Et eksorbitant lysshow og top tændte musikere gjorde onsdagens Red Hot Chili Peppers koncert i Jyske Bank Boxen til én stor undskyldning for blamagen på årets Roskilde Festival. Flegmatiske og distræte Anthony Kiedis fik et ordentlig los i sin slacker-shorts beklædte popo af Flea og resten af bandet når, han var ved at miste sit fokus.

Red Hot Chili Peppers var hverken røde eller hotte, da de leverede en vammelt, uengageret svanesang in spe på årets Roskilde Festival, helt blottet for gejst. Jeg så heldigvis kun 20 minutter. De fleste anmeldere, der fik det hele med, skød med skarpt.

Men sørme om ikke de allerede her til aften var tilbage på en dansk scene. Denne gang Jyske Bank Boxen i Herning, hvor kvartetten tidligere har skabt stemning og fest, skal man tro anmeldelserne af koncerten i 2011.

Og  - må jeg bede om mine himmelblå? -  det gjorde de forbløffende nok igen i dag. Det skyldtes først og fremmest Fleas herligt vulgære libidospreder af en bas, den stenhårdt arbejdende rocktrommeslager Chad Smith og guitarist Josh Klinghoffer. Og så er der jo kamæleonen Anthony Kiedis.

Allerede i første nummer 'Can't Stop', efter en obligatorisk, forbilledlig kort jam, mærkede man en helt anden sammenbidthed og kampvilje på scenen, end dengang i Roskilde.

Og i andet nummer 'Otherside' med Klinghoffer på skræppende lead, skærende de sommermilde L.A. popfraser ud ovenpå den brutale bund.

Guitaristen, der i Roskilde lignede et stykke figenpålæg i en plumbudding - malplaceret -, åbnede hittet 'Snow (Hey Oh)' med en genkendelig, troværdig guitarfigur og bar den prægtige stadionrocker ind i struben på Hernings største kor.

Som han f.eks. gjorde igen i den syrede 'The Adventures of Rain Dance Maggie'.

Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis.
Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Og igen i 'Go Robot' fra det nyeste album 'The Getaway', hvor bandet pludselig var udvidet til syv musikere, bl.a. med tourmanageren (vistnok) på ekstra bas og Klinghoffer på vild, psykedelisk spradeguitar med foden på samtlige pedaler.

Og selvom hans spil konstant var på nippet til at syre ud som i en triatlets haser, virkede det i RHCP's stenerfunky kontekst, fordi han med sin rytmiske fornemmelse hele tiden ligger tæt op af Flea og Smith. I smart symbiose med det på én gang hypermoderne og old school psykedeliske lysshow. Et par tusinde rørformede lamper i konstant bevægelse.

Dét samspil var flere gange direkte smukt og utvungent.

Som i 'Feasting on the Flowers'. Nej, Klinghoffer er ingen John Frusciante, men de, der vedholdende har sat spørgsmålstegn ved hans berettigelse i RHCP, blev sat til vægs i Herning.

Med et djævelmiks, bestående af Kiedis' staccato-sang/rap, ungdommelig punkattitude, svulmende jam-funkrock og charmerende flyvsk westcoastpop skabte kvartetten på album som 'Blood Sugar Sex Magik' og 'Californication' en ny rockstandard. Flere hit fulgte senere og på mirakuløs vis samlede det mere eller mindre tørlagte band sig selv op fra overhalings(kokain)banen på 'Stadium Arcadium' fra 2006.

Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis.
Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Den arv bar Red Hot Chili Peppers stolt videre i aften - skriver jeg mens en råsswingende  'Give it Away' lukker festen..

Skal man forsøge sig med et billede af sådan en red hot-fest har vi pumpen, hjertet Flea placeret midt i det hele, med Smiths trommer som evigt pulsende bund, Klinghoffer som ham, der maler med alle forhåndenværende farver og Anthony Kiedis, som en pinballkugle, der bliver stødt rundt i hele menageriet.

Det bliver 'kun' til fire stjerner. I visse passager med Kiedis i fokus var det tæt på at gå i stå. Som for fire måneder siden på Orange Scene. Hvor han virkede uengageret som i paradenummeret 'Californication'. Det, der oprindelig tændte de røde lamper ud for stripbarerne på Sunset Strip, i netop dét megahit, var en flabet oprørstrang og drømmende tone i Kiedis' vokal. Her lød det mest, som terpede han salmevers.

Og hvad skal man med lydlig atombombe midt i Stevie Wonders samfundskritiske Marvin Gaye-hyldest 'Higher Ground'. Selv, hvis det var en - velkommen - kommentar til det amerikanske valg, virkede det sært.

Og nu jeg er i gang: Selvom man kan have sympati for RHCP's koncept p.t. - at optræde med nye sætliste hver aften - er det det skidt kundepleje at gå udenom et oplagt hit som 'Under the Bridge',

Men tak for dén hævn. Den skyldte de.

Red Hot Chili Peppers, Jyske Bank Boxen, Onsdag aften.

Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Fra venstre er det bassist Michael Peter Balzary 'Flea', trommeslager Chad Smith og forsanger Anthony Kiedis. Foto: Bo Amstrup / Scanpix 2016
Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Fra venstre er det bassist Michael Peter Balzary 'Flea', trommeslager Chad Smith og forsanger Anthony Kiedis. Foto: Bo Amstrup / Scanpix 2016 Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis i forgrunden og bag ham bassist Michael Peter Balzary 'Flea'.
Red Hot Chili Peppers spiller i Jyske Bank Boxen i Herning. Forsanger Anthony Kiedis i forgrunden og bag ham bassist Michael Peter Balzary 'Flea'. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

 

Andre læser også