»De vil se det som endnu en lussing til russerne, og det vil genere ham. Helt sikkert.«

Det kan godt være, at den russiske præsident, Vladimir Putin, formentlig ikke er fast seer af Eurovision – men i år kan der være lidt ekstra på spil for ham.

Nabolandet Ukraine, som han i slutningen af februar sendte sine tropper ind i, er nemlig spået til at være de absolutte storfavoritter til at tage sejren i sangkonkurrencen, når finalen afholdes lørdag aften.

Og selvom det ikke er noget, der vil ændre noget nævneværdigt for Putin i forhold til den krig, han fører, vil han 'registrere det'.

ARKIVFOTO af Vladimir Putin.
ARKIVFOTO af Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /
Vis mere

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis):

»Han vil registrere det, det er jeg sikker på, fordi de vil se det som endnu en lussing til russerne med opbakningen til ukrainerne, og det vil genere ham, helt sikkert,« fortæller han.

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen, der normalt plejer at følge Eurovision og har holdt foredrag om Eurovision i politisk sammenhæng, vil en ukrainsk sejr dog næppe betyde så meget i det store billede.

I stedet vil det være endnu en brik i det, som russerne påstår er vestlig hybrid krigsførelse mod landet:

Her ses et billede af det ukrainske band Kalush Orchestra, der anses som storfavoritter til at vinde Eurovision med sangen 'Stefania'.
Her ses et billede af det ukrainske band Kalush Orchestra, der anses som storfavoritter til at vinde Eurovision med sangen 'Stefania'. Foto: YARA NARDI
Vis mere

»Lige nu ser de hybrid krig overalt, og det har de faktisk gjort i mange år,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen og fortsætter:

»Når Rusland har klaret sig dårligt til Eurovision, så er det hybrid krig. Når russiske atleter har fået at vide, at de ikke må stille op under russisk flag, så er det hybrid krig. Når der har været beskyldninger og afsløringer om doping, så er det hybrid krig. Når der har været importforbud af forskellige ting fra Rusland, så er det også hybrid krig. Alt er nærmest hybrid krig.«

Videre forklarer den danske forsker, at Eurovision har været på den politiske radar i nogle år som et eksempel på det i Rusland.

»Så det er ikke fordi, det ikke betyder noget (hvis Ukraine vinder, red.), men lige nu er situationen kørt så højt op, at jeg tror, at Eurovision er en lille skive, der kommer op at ligge oven på alt det andet, der er der i forvejen, som russerne mener er en stor kampagne fra Vesten mod Rusland,« fortæller Flemming Splidsboel Hansen og tilføjer:

»Man vil se det som støtte til Ukraine, som man vil ærgre sig over.«