De startede syv medlemmer. Så blev de seks, så fire og til sidst tre. Efter 17 år som et af Danmarks mest populære rockbands valgte Dúné onsdag morgen på live-tv så at annoncere deres endelige opløsning.

»Det var mega underligt. Man går rundt med noget uden at have sagt det, og så bliver det pludselig meget virkeligt. Senere på dagen tog jeg mig selv i at læse en overskrift med, at ’Dúné stoppede’, og jeg tænkte først, ’gør de det?’. Det var en mærkelig ud af kroppen oplevelse,« griner den nu forhenværende forsanger Mattias Kolstrup, da B.T. møder bandet på Smukfest, hvor de torsdag spillede den første af to afskedskoncerter.

»Vi havde været i sommerhus for et par uger siden for at lave ny musik og kunne godt mærke, hvor det bar hen ad. Vi kan jo næsten ikke huske at have lavet andet, så selvom det måske har været længe undervejs, var det alligevel en ret underlig beslutning,« fortsætter Mattias Kolstrup og tilføjer, at de da også har fået et par rørende beskeder fra deres venner og bekendte, efter de havde afsløret deres stop i ’Go’ Morgen Danmark’ på TV 2.

I toppen kan du se en video, hvor den canadiske verdensstjerne Shawn Mendes sender en hilsen Dúné.

»De blev lettere chokerede og syntes selvfølgelig, det var en trist nyhed. Vores gamle trommeslager Malte fortalte mig, at han blev ret rørt, og han har endda ikke spillet med os siden 2011.«

Mens Mattias Kolstrup endnu ikke ved, hvad han skal til at lave nu, har bassist Piotrek Wasilewski og keyboardspiller Ole Bjorn en ret god ide om, hvad fremtiden skal bringe.

De sidste tre Dúné-medlemmer: Ole Bjorn, Mattias Kolstrup og Piotrek Wasilewski.
De sidste tre Dúné-medlemmer: Ole Bjorn, Mattias Kolstrup og Piotrek Wasilewski. Foto: Pressefoto
Vis mere

»Jeg arbejder fast med sangerinderne Drew og Moody, som kommer ud med ny musik indenfor det næste stykke tid. Jeg har de senere år siddet i producerrollen, og den vej vil jeg gerne fortsætte. Jeg har ikke behov for at gå solo som sanger,« fortæller Ole Bjorn.

»’Go’ Morgen Danmar’-værterne fokuserede meget på, at jeg gerne vil være kitesurfing-instruktør, og det vil jeg også – men jeg vil også fortsætte med at spille og lave musik,« fortæller Piotrek Wasilewski og tilføjer, at han nok ikke kommer til at dyrke den kommercielle del af musikken så meget.

»Jeg er lige blevet uddannet på musikkonservatoriet og hører ikke popmusik derhjemme. Så jeg vil nok hellere lave noget andet. For eksempel instrumentalmusik,« forklarer han.

Dúné har i løbet af årene fra de i begyndelsen af 00’erne startede ud som hypet teenageband i Skive turneret hele verden rundt, spillet på de største scener herhjemme og vundet masser af priser.

De ved godt, at de nu fjerner et sikkerhedsnet af fast indtjening, når de ikke længere kan tage ud og spille som Dúné, men sådan må man ikke tænke, forklarer de.

»Så går det galt rent kunstnerisk. Og når man ikke har drivkraften længere, bliver det også for ynkeligt at holde fast i bare for at gøre det,« lyder det fra Ole Bjorn, før Piotrek Wasilewski beskriver det med en personlig anekdote:

»Jeg havde på et tidspunkt en kæreste, som havde en bil. Jeg ville slå op med hende, men tog mig så selv i at overveje, at hvis jeg mistede hende, mistede jeg også bilen. Men jeg holdt fast, og det gik jo også fint bagefter,« griner han.

Efter første afskedskoncert på Smukfest slutter de endelig af den 25. august i Store Vega i København.