I over fire årtier har de to folkekære veteraner Benny Andersen og Povl Dissing været et utrætteligt makkerpar med udsolgte koncerter landet over. I anledning af deres 30 års jubilæum med albummet ‘Over adskillige grænser’ ser Benny Andersen tilbage på et livslangt venskab og frem mod nye eventyr.

I Sorgenfri nord for København bor Benny Andersen sammen med sin kone Elisabeth Ehmer i Lise Nørgaards gamle murstenshus. Parrets stue, hvor mange afsnit af Matador engang blev skrevet, rummer nu et stort Bösendorfer-flygel og indbyggede bogreoler fra gulv til loft. Den aldrende - men evig muntre - Benny Andersen sidder i en lille leopardplettet sofa med et glas hvidvin og en Davidoff-cerut i hånden.

Det var også omringet af bøger, at Benny Andersen og Povl Dissing i 1973 slog de første toner an sammen på biblioteket i den nordjyske by, Tarm.

»Nogle biblioteker havde spurgt mig, om jeg kunne optræde med ‘Svantes viser’ og enten synge dem selv eller finde en sanger af eget valg. Jeg havde tidligere forgæves spurgt Povl om et samarbejde, men denne gang slog han til. Der var måske lidt knaphed i pengekassen,« fortæller Benny Andersen.

Svantes to fædre

Benny Andersen har i årtier beriget det danske sprog og hans digte er blevet oversat i 24 lande. Men Povl Dissing gav digtene den stemme, som de fortjente, mens Benny Andersen til gengæld gav sangeren hans store folkelige gennembrud med ‘Svantes viser’.

De har med andre ord beriget hinanden på mange måder gennem et livslangt venskab.

Benny Andersen var aldrig i tvivl om, at det var Povl Dissing, som skulle synge om svenskeren Svante.

»Der var engang en der sagde, at mine sange ikke var enten sjove eller sørgelige. De var begge dele. Man vidste ikke, om man skulle le eller græde. Den sanger, der ikke enten synger lystigt eller sørgeligt - men midt imellem -  er Povl Dissing,« forklarer Benny Andersen.

Det var stemmen bag protestsangene om Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og ørehængeren ‘25 minutter endnu’, som i første omgang fangede Benny Andersens opmærksomhed.

»Han gjorde indtryk på mig, men jeg fornemmede også, at han ikke havde meget sans for humor. Det kom så senere, og det var jeg nok med til at fremskynde lidt. Efterhånden udviklede det sig mellem os,« siger han.

Over Adskillige Grænser

Makkerparret har gennem de sidste 45 år turneret land og rige rundt og haft koncerter i alt fra England og Norge til Grønland og Skotland. De har været verden rundt med deres evergreens.

»Vi har været verden rundt sammen, men vi bliver aldrig rigtig trætte af hinanden. Det er nok også derfor, at vi har holdt så mange år sammen. Nu er Povl lidt hæmmet i øjeblikket på grund af sin skade efter kraniebruddet, men han er ved at komme sig,« siger Benny Andersen.

Efter en lang karriere er der næsten altid et ny mærkedag at fejre, og til næste år har de to koryfæer 30 års jubilæum med ‘Over adskillige grænser’. Det var blandt andet sangen ‘Den Spanske Sol’ fra samme album, som makkerparret efter planen skulle optræde med i Spanien, da Povl Dissing slog hovedet og måtte aflyse.

Vi supplerer hinanden

Antallet af Benny Andersens anekdoter og røverhistorier om venskabet med Povl Dissing er mindst lige så talrige som udgivelser i hans lange forfatterskab. Flere gange henter Benny Andersen en af sine digtsamlinger ud af reolen og læser højt fra sofaen for at underbygge en oplevelse, som de to venner har delt. ‘Sangen Go nu nat’, historien om ‘Mit livs længste forspil’ og ikke mindst fødselsdagssangen, som han skrev til sin elskede Elisabeths fødselsdag.

»Der er historien, som jeg har kaldt for ‘mits livs længste forspil’. Den handler om dengang, vi var på turné i Skotland og England og spillede for en dansk-skotsk venskabsforening i Edinburgh. Vi skulle spille ‘Svantes lykkelige dag’ på dansk, men der kom ikke en lyd fra Povl. Jeg blev ved med at spille forspil efter forspil, og på et tidspunkt vendte han hovedet mod mig og sagde: »hvordan begynder den Benny?« Vi havde spillet den så mange gange på engelsk, at vi havde glemt den danske tekst. Jeg havde også glemt det, så jeg spillede forspillet videre med venstre hånd, mens jeg rodede rundt i tasken efter sanghæftet med højre hånd. Folk skreg af grin. Alle troede det var indstuderet, men det var ikke med vilje,« fortæller Benny Andersen muntert og tilføjer:

»Vi får meget skæg ud af, når Povl synger forkert eller springer et vers over. Nogle gange gør vi det også bevidst, når vi optræder, for det får folk til at grine.«

Benny Andersen skriver og komponerer altid på små lapper papir, når inspirationen rammer ham. Venskabet med Povl Dissing er ingen undtagelse. Det viser flere af sangene fra albummet ‘Oven Visse Vande’ fra 1981. Sangen ‘‘Barndommens land’ kom til verdenen, da Dissing kom på besøg hos Benny Andersen, der dengang boede i Farum, og spurgte, om de i anledningen af UNICEF børneår ikke skulle lave en sang for børnene.

»Jeg spurgte ham, hvad sangen skulle hedde, og han sagde “Barndommens land”, og så røg det ud af mig: “Tidens mælketand”. Og så var vi i gang. Det er det samspil, der er mellem os. Den ene får en ide og den anden supplerer,« fortæller Benny Andersen.

Det var også med udgangspunkt i venskabet, at Benny Andersen og Povl Dissing fik deres egen godnatsang i 1981. Når en af dem forlod et selskab og skulle hjem, sagde de altid »Go nu nat«, hvorefter den anden svarede »Og gå nu lige hjem«. Fra den dag kunne de fremover spille sangen ‘Go’ nu nat’ sammen på landets scener.

De to folkekære veteraner har hængt uløseligt sammen i over fire årtier. De har skrevet melodier til hinandens tekster og tekster til hinandens melodier. De komplimenterer hinanden godt, forklarer Benny Andersen. På mange punkter er de to mænd forskellige og lever i perioder et liv hver for sig, men deres forhold kan ikke reduceres til enten at være professionelt eller venskabeligt. De er mere som to gamle ægtefæller.

»Vi har fejret sølvbryllup sammen, fordi vi har været et fast par så længe. På et tidspunkt blev vi enige om, at det vi havde, var et slags åndeligt-ægteskab. Vi har også drillet hinanden lidt med, at vi måske er lidt homoseksuelle,« fortæller han.

Om få år kan den populære digter og karismatiske sanger også fejrer guldbryllup sammen. Ægteskabet har dog ikke altid været en dans på roser. Benny Andersen har kæmpet med tarmkræft og Povl Dissing med sygdom efter sin faldulykke. Alligevel er det langt fra nok til at tage modet fra de to udødelige legender.

Povl Dissings album ‘Nøgne øjne’ fra 1969 med Beefeaters blev for tre uger siden nyudgivet på vinyl landet. En af de sjældne rock-beat-musik klassikere og en milepæl inden for dansk rock. Benny Andersen har også både udgivelsen af en ny digtsamling og en tegnebog med hans gamle tegninger planlagt i 2018.