Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Portræt af Sebastian har premiere søndag den 29. december

Der er skrevet flere bøger om Sebastian. Nu kommer der også en film. I morgen har 'Du Er Ikke Alene – Filmen Om Sebastian' premiere på DRK. Den to timer lange dokumentar er lavet af nordmanden Jan Christian Mollestad, som har fulgt Sebastian siden de tidlige 1970'ere. GAFFA har talt med den portrætterede og idémanden bag filmen.

Nordmanden traf Sebastian første gang i 2007, hvor han inviterede den danske sangskriver til at være en del af festivalen 'Et Årsverk', som afholdes i Mollestads hjemby Stabekk. Sjovt nok samme by, som Sebastian boede og gik i skole i sidst i 1950'erne. Festivalen fik også besøg af Donovan, Sebastians første store idol, og de endte med at spille nogle sange sammen for det norske publikum. I øvrigt en seance, der gentog sig et stykke tid efter på Brøndums Hotel i Skagen, hvor Donovan og Sebastian blandt andet spillede skottens 'Catch The Wind'. Dette lille optrin kan i øvrigt ses i filmen.

I fornemt selskab

Jan Christian Mollestad har været fan af Sebastian siden dengang, han for første gang hørte de indledende linjer i 'Når Lyset Bryder Frem'. Da han var ni år, fik familien en dansk pige i huset. Hun havde en spolebåndoptager med, og for den unge Jan Christian var hendes musik en åbenbaring i forhold til det, han kunne høre i den norske radio. Han havde værelse lige ved siden af hende og kunne så igennem væggen høre kunstnere som Donovan, Bob Dylan, The Beatles – og så ikke mindst Sebastian.

- Jeg har siden dengang anset Sebastian for at være en af verdens største komponister. Han er på samme hylde som Bob Dylan og John Lennon. Sammensmeltningen af de poetiske tekster og melodierne er magi, siger Jan Christian Mollestad.

I forbindelse med 'Et Årsverk' i 2007 fremlagde den ivrige nordmand sine filmplaner for Sebastian. Den idé var han med på, og i seks år har Jan Christian Mollestad så været med til utallige koncerter og andre begivenheder. I filmen er der blandt meget andet klip fra koncerter i forbindelse med Sebastians gendannelse af bandet i 2009, men også andre store Sebastian-øjeblikke er foreviget.

Blandt andet første gang Sebastian i mere end 25 år stod på scenen med sin tidligere makker Lis Sørensen, som var en del af superbandet i 1980'erne. Hun og flere andre bandmedlemmer bliver interviewet i filmen, ligesom tidligere skolekammerater og familie fortæller om deres forhold til Sebastian. Desuden har Jan Christian Mollestad også interviewet fans, som i filmen fortæller, hvad musikken har betydet for dem.

En gennemgående skikkelse i filmen er nu afdøde superskribent Torben Bille, der skrev fire bøger om Sebastian. Jan Christian Mollestad beskriver ham som en uvurderlig hjælp i udarbejdelsen af filmen, som har været længe undervejs. Sebastian har altid været hårdtarbejdende og haft gang i mange ting, som ofte har haft en stor spændvidde. Derfor har filmen også taget forskellige drejninger undervejs.

Sebastian er naturligvis blevet interviewet til filmen, men har ikke blandet sig i indholdet. Han er godt tilfreds med det færdige resultat.

- Jeg tror, folk vil blive godt underholdt. Det er en film, som også kan give de yngre generationer en idé om, hvem jeg er. Jeg har flere gange oplevet, at folk har en bestemt indfaldsvinkel til mig, fordi jeg har skrevet et par sange, som de hørte i deres ungdom. Filmen kan med dens kronologiske opbygning være med til at give et mere fyldestgørende billede, siger Sebastian.

Da Jan Christian Mollestad skulle finde titlen til filmen, var flere oppe at vende, men endte op med en titel, der refererer til en af Sebastians mest skattede sange.

- Sangene har for mange været ensbetydende med at have en hånd at holde i. Noget trygt. Folk føler, at de ikke er alene. Jeg har lavet en film om en virkelig stor kunstner og ikke mindst et rigtigt dejligt menneske, konstaterer Jan Christian Mollestad.

'Du Er Ikke Alene – Filmen Om Sebastian' vises på DRK søndag den 29. december klokken 23.00.

Andre læser også