Efter at have optrådt sammen med Stig Rossen i seks år, genopstår Bamses Venner. De gen­debu­terede i lørdags ved Dansktop Prisen 2017 med ’ny’ Bamse-sang

Efter at have optrådt de seneste seks år sammen som Stig og Vennerne, har de tre tilbageblevne medlemmer af afdøde Bamses band fået tilladelse til igen at optræde som Bamses Venner.

De ’debuterede’ i Jyske Bank Boxen med en sang, der oprindelig skulle have været en Bamse-sang. Under årets Dansktop Prisen-show optrådte Bamses Venner sammen med Kim Schwartz med ’En engel som dig’, der skulle have optrådt på et album, som Bamse aldrig nåede at indspille i Nashville.

Flemming Bamse Jørgensen døde 1. januar 2011. Her er han fanget af fotografiapparatet på Samsø Festival.
Flemming Bamse Jørgensen døde 1. januar 2011. Her er han fanget af fotografiapparatet på Samsø Festival. Foto: Mogens Flindt
Vis mere

Vejen til denne hyldest til den afdøde, folkekære jyske sanger, begynder i Køge et halvt års tid inden Bamses død. En aften under den årlige festuge mødte sangeren Kim Schwartz Bamse med en danskvand i hånden i backstagebaren.

»Vi snakkede om mit nummer ’I Still Believe in Love’, som jeg skrev i 1997. ’Kan du ikke prøve at møge en dansk tekst sammen til den melodi?’, spurgte Bamse. Det kunne jeg da godt. Han fortalte, at han senere skulle rejse til Nashville for at indspille et nyt album med nye sange. Jeg prøvede at sætte mig ind i Flemmings univers og skrev teksten ’En engel som dig’,« siger Kim Schwartz.

Som en skæbnens bitre ironi havde ’En engel som dig’ ’premiere’ nytårsaften 2010/11, bare et par timer inden Bamse udåndede natten til 1. januar. Schwartz spillede den for sin kone og et par venner under en nytårsfest.

En hyldest til Bamse

Bamses Nashville-album skulle som bekendt aldrig blive indspillet. Seks år senere blev Schwartz kontaktet af en af producerne bag Dansktop Prisen 2017. Om han ville være med til at hylde Flemming Bamse Jørgensen på scenen med en sang?

»Jeg svarede, at det da kunne være sjovt. Jeg har altid haft enorm respekt for Flemming. Jeg spurgte Peter Bødker fra Vennerne, om ikke vi skulle spille ’En engel som dig’. Hvorfor så ikke indspille den i Bamses ånd? Det er en musikalsk hilsen fra mig til Bamse,« siger Kim Schwartz. Singlen udkom søndag den 26. marts, og det faldt tilfældigvis sammen med, at Bamses Venner igen har fået ret til at kalde sig... Bamses Venner.

Retten til navnet

De sidste fem år har Bødker, Frank Thøgersen og Anders Lange indimellem optrådt sammen med Stig Rossen under navnet Stig og Vennerne. Når de nu igen kan optræde under navnet Bamses Venner, skyldes det en aftale, de har indgået med Bamses enke Käte Jørgensen, der ejer rettighederne til navnet.

»Det har vist sig, at folk stadig er vilde med at høre de gamle numre, når vi optræder. Da Stig Rossen ofte er optaget af andre ting (p.t. er han med i musicalen ’Spamalot’, red.), har vi gerne villet finde en anden måde at gøre det på. Og Käte har givet os lov til at kalde os Bamses Venner,« siger keyboardspiller Peter Bødker.

Keyboardspiller Peter Bødker, guitarist Anders Lange og trommeslager Frank Thøgersen, som igen kan kalde sig Bamses Venner.
Keyboardspiller Peter Bødker, guitarist Anders Lange og trommeslager Frank Thøgersen, som igen kan kalde sig Bamses Venner. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hvem der skal synge i Bamses Venner, er et lige nu et åbent spørgsmål. Kim Schwartz, måske?

»Det har vi ikke fundet ud af endnu. Kim? Lad os se, hvordan han opfører sig i Herning,« siger Bødker, der er glad for den ’nye’ Bamse-single:

»Vi sagde ja med det samme, da Kim spurgte. ’En engel som dig’ er så god. Når jeg hører den, ser jeg indre billeder af vores tid sammen med Flemming. Det er en stor og kærlig musikalsk hilsen til ham.«

Den nye Bamse? Kim Schwartz.
Den nye Bamse? Kim Schwartz. Foto: Betina Marcussen
Vis mere

’En engel som dig’ optræder i en ­reggaeversion på Shwartz’ album ’Håndbog for ­ kærester’.