Lyt til artiklen

- Vi kom før Hansi. Det lyder bestemt, men er samtidig fulgt af et lille smil.

- Vi begyndte at samarbejde med den danske afdeling af vores pladeselskab, før Hansis selskab gjorde det tilsvarende. Hans selskab var bare hurtigere end vores. Men det er okay, hvis I mener, at det er Hansi, der har gjort Schlager til et hit i Danmark.

Normalt har tyske fyrstinder meget lange navne med bindestreger og von'er. Denne popfyrstinde hedder bare Helene Fischer.

Historien om hendes nylige besøg i Danmark siger alt om den Schlagerwelle, der p.t. skyller ind over Danmark fra syd. For et halvt år siden forsøgte hendes selskab at overtale den danske verdenspresse til at dække Helenes nyeste album. Ingen sagde ja. Forleden var der mødt otte medier til pressemøde med hende i Tivoli.

Superstjerne

Med et stort publikum i Tyskland, Benelux-landene, Østrig, Schweiz, Danmark, Sydafrika og England er Helene Fischer i dag superstjerne.

Det lå ikke i kortene, da hun for 25 år siden blev født i en sibiriske by Krasnojarsk.

- Jeg har tyske forfædre. Det er kompliceret. Mine forfædre blev tvangsdeporteret til Sibirien dengang...

Helene Fischers professionelle tyske knækker en smule. Meget menneskeligt. Måske ved tanken om, hvad oldeforældrene måtte igennem i Stalins koncentrationslejre.

- Men mine forældre fik status som tysk/russiske. Det betød at vi i 1988 kunne flytte til til Rheinland-Pfalz. Mit sanghjerte har jeg fra min mormor og hendes søster tilbage i Kranojarsk. De sang for mig hele tiden, siger Fischer, og tilføjer:

- Jeg er altid gået mine egne veje. Som barn og teenager lyttede jeg meget til Celine Dion. Selv i dag finder jeg den kvinde storslået.

Mest til popschlagere

Egentlig er din musik vel mere pop end Schlager?

- Præcis. I Tyskland findes der folkeschlager og popschla­ger. Jeg tilhører uden tvivl mest den sidste, som nok også er mere tilgængelig for yngre mennesker. Der er ingen tyrkiske instrumenter eller alpehuer i min musik. Mine ballader, som også er oversat til engelsk, er helt sikkert mere poppisch end f.eks. Hansi, siger Helene Fischer.

Helmut Lotti plejer at sige, at han hellere ville have været hard rocksanger. Har du en hemmelig drøm?

- Okay... Det er min lidenskab, jeg bliver ved, så længe jeg kan stå på scenen. Jeg vil gerne have en familie, det kræver lidt ro på et tidspunkt. Mit publikum forventer ikke bare mine hit, men også uforudsigelige sange. Musik er en stemningsbærer for alle mennesker. Mit publikum vil gerne høre sange, som har betydet noget for mange på tidspunkter i deres liv. En periode sang jeg Queens 'We Will Rock You'. Men jeg kan ikke sætte et stort rockshow op. Jeg har opdaget, at jeg er meget, meget lykkelig med det, jeg laver.