Lyt til artiklen

Få har i de senere år været så tæt på den netop afdøde guitarlegende Jørgen Ingmann som Henrik Kristoffersen, der i 2003 udgav bogen 'Grethe & Jørgen Ingmann'.

»Jeg havde de her mange og lange samtaler med Jørgen gennem et års tid eller halvandet fra 2001 og frem, og for min del går tankerne til perioden med tilblivelsen af bogen. Dengang var jeg ikke bevidst om, hvor unikt det faktisk var, at jeg kom så tæt på ham. Det er der ingen udenforstående, der har været hverken før eller siden,« siger Henrik Kristoffersen til bt.dk.

Han erfarede selv, at Jørgen Ingmann er gået bort gennem den 89-årige musikers datter Marie Ingmanns Facebook-side.

»Han var en meget sensitiv person. Utrolig sensitiv og følelsesmæssig, faktisk. Jørgen var ikke én, man behøvede at råbe ad eller tale med store bogstaver til. Han var meget nærværende og omsorgsfuld over for dem, han var sammen med,« fortæller Henrik Kristoffersen.

Men Jørgen Ingmann havde også en anden side, som både var med til at gøre ham til den fabelagtige guitarist, han var, og gøre livet i showbizz til et helvede for den ene del af duoen Grethe & Jørgen Ingmann.

»Han var utrolig perfektionistisk og sirlig. Det gjaldt i hans musik, og det gjaldt privat. Hjemme i lejligheden var der jo ikke en bog eller noget som helst andet, der lå forkert. Der var ingen slinger i valsen på nogen områder, og selv om han var enormt dygtig, så øvede og øvede han, indtil han kunne tingene til perfektion,« siger Henrik Kristoffersen.

»Men det var også det, der til sidst blev hans hæmsko. Han var bange for, at han ikke kunne leve op til det ry, han havde skabt. Hans musikalske forventning til sig selv var enorm, og det hæmmede ham til sidst så meget, at det udmøntede sig i voldsom sceneskræk.«

Det fik i 1984 Jørgen Ingmann til at lægge guitaren på hylden, og siden da har han ikke rørt den.

»Han tog beslutningen om helt at stoppe sin karriere under en længerevarende hospitalsindlæggelse i 1984. Hans angst for at gå på scenen var blevet for stor. Han blev et ængsteligt menneske af at være i medierne hele tiden. Han brød sig på ingen måde om den del,« siger Henrik Kristoffersen.

Jørgen Ingmann sov stille ind i sit hjem i Holte lørdag den 21. marts. Han efterlader sig to børn og fem børnebørn.