»Uprøvet farvand.« »Usikkert.« »Virkelig et sats.«

Når den danske gruppe Fyr & Flamme torsdag aften træder ind på scenen til semifinalen i dette års Eurovision og skal kæmpe om en plads videre til finalen, er der lagt op til et nervepirrende drama, hvor særligt én ting kan give os en fordel, mens to andre ting kan trække i den modsatte retning.

Det forklarer DR-radioværten Ole Tøpholm, der gennem mange år har kommenteret sangkonkurrencen og følger den tæt, i forbindelse med, at den danske sang ifølge bookmakere og eksperter balancerer på et knivsæg og kan ryge både den ene og anden vej.

Hvis vi lægger ud med det positive først, så består det måske lidt paradoksalt i, at vi er sidst.

Fyr & Flamme under prøverne i Rotterdam.
Fyr & Flamme under prøverne i Rotterdam. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Vis mere

Når semifinalen finder sted i Ahoy-arenaen i den hollandske storby Rotterdam torsdag, skal i alt 17 lande kæmpe om ti finalebilletter. I den forbindelse går Danmark på med den nostalgiske 80er-sang 'Øve os på hinanden' som det allersidste land – altså som nummer 17:

»Chancerne er jo stærkt forøgede af, at det er os, der slutter semifinalen af,« forklarer Ole Tøpholm:

»For det er stadig sådan i Eurovision, at seerafstemningen først starter, når man har hørt alle sangene. Og der kan man sige, at vi slutter det af med et brag af en fest, og det kan folk forhåbentlig huske rundtomkring i de andre lande, hvor de kan stemme på os, og så skulle det gerne være nok til, at vi kan komme videre. Det er i hvert fald det, jeg bilder mig ind,« tilføjer han.

Noget andet, der kan hjælpe os videre i finalen, er, at Fyr & Flamme træder ind på scenen lige efter en af forhåndsfavoritterne, nemlig schweiziske Gjon's Tears med sangen 'Tout l'univers':

Grandprix- og Eurovision-eksperten Ole Tøpholm i DR Byen.
Grandprix- og Eurovision-eksperten Ole Tøpholm i DR Byen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Vis mere

»Det er en stor, flot ballade, der er noget helt andet end vores sang. Så vores sang kommer med et brag af en retrofest – og dem, der har det her festgen blandt seerne, de må synes, det er helt perfekt, når Danmark kommer på,« forklarer Ole Tøpholm.

Fra andre lande hører grandprix- og Eurovision-eksperten også, at den danske sang minder om Danmarks storhedstid med Tommy Seebach, Kirsten og Søren og Birthe Kjær.

»Så det vækker minder og følelser hos dem, der kender til det koncept og den lyd fra Danmark fra år tilbage. Det er nostalgi, og det er den moderne 80er-lyd. Det er det, der skal få Danmark i finalen – hvis vi ser på plussiden,« fortæller han.

For der er også en minusside.

epa09205280 Fyr og Flamme from Denmark arrive on the Turquoise Carpet for the Opening Ceremony of the 65th annual Eurovision Song Contest (ESC) at the Rotterdam Cruise Terminal, in Rotterdam, The Netherlands, 16 May 2021. Due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, only a limited number of visitors is allowed at the 65th edition of the Eurovision Song Contest (ESC2021) that is taking place in an adapted form at the Rotterdam Ahoy arena and consist of two semi-finals, on 18 and 20 May 2021, and a grand final on 22 May 2021. EPA/SANDER KONING / POOL
epa09205280 Fyr og Flamme from Denmark arrive on the Turquoise Carpet for the Opening Ceremony of the 65th annual Eurovision Song Contest (ESC) at the Rotterdam Cruise Terminal, in Rotterdam, The Netherlands, 16 May 2021. Due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, only a limited number of visitors is allowed at the 65th edition of the Eurovision Song Contest (ESC2021) that is taking place in an adapted form at the Rotterdam Ahoy arena and consist of two semi-finals, on 18 and 20 May 2021, and a grand final on 22 May 2021. EPA/SANDER KONING / POOL Foto: SANDER KONING / POOL
Vis mere

Helt konkret er der to ting, som Danmark skal kæmpe imod og så at sige overvinde, hvis vi skal håbe på en finaleplads.

For det første er der det faktum, at vi stiller op med en sang, der bliver sunget på dansk:

»Det er uprøvet farvand, at vi synger på dansk. Det er klart et sats. Vi har ikke rigtigt så meget at sammenligne det med, fordi der er sket så meget, siden vi sidst stillede op med en dansk sang, som var med Kølig Kaj (med sangen 'Stemmen i mit liv' fra 1997, red.), og der skulle alle synge på eget sprog,« fortæller Ole Tøpholm.

Han forklarer, at de gange, hvor andre nordiske lande har stillet op med en sang på eget sprog siden, er det ikke gået »specielt godt«. Det betyder dog ikke, at man ikke kan vinde ved at synge på sit eget sprog:

»Blandt favoritnationerne er der nogen, der synger på eget sprog. Frankrig synger på fransk, Schweiz synger på fransk, Italien synger på italiensk. Men de kan jo klare sig på eget sprog, også selvom andre ikke forstår en brik af, hvad de synger, fordi vi kan forstå følelserne, og det lyder enormt flot og imponerende. Sådan er det bare ikke med dansk,« forklarer Eurovision-eksperten.

Det var den ene ting, der kan spænde ben for Danmarks chancer.

Den anden er fagjuryerne. Det er nemlig ikke kun op til seerne, hvem der skal vinde.

De enkelte lande har nedsat fagjuryer, som står for halvdelen af stemmerne, mens den anden halvdel afgøres af seerne.

Fyr & Flamme under prøverne i Rotterdam.
Fyr & Flamme under prøverne i Rotterdam. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Vis mere

Og fagjuryerne kan blive svære at vinde over på Danmarks side. Meget svære:

»Vi kan meget vel ende i en situation – også hvis Danmark ryger i finalen – hvor vi får smæk af fagjuryen, mens seerne elsker os,« fortæller Ole Tøpholm.

»Det så vi også senest med Rasmussen og hans vikingesang,« tilføjer han med henvisning til Danmarks bidrag i 2018, hvor sangeren Rasmussen med sangen 'Higher Ground' af fagjuryen i finalen blev tildelt en 20.-plads ud af 26, mens seerne placerede sangen på en 5.-plads, hvilket førte til en sammenlagt 9.-plads.

»Det samme kan sagtens ske her,« siger Ole Tøpholm.

»Vi må bare håbe, at juryerne ikke har os for lavt (i semifinalen, red.), for så ryger vi ud.«

Eurovision-eksperten har også et bud på, hvad det er, fagjuryerne ikke vil kunne lide ved den danske sang:

»Det er den her folkelighed. I gamle dage var Danmark kendt som 'de glade danskere', og det er vi da i den grad igen i år, skal jeg hilse at sige. Vi ved bare, at fagjuryerne elsker flotte ballader og folk, der synger overdådigt og smukt. Hvor seerne har nogle andre elementer, de stemmer efter,« forklarer han.

Du kan se, hvordan det går med Fyr & Flamme, når den anden semifinale i dette års Eurovision finder sted torsdag 20. maj. Det bliver vist på DR1 fra klokken 21.