Pladeaktuel Roxy Music-stjerne holder stilen i et liv påvirket af ekskonens død, et flystyrt og savn

Efter David Bowies, Lou Reeds og Leonard Cohens død er Bryan Ferry en af få tilbageværende 70'er-legender. Men et liv fyldt med drama har lært det 73-årige stilikon ikke at hvile på laurbærene.

På fredag udgiver Bryan Ferry derfor sit nyeste studiealbum, 'Bitter-Sweet'. Og 46 år efter debutpladen med Roxy Music fremstår 'bedstefar Ferry' som altid cool, elegant og stilfuldt tilbagelænet.

Men virkeligheden er en helt anden.

»Folk tror, at jeg springer ud af sengen og tager min smoking på før morgenmaden. Og måske forestiller de sig, at jeg hele dagen hænger ud ved swimmingpoolen med et champagneglas i hånden. Men sådan er det slet ikke. Jeg arbejder hårdt fra tidlig morgen til sen aften. Og pool-parties er i virkeligheden slet ikke noget for mig. Jeg er faktisk ret genert.«

Sådan sagde Bryan Ferry, da undertegnede mødte ham i forbindelse med et tidligere soloalbum.

Og i mellemtiden er Ferry ikke blevet mindre arbejdsom. De personlige udfordringer er heller ikke blevet mindre.

For blot fem måneder siden tog Bryan Ferrys ekskone Lucy Birley således sit eget liv i en alder af 58 år.

Bryan Ferry og Lucy Birley var gift i tyve år, og hun var mor til Ferrys fire sønner, Otis, Isaac, Tara og Merlin.

I en pressemeddelelse sagde Bryan Ferry, at dødsfaldet var 'trist og chokerende', og under overfladen var den i dag 73-årige Roxy Music-sanger ifølge avisen Daily Mail 'helt ødelagt'.

Og det er langt fra første gang, Bryan Ferrys liv er blevet ramt af tragedie.

I starten af 2000 døde musiklegendens bedste ven Simon Puxley pludselig. Lige siden Roxy Musics første album havde Ferry og Puxley arbejdet tæt sammen i forbindelse med samtlige gruppe- og soloprojekter, og før Ferry kunne komme sig over Puxleys død, kom han faretruende tæt på sin egen voldsomme bortgang.

På en flyrejse fra England til Kenya forsøgte en terrorist at kapre en fyldt jumbojet, der havde Bryan Ferry ombord. Der var slagsmål i cockpittet, mens flyet styrtdykkede over fire kilometer. Og efter dette traumatiske år blev Ferrys syn på livet og kunsten for altid forandret.

»Mens vi så jorden komme tættere og tættere på, fløj tankerne igennem mit hovede. Jeg frygtede for min kone og vores fire drenge, der også var ombord. Og samtidig tænkte jeg 'ikke nu, jeg vil nå at indspille mindst at album mere',« fortalte Bryan Ferry i et interview med den britiske avis The Guardian.

Til alles held blev terroristen overmandet. Flyet kom igen på ret køl, og alle ankom til Nairobi med livet i behold.

Og Bryan Ferry lovede sig selv to ting: 'Jeg vil aldrig spilde min tid igen, og jeg vil aldrig tage noget for givet'.

Derfor møder den elegante spillemand, skuespiller og komponist hver dag op i sit private luksus pladestudie i den vestlige del af London.

Altid ulasteligt klædt i jakkesæt (»Sådan har jeg det bedst,« siger Ferry) arbejder han konstant på nye projekter.

Et af disse nye projekter er Bryan Ferrys gæsteoptræden i den roste tyske serie 'Babylon Berlin', der netop nu kan ses på TV 2. Her optræder Ferry i rollen som natklubsanger bl.a. med en omarrangeret version af den klassiske Roxy Music-sang 'Bitter-Sweet'.

Bryan Ferry passer perfekt ind i det lettere dekadente natklub-gadebillede i 1920'ernes Berlin. Og i denne jazzede ånd har Ferry sammen med sit orkester nu indspillet 13 nye versioner af sange som 'Dance Way', 'Chance Meeting' og 'While My Heart is Still Beating'.

»Vi arbejdede hårdt på at få de kendte sange til at passe ind i det nye lydbillede. Og jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet,« siger Bryan Ferry.

ANMELDELSE: GAMMEL VIN PÅ ELEGANTE FLASKER

Bryan Ferry and his Orchestra

'Bitter-Sweet'

FIRE STJERNER

Sammen med sit elegante og autentiske jazzorkester har Roxy Music-sanger Bryan Ferry omarrangeret og genindspillet 13 af sine egne sange, der både stammer fra perioden som Roxy Music-frontmand og som solist.

Fem af disse sange er instrumentale, men resultatet er bedst, når Bryan Ferry synger. Og 'Bitter-Sweet', 'Chance Meeting' og i særdeleshed 'While My Heart Is Still Beating' (fra Roxy Musics sidste album, 'Avalon') passer perfekt til den lettere dekadente cabaret-iscenesættelse.

Således blotlægges sangenes fascinerende kerne. Og selvom Bryan Ferrys stemme ikke er, som den engang var, så får de gamle sange en ny følsomhed og intimitet.

'Bitter-Sweet' udkommer på fredag.