Det var råt. Det var rigtigt. Det var ganske enkelt et lærestykke i hvordan man spiller hård rock’n’roll.

Og lektionen kom fra schweiziske (!) Gotthard i Amager Bio tirsdag aften, hvor den fine kvintet for et par timer blæste min efterårs-depression og de dæmoner, som stedse følger mig, til side for at tage mig og resten af publikum med på et råt ridt mod rock’n’roll heaven.

Jeg har set Gotthard talrige gange, og de har altid været gode, men aldrig har de swinget så fedt, rocket så råt og med så meget kant, som de gjorde denne aften. Sådan skal det være og ganske godt gået at ramme dén form efter tyve år på banen.

Men Gotthard er simpelthen et formidabelt godt hold.

Guitaristerne Leo Leoni og Freddy Scherer har gjort den dér møgbeskidte Gibson rytmelyd (tænk tidlig Bad Company eller Free) til en ophøjet kunstart, mens bassisten Marc Lynn og trommeslageren Hena Habegger lægger en bund, man kunne arrangere diskotek for elefanter på, uden at de ville falde igennem. Specielt Habegger spiller sine trommer så solidt og med et swing, så han burde tjene som oplagt forbillede for de fleste rocktrommeslagere.

Tilbage står bandets nye sanger Nic Maeder, som klædeligt ydmygt men i sandhed også fornemt har erstattet Gotthards oprindelige vokalist Steve Lee, som kom tragisk af dage ved en trafikulykke for to år siden.

Først og fremmest var hele holdet veloplagt fra starten gik med ’Dream On’ over bl.a. ’Gone Too Far’, ’Starlight’ og standarden ’Hush’ – sidstnævnte ellers en krigshest man normalt gerne havde set sendt på græs, men Gotthard formår sgu’ at spille fornyet liv og kampgejst ind i den.

Men hvor første halvdel af koncerten ’bare’ havde swinget fedt, blev det helt eventyrligt i anden del. Hér blev bolden gang på gang tordnet i mål med bragende bravourversioner af ’Fist In Your Face’, ’Mountain Mama’, ’Right On’ og den sejtrækkende bluesrock-shuffle ’The Story’s Over’, inden vi blev sendt smilende ud i den kolde københavnske nat med en flot udgave af ørehængeren ’Anytime Anywhere’.

En humørbombe af en koncert og en festredder af format fra et såre sympatisk foretagende, som vi gerne snarest muligt ser på disse kanter igen…

GOTTHARD, Amager Bio *****