Naboklager og soundboks-højttaler har været det helt store tema den sidste tid.

Torsdag tænder Mathis Schmidt op under debatten, når han skruer op for master volume-knappen til en hel festival i Odenses midtby.

»Det er ret fedt at plotte kunst og kultur ind et sted, der ikke er en stor græsplæne – hvor det ikke helt hører til. Det kommer der noget helt vanvittigt ud af.«

Sådan siger festivalleder Mathis Schmidt om placeringen af årets Generator Festival for byens studerende, der indtager et stort område omkring Flakhaven fra torsdag eftermiddag.

Mathis Schmidt ved godt, at alle ikke kommer til at have det lige fedt over de tre dages musikfestival i centrum.

Hvad vil du sige til de naboer, der har været vant til corona-stilhed, og beder om at skrue ned?

»Jeg håber, der bliver få af dem. Jeg bilder mig ind, at mange hilser det velkommen, og synes det er spændende, at deres by summer,« siger han og tilføjer:

»Folk kommer forbi og udbryder: »Hvor er det spændende, at der sker noget herinde igen.«

Ifølge Mathis er det som om, at folk har opbygget en tolerance.

Er man ikke så meget til Kesi, Kato eller Martin Jensen – der er nogle af navnene på årets festivalplakat – så skal tolerancen holde til henholdsvis klokken 23, 24 og 1 om natten torsdag, fredag og lørdag.

Mathis Schmidt, der selv er opvokset i Odense, glæder sig til endelig at kunne samle folk om fælles oplevelser i byen.

»De største oplevelser for mig har altid været at møde folk, jeg ikke kender og have oplevelser med dem – næst efter de store musikoplevelser, selvfølgelig.«

Han mener selv, at årets program er godt:

»Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at det er årets bedste i Danmark,« siger den stolte festivalleder, der dog tilføjer:

»Roskilde Festival blev jo heller ikke blev afholdt i år.«

Mathis Schmidt havde ikke nogen ambitioner om at skulle stable festivaler på benene, da han som barn rendte rundt på Flakhaven. Tværtimod:

»Jeg elskede musik, men jeg skulle kraftedeme ikke leve af det,« husker den unge festivalleder.

Det gør han så nu, og med hans erfaring i bagagen er der særligt et navn, han glæder sig til at se på scenen:

»Danske Erika de Casier kan blive den nye Mø. Hun er på vej til at blive stor internationalt, men der er ikke mange, der kender hende herhjemme uden for det snævre musikmiljø i København.«

Festivalen indtager dele af Eventyrhaven, Flakhaven, Platanhaven, Klingeberg og Klosterbakken i Odense centrum. Det vil være muligt at købe dagsbilletter i døren, hvis der er plads.