Der var tusindvis, der måtte gå skuffede hjem, da Køge Festuge pludselig sluttede brat fredag aften.

Årsagen var, at trykket fra de omkringliggende gader var for voldsomt, og så måtte man aflyse festlighederne.

Lørdag forklarede arrangørerne så i en pressemeddelelse, hvad der fredag aften gik galt, og i den forklaring er det gæsterne, som står med skylden.

Køge Festuge understreger nemlig, at 'alle sikkerhedsforanstaltninger hele tiden har været i overensstemmelse med myndighedernes krav'.

Og så skriver man:

»Desværre blev vi konfronteret med udfordringer uden for selve festivalspladsen fredag aften ved indgang 2 & 3, hvor en stor strøm af ivrige gæster forsøgte at komme ind uden at følge forsvarlig procedurer.«

Men hvad er en forsvarlig procedure? Og hvis ansvar er det at have en indgang, hvor det rette antal mennesker bliver holdt ude?

Det har B.T. lørdag morgen og formiddag gerne villet spørge arrangørerne om, og efter flere opkald lykkedes det at få fat i næstformand og sikkerhedsansvarlig, Mette Bjerre.

Jeg kunne godt tænke mig at spørge kort ind til pressemeddelelsen.

»Ja, men jeg har ikke lige yderligere kommentarer,« siger Mette Bjerre. 

Det forstår jeg ikke helt. Der sidder en masse mennesker og har brug for svar, og det er kun et par korte spørgsmål?

»Lad mig høre, hvad det er. Så må jeg se, om jeg kan svare.«

I skriver, at der er nogle gæster, som ikke fulgte forsvarlig procedure. Jeg kunne godt tænke mig at vide: Hvad betyder det?

»Ja, og det er derfor, jeg ikke har nogen kommentarer. Jeg vil gerne lige vende tilbage. «

Hvornår er det? Man kan nemlig godt aflæse det her, som om I placerer skylden på de gæster, der er.

»Men det gør vi ikke. Man kan sige, at der er et kæmpe pres udefra. Vi har lukket pladsen, og så er der et kæmpe pres ude fra, som vi prøver at håndtere.«

Men I skriver ligesom, at de sikkerhedsmæssige foranstaltninger var overholdt, og at der var nogle gæster, som forsøgte at komme ind på ikke-forsvarlig vis. Det, mener du ikke, er at placere skylden på gæsterne?

»Jeg har ikke yderligere kommentarer. Vi forholder os til vores pressemeddelelse.«

Jamen, jeg ringede til dig tidligere, og der sagde du, at jeg kunne kontakte dig senere, når I havde udgivet pressemeddelelsen ...

»Men det er meget muligt. Nu må du forholde dig til det her. «

Hvornår kan vi så snakke igen?

»Det ved jeg ikke. Du må prøve at fange mig senere?«

B.T. har uden held forsøgt at kontakte Mette Bjerre igen. 

Lørdag eftermiddag har Midt- og Vestsjællands Politi i samarbejde med arrangørerne af Køge Festuge iværksat flere tiltag, så man undgår en situation som fredag aften, hvor pladsen måtte lukke.

Det siger vicepolitiinspektør Søren Danielsen i en pressemeddelelse fra politikredsen.

»Arrangørerne har lavet en plan for, hvordan de vil undgå ophobning af mange mennesker ved indgangspartiet, samtidig med en mere smidig afgang fra pladsen, siger han.«