Livet skal gå videre, siger man. Det gjorde det i ekspresfart, efter Malene Mortensen endte som nr. sjok i Det Internationale Melodi Grand Prix i 2002.

Siden kom hun til at optræde i stort set resten af verden. Og om få dage udsender Mortensen sit ottende album ’Can’t Help It’, der delvis er skrevet og indspillet i New York i samarbejde med den amerikanske jazzstjerne Christian Sands.

Dette er historien om 32-årige Malene Mortensens rejse fra skuffelsen i Estland til et liv, hvor hun kan leve i balance mellem ’drøm’ og ’nu’, som hun kalder det.

26. maj 2002. Klokken er fire om morgenen på et hotel i Tallinn, Estland. Efter nogle timer omgivet af familie og DR-folk, kommer Malene Mortensen ned til en lille flok journalister, på det tidspunkt sønderknust. Syv stemmer i alt. Nummer sidst.

»Nej, hvor var jeg ked af det. Jeg havde enormt ondt af mig selv, græd og græd i et par dage. Men faktisk varede det ikke ret længe, før jeg var i gang igen,« siger Malene.

I februar 2002 vandt Malene Mortensen det danske Melodi Grand Prix med sangen ’Vis mig, hvem du er’. ’Show Me Who You Are’ endtesidst i det internationale grandprix.
I februar 2002 vandt Malene Mortensen det danske Melodi Grand Prix med sangen ’Vis mig, hvem du er’. ’Show Me Who You Are’ endtesidst i det internationale grandprix.
Vis mere

Vi møder hende på et sted, der har betydet meget for hende. Den kombinerende café og pladeforretning JazzCup i København. Her har pladeselskabet Stunt, der står bag Malene Mortensens aktuelle USA-eventyr, også til huse. Det er den blå time sidst på eftermiddagen. Stedet og sangerinden udstråler jazzet karma.

»Jeg husker stadig meget tydeligt, at jeg vågnede op om onsdagen, hvor grandprixet havde fundet sted lørdag, og tænkte, at nu kunne jeg ikke længere græde snot: ’Tag dig sammen. Ja, du tabte, men du er god til at synge’. Og i øvrigt havde jeg en eksamen at tænke på,« siger hun i dag.

»Når jeg tænker tilbage, tror jeg først og fremmest, at jeg kom så let igennem det, fordi jeg ikke på noget tidspunkt havde lagt alle mine penge på grandprix. Jeg så det mere som en mulighed. Jeg lærte noget om tilstedeværelse og performance, som jeg har kunnet bruge siden, og i øvrigt var det en fantastisk oplevelse med opbakningen, da jeg vandt det danske grandprix,« siger Malene.

Som en lille krølle på historien om begivenhederne i Tallinn, medførte besøget, at Malene Mortensen nu på 12. år er ’mor’ til en datter i Malawi. Som en af aktiviteterne i den estiske hovedstad havde DR indlagt et besøg i SOS Børnebyernes lokale center.

»Jeg er 32, og guderne skal vide, at jeg godt kunne tænke mig selv at få børn. Men indtil videre har jeg altså min ’datter’ gennem SOS Børnebyerne, som jeg har støttet og skrevet sammen med siden,« fortæller Malene Mortensen.

Allerede som helt ung har Malene Mortensen fået undervisning i jazzsang. Et møde i august 2002 blev vendepunktet. Under et jubilæum på Sankt Annæ Gymnasium blev hun kontaktet af den danske verdensstjerne, jazzpianisten Niels Lan Doky, der hjalp hende ud af en blindgyde af en pladekontrakt. Det førte til det stjernebesatte album ’Paradise’ med Alex Riel, Niels-Henning Ørsted -Pedersen og Lan Doky selv.

Siden har hun indspillet otte album med diverse udenlandske jazzstjerner og optrådt i stort set alle europæiske lande, i USA, Mellemøsten, Australien og i store dele af Asien, med egen gruppe, som solist i big bands eller som gæst. Senest på en turné med det åbenbart uopslidelige Kid Creole & The Coconuts.

»Jeg har haft en del såkaldte wallpaper-job i New York. Det er sjov oplevelse, hvor man står i baggrunden og spiller, f.eks. på en cigarbar, til receptioner og den slags. Man tjener ikke alverden på det, men det er en fantastisk by at opholde sig i,« siger Malene.

Spørger man til den hidtil største oplevelse undervejs i karrieren, peger pilen østpå.

