Gamle Billy Cross satte et orgiastisk overraskelsesryk ind og leverede årets koncert i Jelling.

- Nå Jungersen, dit sure, nærige spektakel, nu kan du faneme godt ryste op med samtlige seks stjerner!

Således talte min gamle ven, oraklet fra Allerød, og – til fals for billig portvin og smiger som man jo er – giver jeg både manden ret og brillante Billy Cross seks stjerner.

Dem får den danske amerikaner for en koncert, som drev af veloplagt spilleglæde og kærlighed til klassisk rock'n'roll, som jeg ikke har oplevet det i umindelige tider. Selvfølgelig er jeg godt klar over – ahem! – at Billy Cross er en ganske habil guitarist, men dét, han med et stjernehold bestående af Aske Jacoby (guitar), bassisten Flemming Ostermann og den blændende trommeslager Henrik Askov leverede i Jelling, havde jeg vitterlig ikke set komme.

Se, i min branche er der koncerter, man gerne vil anmelde. Der er koncerter, man er tvunget til at anmelde. Og så er der en sjælden gang koncerter, man ved en tilfældighed ramler ind i, og som viser sig at være obligatoriske at anmelde. Simpelthen fordi de koncerter – for nu at tage de store ord i brug – viser sig som åbenbaringer, man bare MÅ dele med læserne.

Og skulle nogen være i tvivl hørte Billy Cross' koncert i Jelling til i sidstnævnte kategori. Med en koncert så veloplagt og smittende som humøret til en permanent happy hour på De Sagesløses Bar – og i øvrigt en seance man lige så nødigt ville forlade.

Det hér var simpelthen klassisk rock fra øverste hylde i musikhistoriens skatkammer. Om det var Billys egne 'No One Here Gets Out Of This Alive' og 'Denmark Rocks' eller Chuck Berrys 'Sweet Little Rock'n'Roller' og Carl Perkins' 'Blue Suede Shoes' eller den gamle Delta Cross Band version af klassikeren 'Six Days On The Road'. Det var aldeles blændende, tro mig!

Bandet havde åbenlyst slet ikke forventet den modtagelse, de fik, og som blev stedse mere stormende, som koncerten skred frem. Kun et kvarter inde i koncerten smilede alle fire allerede, som var de katte med partoutkort vil et voliere med bevægelseshæmmede gråspurve, og de kvitterede for modtagelsen med en koncert, som ved Jerry, Lee og Lewis var Bad Company i deres storhedsdage værdig.

Ja, så godt var det vitterlig! Det drev af sjæl, kærlighed og autenticitet. Og sluttelig vil jeg bare give ordet til manden selv:

- Jeg læste i Politiken, at én eller anden skrev, at rock'n'roll var død! Well, jeg vil bare sige følgende til Politiken og deres bedrevidende journalist: FUCK YOU – Billy Cross is still around!

Det tror jeg på. Og måtte du være det i mange år endnu Billy. Det er sjældent jeg driver den så vidt i en anmeldelse, men tak for fanden for den koncert – det var stort!

Af Steffen Jungersen

BILLY CROSS BAND
Jelling Festival