Selvom Beatles blev opløst for mere end 40 år siden og George Harrison døde i 2001, lever 'den stille Beatles' musikalske arv stadig videre. George Martins søn Giles Martin har netop produceret et nyt album med ukendte Harrison-versioner af kendte numre.På billedet ses Paul MCartney, Olivia Harrison og Georges søn Dhani da GeorgeHarrison posthumt  i 2009, fik en stjerne på Hollywoods Walk of Fame.
Selvom Beatles blev opløst for mere end 40 år siden og George Harrison døde i 2001, lever 'den stille Beatles' musikalske arv stadig videre. George Martins søn Giles Martin har netop produceret et nyt album med ukendte Harrison-versioner af kendte numre.På billedet ses Paul MCartney, Olivia Harrison og Georges søn Dhani da GeorgeHarrison posthumt  i 2009, fik en stjerne på Hollywoods Walk of Fame. Foto: Phil Mccarten
12 år efter George Harrisons død, og 40 år efter hans solo-plader i kølvandet på Beatles opløsning er der stadig guf at hente i det musikalske skatkammer hos 'den stille Beatle'. Og det er den legendariske Beatles-producer George Martins søn, Giles Martin, der har hevet Harrison-perlerne ud af gemmerne, og fået dem udgivet.

- I forbindelse med Martin Scorseses dokumentar om George Harrison, kontaktede Olivia Harrison (Georges enke) mig, for at høre om jeg ville være ansvarlig, for at finde musik frem fra hans bibliotek, der ligger i hans vidunderlige villa, Friar Park, hvor hun stadig bor, siger Giles Martin til BT.

Martin er søn af den legendariske Beatles-producer George, og var delvist involveret i triple-udgivelsen Anthology i 1995/96 og producerede re-mix-albummet 'Love', der blev udgivet i 2006.
Som sådan er han en af de få, der indgående kender The Beatles musik ned i de mindste detaljer og de enkelte indspilningsspor.

Derfor var han det oplagte valg for Olivia Harrison som en slags 'musikalsk kurator' på George Harrisons omfattende musik-bibliotek. 

- I forbindelse med det nye album, har jeg været gennem cirka 30 procent, så der er stadig meget tilbage i arkiverne, siger Giles Martin.

Betyder det, at der er nye ukendte Harrison-numre i gemmerne?
- Ja, der er nogle få helt ukendte numre, og så er der andre versioner af kendte numre, du aldrig har hørt før. Så er der mange numre, der viser ham som den dygtige singer/song writer han var, på samme måde som man kan høre på det nye album, siger Giles Martin til BT.

- Jeg kan ikke love jer en ny single i år, men der er meget materiale tilbage, som jeg planlægger at gå igennem i år, og næste år.

Hvad blev du mest overrasket over, da du lyttede Harrisons arkiver igennem?

- Jeg er mest overrasket over, hvor god en singer/song writer George var. Og hvor god en musiker han var. Han var meget optaget af detaljer, og meget metodisk i den måde han skrev og indspillede på. George kunne godt lide at producere sine ting, så de blev helt perfekte, så det overraskede mig egentlig, hvor god han var – helt rå - uden Phil Spectors store produktion på sange som My Sweet Lord og All Things Must Pass. Det burde jo ikke overraske mig i og med, at han var en af The Beatles, griner Giles Martin i telefonen fra London, hvor han afslører, at hans legendariske far kommere til middag om aftenen.

På et tidspunkt antydede din fas5r, at han måske havde forsømt George Harrison i tiden med The Beatles. Er det noget I har talt om?

- Ja, det har vi snakket om.

Ja, det har jeg talt med min far om. Og det er rigtigt nok, at han har det sådan. Det skyldes til dels, at John (Lennon) og Paul (McCartney) kom med  så mange utroligt fremragende sange til ham hele tiden. I starten skrev George stort set ikke, og da han begyndte, havde hans sange ikke den samme standard som John og Pauls. Men i slutningen af Beatles år, var George Harrisons sange nærmest lige så gode som Lennon og McCartneys. Og han endte jo med at skrive 'Something', der efter min mening er en af de bedste sange der overhovedet er skrevet.

 - Min far siger, at han bagefter har følt, at han ikke tog sig nok af George, og måske har fortrudt lidt, at han ikke plejede hans talent mere. Ikke at min far behandlede George dårligt - min far en er et meget ordentligt menneske – men jeg tror han fortryder, han ikke var der mere for George som producer. Men det skyldes nok primært, at John og Paul var så enestående - og så produktive, siger Giles Martin´.

Ud over det du har lavet med Beatles og nu George, er du også producer, der arbejder med andre bands. Er det en tung arv at slæbe rundt på, at du er søn til manden, der producerede verdens største band gennem tiderne?

- Ja, det er det. Det kan jeg ligeså godt indrømme. Han producerede verdens mest elskede band. Men jeg føler mig enormt heldig over, at få lov til at lave det jeg laver, og jeg nyder virkeligt det jeg gør.

- Dem der siger, at jeg aldrig vil opnå det min far gjorde, har sikkert også ret. Men det fede er, at jeg bliver respekteret af de mennesker jeg arbejder sammen med. Og at de kan lide, det jeg gør.

- Selvfølgelig er det en skygge at arbejde under. Men det betyder ikke, at jeg ikke kan have det sjovt, mens jeg arbejder i skyggen, griner Giles Martin, der afslører, at hans 86-årige fars helbred er strålende.

- Han kommer på ´middag hjemme hos os i aften. Han bor små hundrede kilometer fra os, og han kører selv.
- Han er 86 år gammel, og siger selv, at der er småbidder, der ikke hænger fast mere. Typisk min far. Men han er meget lykkelig, og meget taknemmelig for de ting, han har opnået og de fantastiske oplevelser, han har haft i sit liv med musik. Han har et fint helbred og har det rigtig godt, siger Giles Martin.

George Harrisons album 'Early Takes. Volume 1.' er lige udkommet på Universal Records, og indeholder nye og ukendte versioner af numre fra tiden omkring Harrisons to første solo-plader.


 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.