Benny Andersen og Povl Dissing håber at kunne optræde sammen i det nye år, efter Dissings faldulykke i februar.

Den populære protestsanger Povl Dissing er i bedring efter sin faldulykke i vinter, hvor han mistede hørelsen på begge øre. Det fortæller Benny Andersen og Povl Dissing selv i et eksklusivt interview med BT. Makkerparret har allerede sunget deres første vise sammen siden den fatale ulykke.

Hørelsen på Povl Dissings ene øre er vendt tilbage. Det beviste sangeren under en frokost hos den mangeårige musikalske makker Benny Andersen for nylig.

Her rejste den 79-årige sanger sig fra bordet og gik på eget initiativ hen til det store flygel i stuen med Benny Andersen i hælene. Han slog de første akkorder til 'Svantes viser' an og for første gang siden ulykken kunne man igen høre Povl Dissing karakteristiske stemme.

»Vi gik ned ved klaveret og sang og spillede. Det gik godt, og han sang den vise, som de i Norge kalder ‘kaffesangen’ helt rent og uden manuskript. Jeg tror, at han kommer til at synge igen. Det tror jeg,« fortæller den 88-årige forfatter.

Lyden af hans kompagnons stemme ved klaveret gjorde Benny Andersen fortrøstningsfuld og glad helt ind i sjælen. Om lidt er Povl klar. Det er Benny også.

»Han taler stadig temmelig højt, men han kunne godt forstå mig, hvis jeg taler højt. Hvis hans hørelse bliver nogenlunde normal, kan det godt være, at vi kan få en lille, kort koncert igen. Det må vi tage, som det kommer,« siger han.

Spørger man Povl Dissing selv, deler han også sin vens ønske om en snarlig musikalsk genforening.

'Det går fremad for mig, og jeg er utrolig glad for mit samarbejde med Benny. Jeg håber, at vi kommer til at spille sammen igen,' lyder det skrevne svar til BT.

En ulykke under ‘Den Spanske Sol’

De har været et fast makkerpar i næsten 45 år, hvis man regner fra dengang, hvor Benny Andersen og Povl Dissing første gang optrådte sammen med ‘Svantes viser’ i 1973.  Siden har de lavet mere end fire albums og rejst land og rige rundt. Indtil februar 2017.

Udsolgte koncerter i maj blev først udskudt og senere aflyst.

I vinter skulle Povl Dissing have lavet et album med en gruppe lokale spanske flamencomusikere, der havde arbejdstitlen ’Povl Dissing og Flamenco-legenderne’. Benny Andersen skulle senere støde til i Spanien, men lige op til slog Povl Dissing hovedet og blev indlagt på to forskellige spanske hospitaler. Han havde fået kraniebrud af faldet, hvor han pådrog sig en hjerneblødning, der gjorde ham døv på begge ører.

»Vi skulle spille sammen i Sevilla, hvor vi blandt andet havde indøvet sangen ‘Den Spanske Sol’ fra ‘Over Adskillige Grænser’. Det blev ikke til noget med den koncert, for jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg skulle vente med at tage derned, fordi Povl var faldet på et glat marmorgulv og havde fået kraniebrud. Jeg var chokeret. Jeg tænkte på det gamle ordsprog, at de fleste ulykker sker i hjemmet,« siger Benny Andersen.

I lang tid var det uvist, hvad faldet ville betyde for en af Danmarks mest karakteristiske stemmer. Det var først i april måned, at Povl Dissing vendte hjem til Danmark, hvor han siden langsomt er kommet i bedring under omsorgsfuld pleje af sin hustru, Pia Jacobæus, hjemme i privaten.  Siden har lægerne på Gentofte Sygehus forsøgt at genskabe sangerens høresans, som nu langsomt vender tilbage. Dissings helbredstilstand bekymrede også Benny Andersen, da han besøgte sin gamle ven for første gang efter ulykken.

»Det fald tog hårdt på ham.Jeg tænkte, det bliver aldrig til noget mere, og vi er vel heller ikke purunge længere. Men det kunne være gået meget værre. Og nu har han fået noget af hørelsen tilbage,« fortæller han.

De gamle venner får dog også rigeligt med tid til at genvinde tabt tid i begyndelsen af det nye år, hvor Povl Dissing og hans kone flytter ind hos Benny Andersen og Elisabeth Ehmer i et par uger. Til spørgsmålet om de skal spille sammen, kommer svaret hurtigt.


»Det tror jeg ikke, vi kan lade være med. Det skal nok blive hyggeligt,« siger Benny.