Den aarhusianske festival Northside har taget konsekvensen af for mange tyverier fra aggressive pantsamlere. Festivalen smider dem helt ud.

Gennem en del år har festivalen i Ådalen i Aarhus forsøgt at komme problemet med aggressive, professionelle pantsamlere på festivalpladsen til livs.

Adskillige initiativer har ikke haft den ønskede effekt. Og derfor har festivalen taget den ultimative konsekvens i år og forment de professionelle og hovedsageligt udenlandske pantsamlere muligheden for at samle pant ind på selve festivalpladsen.

»Det er en direkte reaktion på de dårlige erfaringer, vi har haft gennem årene med de professionelle pantsamlere, der ikke er på festivalen for at høre musik, men bare for at tjene penge. Vi har fået rigtig mange klager over dem - blandt andet, at de tager vin fra folk og hælder den ud, ligesom flere har udvist aggressiv adfærd ved pantboderne på pladsen,« siger Northside-talsperson John Fogde til B.T.

John Fogde, talsmand for Northside Festival.
John Fogde, talsmand for Northside Festival. Foto: David Leth Williams
Vis mere

Han understreger, at de udenlandske pantsamlere ikke er forment adgang til festivalpladsen, de har bare ikke mulighed for at indløse indsamlet pant i boderne.

I stedet går indsamlingen af pant til tre velgørende foreninger i form af Røde Kors, Red Barnet og Aids fondet.

»Det gav en masse konfrontationer med de professionelle pantsamlere, og dem håber vi at undgå nu. Blandt andet var mange af vores gæster trætte af, at nogle pantsamlere skubbede og masede rundt på pladsen, og nogle af dem begik tyverier,« siger John Fogde, der også slår fast, at det ikke er de hjemløse i og omkring Aarhus, man ønsker at ramme med det nye tiltag.

Torsdag eftermiddag, hvor Northside havde været i gang i nogle timer, var selve festivalpladsen stort set fri for professionelle pantsamlere. I stedet havde de taget opstilling ved festivalpladsen indgang, hvor de tilkommende festivalgæster smider deres flasker og dåser, inden de skal ind på pladsen.

Det nye tiltag fra festivalens side ærgrede mindst en af de pantsamlere, som B.T. talte med.

Ukrainske Alex Stanovic har gjort en del ud af at samle flasker på festivaler i Danmark. Her er den vogn, han kalder sit hjem, når han cykler rundt i landet og samler pant.
Ukrainske Alex Stanovic har gjort en del ud af at samle flasker på festivaler i Danmark. Her er den vogn, han kalder sit hjem, når han cykler rundt i landet og samler pant.
Vis mere

Den ene var 42-årige Alex Stanovic fra Ukraine. De seneste somre har han brugt tiden på sin Christiania-cykel cyklende Danmark rundt fra festival til festival for at samle pant. Pengene sender han hjem til familien, der bor i det lille østeuropæiske land Moldova:

»Jeg ville ikke tjene penge på at gå ind på festivalpladsen, da jeg ikke må samle pant derinde. Det er en skam, for på en god festival kan jeg tjene 5.000-6.000 kroner, som jeg kan sende hjem til min familie,« siger Alex Stanovic, der tidligere på året samlede pant ved Jelling Festival. Om få uger regner han med at være parat ved Tinderbox i Odense, og i august går turen til Skanderborg og Smukfest.

Camerounske Evon viser dagens indsamlede pant frem.
Camerounske Evon viser dagens indsamlede pant frem.
Vis mere

En anden pantsamler, Evon på 37 fra Cameroun, kendte ikke til det nye tiltag, men havde alligevel ikke tænkt sig at indløse billet til festivalpladsen.

»Jeg bliver bare udenfor. For det er slet ikke sikkert, jeg alligevel ville kunne samle nok pant til at betale for billetten, og der er mange mennesker, der efterlader flasker herude,« siger hun.