familie farvede hvidt til sort, men tvang også Sveistrup til at foretage de ændringer og valg, han egentlig godt vidste, han skulle træffe.

For var han der, hvor han gerne ville være? Lavede han de ting, der gjorde ham – og familien – glad? Svaret var nej og løsningen simpel: Farvel til lærerjobbet og goddag til livet som fuldtidsmusiker og drømmen om at udgive det album, han havde drømt om i så mange år.

»Jeg var nødt til at ændre kurs, og jeg kunne mærke, at tiden var inde, og at jeg turde ta’ chancen. Ja, faktisk turde jeg ikke lade være,« fortæller Sveistrup fra københavnerstudiet Medley, som har været hans andet hjem det sidste års tid.

Det var nemlig her, sangene blev hevet frem fra skuffen, nye blev skrevet og indspillet og blev til et album, som – for første gang i den 44-årige sangers liv – er ‘hundrede procent ham.’

Min fars død

Og dét med de 44 år fylder mere end tallet og tanken om at være midt i livet. Med den fødselsdag ramte Jakob Sveistrup præcis den alder, hvor han opnåede at ‘overleve’ sin far, som døde som 43-årig, da Sveistrup selv var en knægt på bare13 år.

»Det lyder måske underligt, men jeg har altid haft en fornemmelse af, at det var min skæringsdato. Så kunne det overhovedet betale sig at sætte nye projekter i gang, hvis festen alligevel sluttede ‘lige om lidt’?

Ubevidst har det fyldt meget og ligget som en tung dyne over mig i mange år.

Jakob Sveistrup tager skridtet - dropper job og vælger musikken, og sig selv. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Jakob Sveistrup tager skridtet - dropper job og vælger musikken, og sig selv. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Det handler selvfølgelig om, at jeg aldrig fik bearbejdet min fars død, og da jeg nåede henover den særlige dato, havde jeg det lidt sådan:

Hey, jeg er her sgu endnu – og NU må jeg videre,« fortæller Sveistrup, der ikke er bange for at kalde tiden sidste år for en krise.

»Jeg gik altså lidt ned med flaget, men det at komme videre med musikken har helet mig, og jeg har på en måde bearbejdet det hele gennem musikken. Sangen ‘Oh No No’ er den første sang til min far, og titlen taler vel for sig selv. Men i det hele taget har jeg fået det hele vendt på hovedet og tænker, at jeg selvfølgelig netop skal rykke nu, mens jeg for fanden stadigvæk er her.«

Så det har han gjort. Indspillet sit drømmealbum, der er en hel verden væk fra de gamle grandprix-dage, hvor hele landet sang med på ‘Tænder på dig’. Blevet en gladere ægtemand og far, selv om han hver dag skal opfinde sig selv og få tingene til at hænge sammen uden sikkerhedsnet, fast løn, betalt ferie og chefer.

I stedet for underviser han i sang, indtaler e-bøger og forsøger at få musikbutikken Sveistrup til at løbe rundt i en tid, hvor stort pladesalg mest af alt er en drøm, og hvor han er sin egen boss, som selv skal skabe forretningen og koncerterne. Til gengæld bestemmer han også selv.

Jakob Sveistrup vandt Melodi Grand Prix i 2005 med ’Tænder på dig’. Foto: Leif R Jansson
Jakob Sveistrup vandt Melodi Grand Prix i 2005 med ’Tænder på dig’. Foto: Leif R Jansson
Vis mere

’Kald mig gammeldags’

»Det er jo for vildt at stå med et færdigt album, der er endnu federe, end jeg nogensinde turde håbe på. Det ER mig og mit hjerteblod. Soulet og funky og lige, som jeg selv elsker det. Det kan man høre, er jeg helt overbevist om. Og jeg er sgu stolt af, jeg gjorde det, og at jeg turde. Helt ærligt ved jeg ikke, hvorfor jeg ikke bare gjorde det for mange år siden, men jeg turde åbenbart ikke. Ja, hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg simpelthen ikke været klar før nu.«

Det er da også ti år siden, at han udgav sit seneste album, og det er ikke bare tiden, genren, ordene og de selvskrevne sange, der har ændret sig. Sveistrup besluttede også, at han nægtede at benytte autotune (software, der sørger for, at du synger rent, red.) under indspilningerne og altså ikke ville have rettet eventuelle småfalske toner til det perfekte.

»Det er muligvis lige så gammeldags, som at jeg også har valgt at udgive et fysisk album, men så kald mig gammeldags. Og autotune har fanden skabt, for det fjerner alt liv og nærvær i sangene – og det er præcis nærværet, jeg vil ha’ i min musik,« siger Sveistrup.

Omslaget til 'All in/All Out'
Omslaget til 'All in/All Out'
Vis mere

Her er BTs anmeldelse af Sveistrups nye album:

Musik med overskud

4 af 6 stjerner

MGP-vinder Jakob Sveistrup sadler om med et kompetent funk-pop album

Overskud giver musikken dynamik og højt til loftet. Og overskud er der masser af på Jakob Sveistrups nye album – hans første i ti år.

Således synger og spiller Sveistrup og hans kompetente musikere med klædelig tilbageholdenhed. Man fornemmer hele tiden, at begge parter har mere at give af. Og denne indbyggede dynamik klæder i den grad den forhenværende MGP-vinders melodiøse og gennemtænkte sange, der alle er inspireret af faderens død.

Dén slags giver stof til eftertanke. Og ligesom kollega Lukas Graham Forchhammer, der også mindes sin far i sang, formår Jakob Sveistrup på ’All In/All Out’ at stikke lidt dybere end den gennemsnitlige poplyrik.

Og det er ikke det eneste, Jakob og Lukas har tilfælles.

Begge herrer er nemlig også inspireret af 70’er og 80’er-funk som Hall & Oates, Al Jarreau og ikke mindst salig Prince.

Heldigvis formår Jakob Sveistrup ligesom Christiania-bandet at skabe sit eget genkendelige udtryk. Og ’All In/All Out’ er et indbydende album, der ved hver gennemlytning byder på mere.