Jeg er bare så træt af sjæleløse sange, der hysterisk skærer tingene ud i ucharmerende pap og stålsat påstår: 'Ihh, hvor er jeg sexet' og 'Ihh, hvor er jeg fræk'.

Og derfor var det en ren fornøjelse at klikke på 'play'-knappen og lade mig overfalde af debutpladen fra Emilie Päevatalu, der i slutningen af 2012 vandt sidste sæson af 'Voice - Danmarks største stemme' og nu er backstage-vært for 'Voice Jr.'

Emilie, der nu blot kalder sig 'Em', påstår nemlig ingenting. Nej, på sange som 'Dumsmart', 'Dans med mig' og 'Der hvor jeg kommer fra' er hun simpelthen bare så sexet og fræk, som alle de andre indholdløse stilister ikke engang tør drømme om.

Em slipper sågar godt fra at kalde en sang 'Sex'. Og som en skøn blanding af Robyn, Avril Lavigne, Dolly Parton og lidt ung Annisette hylder hun både 'taxi-sex' og 'op ad trappen-sex', mens hun pirrende tilstår: 'hæmningerne bliver i entréen'.

Den slags kunne let falde til jorden med et hult brag, hvis ikke både solist og producerhold (L.O.C. og kompagni) havde både hjerne og hjerte med på arbejde. Men det har de i dén grad.

Og på debut-pladen 'Gallionsfigur' er Em desuden meget mere end bare sexet og fræk.

På titelsangen stikker hun således kniven langt ind i sit eget tvivlshærgede sind. På 'Kamæleon' giver hun med tyngde i både ord og musik kæresten tørt på. Og på 'Aldrig Altid' kigger hun langt ind i parforholdets fremtid, hvor vane og ladhed truer den vildskab, der tydeligvis lige nu styrer.

Tre af de nye sange er skrevet sammen med kammeraten, L.O.C.. Resten er fra Ems egen behændige hånd. Og hele albummet er herligt og modigt produceret af Es, der også skaber L.O.C.'s og Barbara Molekos lydunivers.

Dét samarbejde resulterer i vild variation; én rocksang, én i skøn Doo Wop-stil og så pludselig én sang i forførende samba-rytme.

Sangene på 'Gallionsfigur' slår også et slag omkring hiphop, funk og pop. Men trods variationerne virker albummet på intet tidspunkt stilforvirret. Produktionen er nemlig ligeså markant som den er minimal. Det er hele vejen igennem er det Ems ord, vokal og melodier, der dominerer.

hoeg@bt.dk, Em, 'Gallionsfigur', Fem ud af seks stjerner, Albummet udkommer på mandag