De populære lattergaspatroner, som bruges til at opnå en kortvarig rus, skaber stor bekymring hos læger og politikere.

Det er potentielt farligt at indtage, og kan i yderste tilfælde medføre døden på frund af iltmangel.

Men der er også registreret danske tilfælde af alvorlige senfølger som angstanfald, forfrysninger, beretninger om blandingsmisbrug og langvarigt koncentrationsbesvær.

Men mens politikerne indtil videre kun snakker om at gribe ind, har en dansk festival nu taget sagen i egen hånd for at få styr på de unges misbrug af gaspatronerne, hvis primære formål er at lave flødeskum på restauranter og i andre store køkkener.

Lattergassen flød overalt på årets Roskilde Festival. Nu bliver det bortvisningsgrund at misbruge det på bornholmsk festival. (Foto: Scanpix)
Lattergassen flød overalt på årets Roskilde Festival. Nu bliver det bortvisningsgrund at misbruge det på bornholmsk festival. (Foto: Scanpix) Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

Den populære bornholmerfestival Wonderfestiwall har nu føjet lattergaspatroner til listen over ting, som ikke er tilladt at medbringe på musikfestivalen. Bliver man taget med dem, ryger armbåndet.

»Lattergas er ikke ulovligt, men det siger sig selv, at det ikke kan være helt godt at indtage en gasart, som Sundhedsstyrelsen advarer imod. Derfor kan vi lige så godt tage et standpunkt. Vi har altid kørt helt straight med vores regler, så vi følte, det gav super meget mening også at melde klart ud her,« siger formanden Daniel Mühlendorph til DR.

Andre festivaler som Roskilde Festival, der i år oplevede store problemer med lattergaspatroner, som lå og flød overalt, overvejer også forbus, men ser hellere et politisk initiativ, der forhindrer misbrugerne i at købe det, oplyser de til DR.

På Wonderfestiwall erkender man, at det bliver svært at håndhæve forbuddet, når gassen ikke er ulovlig - man kan nemlig kun bortvise gæster, som man tager på fersk gerning, mens de inhalerer den.