David Bowie døde 10. januar.
David Bowie døde 10. januar. Foto: FABRICE COFFRINI

David Bowie havde hverken hår på hovedet eller øjenbryn, da han for præcis et år siden mødte op til de første optagelser til dét, der skulle blive hans sidste studiealbum, ’Blackstar’.

Men selvom den kræftsyge krop var medtaget af kemoterapi, var stemmen i topform. Og året, der fulgte, skulle ikke alene blive David Bowies sidste men også ét af hans mest produktive og følelsesladede.

»David kom direkte fra kemobehandling. Og der er ingen mulighed for at skjule dét faktum, at han var alvorligt syg.«

Sådan fortæller Tony Visconti til bladet Rolling Stone, der har tegnet et rørende og tiltider chokerende portræt af David Bowies sidste år.

»David var så småt begyndt at fortælle sine nærmeste venner, at han led af kræft og fik kemobehandling. Og da han satte sig ned over for mig, fik jeg tårer i øjnene. Derefter fortalte David bandmedlemmerne, at han var syg. Han bad dem holde på hemmeligheden. Og siden snakkede ingen om det,« fortæller Tony Visconti, der havde kendt David Bowie lige siden slutningen af 60’erne.

Først håb - så dødsdom

Lige før sommerferien var der så pludseligt gode nyheder.

Kemoterapien virkede tilsyneladende og kræftknuden i lungerne var svundet ind. Men midt i november gik alt så i sort. Kræften var nu vendt tilbage med fornyet styrke. Sygdommen havde spredt sig til hele kroppen. Og en kur var ikke længere muligt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.