»I 2012 var jeg i Thailand fire gange for at optræde. Fløj på de dyre sæder. Det var en fed oplevelse. Det er altså fantastisk at stå på en strand i Thailand en aften i 25 graders varme og synge min egen sang, som jeg havde skrevet med min ekskæreste, og opleve publikum synge med. Eller se en Youtube-video, hvor thailandske musikskoleelever spiller og synger en af mine sange.«

Lige så stor glæden over at høre sine egne sange sunget på den anden side af Jorden kan være, lige så bevidst er Malene Mortensen om den pris, hun risikerede at betale, da hun valgte at udgive egne sange, fremfor kopier af klassiske jazz- og popnumre.

»Jeg mærkede, jeg vil ikke kalde det en nedtur, for det er det ikke. Men efter to af mine ’egne’ album var der nogle bookere, der stod af, nogle kilder, der løb tør. På den anden side var det vigtigt for mig at prøve den side af mig selv af,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har brug for lidt mere økonomisk stabilitet. Ordet ’stabilitet’ har sneget sig ind i mit liv efter, jeg er blevet 30, hæ. Jeg er så heldig, at jeg arbejder som fast kirkesanger- vikar og vikarierer som musikunderviser. Jeg optræder med et pop-kopiband - det er virkelig fedt at trykke den af sammen med dem,« siger Malene Mortensen.

Realismen er ikke altid en følgesvend for kunstnere, men det er den, når det det gælder Malene.

»Jeg har valgt et job, hvor meget er overladt til held. Men kan kan ikke sætte sig med hænderne i skødet og vente på heldet. Derfor ser jeg efter muligheder, hvor jeg samtidig kan bevare lysten. Danmark er det eneste land i verden, hvor der er en tarif (et grundbeløb) for musikere, tak for det. Men man ved aldrig, hvornår det næste job til tariffen kommer. En klog dame sagde: ’Du skal have styr på dit hjem, din økonomi og dit arbejde. Hvis det er i orden, har du udgangspunktet’. Jeg prøver at udvikle mig og blive bedre til det, jeg laver,« siger Malene Mortensen.

Hun overvejer at tage en uddannelse som massør.

»Det betyder ikke, at jeg har opgivet drømmen. Jeg vil da stadig gerne være verdensstjerne, men der er også noget, der hedder virkeligheden. Jeg kan ikke sidde at vente på, at jeg bliver den næste Diana Krall. Succes for mig kan være at have status af verdensstjerne, men det er også, at jeg har et godt liv, indtil da,« siger Malene Mortensen med et smil. Hun tilføjer:

»Det er den balancegang, alle mennesker skal finde sig selv i, tror jeg. Der er ’drømmen’ - og der er ’nu’«.

Lige nu er albummet ’Can’t Help It’ et af de sjældne øjeblikke, hvor ’drøm’ og ’nu’ går op i en højere enhed.

»Jeg lærte Chris at kende under Copenhagen Jazzfestival 2013, hvor vi optrådte sammen. Det var så magisk, at mit selskab syntes, at vi burde arbejde sammen. Jeg boede nogle måneder hos Chris i Connecticut, hvor vi skrev seks-syv numre sammen. Senere indspillede vi pladen på et par dage i New York. Det er en af de bedste oplevelser i mit liv,« siger Malene Mortensen.

Om Malene Mortensen

  • Født: 23. maj 1982 (32 år)
  • I februar 2002 vandt hun det danske Melodi Grand Prix med sangen ’Vis mig, hvem du er’. ’Show Me Who You Are’ endte sidst i det internationale grandprix.
  • Mortensen har senere udgivet en række CD’er med jazz-fortolkinger, bakket op af en række kompetente musikere indenfor genren. Foreløbig seks albums indenfor jazz-genren, bl.a. i samarbejde med bassisterne Niels-Henning Ørsted Pedersen og Chris Minh Doky.
  • I forbindelse med Giro d’Italia 2012 med etaper der blev afviklet i Herning og Horsens, indspillede Malene en single, ’Beautiful Italy’.
  • Malene Mortensen er datter af musikeren Jens Winther og musikeren Karen Mortensen.
  • Hun har gennemført en kandidat og solistuddannelse ved Det rytmiske Konservatorium i København.
  • Hun har bl.a. udgivet ’Still In Love With You’ (Thailand), ’You Go To My Head’, ’Agony & Ecstasy’, ’Malene – Chante Noël/Live in Paris’, ’To All Of You’, ’Date With A Dream’, ’Paradise’.
  • Om det nye album: Malene Mortensen optrådte sammen med pianisten Christian Sands ved Copenhagen Jazz Festival 2013. Det første til, at hun rejste til New York for at skrive musik med den unge himmelstormer, der til dagligt også slår sine folder som feteret pianist i bassisten Christian McBrides berømte trio.