Anne Dorte Michelsen fortæller om sit nye syn på parforhold, og om hvorfor hun godt kunne tænke sig at være lidt mindre følsom.

»Jeg tænker alt, alt for meget over tingene. Og derfor er det godt nogle gange bare at tage en pause, lægge sig på ryggen og se verden fra en lidt anderledes vinkel.«

Sådan forklarer 57-årige Anne Dorte Michelsen omslagsbilledet til sit nye album ’De voksnes rækker’, der udkommer på fredag.

»Vi begyndte med et helt almindeligt portrætfoto. Men det var jeg utilfreds med. Og når jeg hver morgen tændte for min computer og kiggede på det samme kedelige cover, så vidste jeg, at vi måtte lave det om.«

Derfor gik den forhenværende Tøsedrengene-sangerinde igen i fotostudiet sammen med sin gamle ven og eks-partner Peter Ravn, der også stod bag de kendte Tøsedrengene-omslag.

Anne Dorte Michelsen lagde sig i sin fine kjole og stilfulde stiletter ned på gulvet. Og dér var fotografiet.

»Hun har lagt sig ned. Men det er tydeligt, at hun snart vil rejse sig op igen. Og det er sundt at se verden på en ny måde. Det er lidt ligesom med musikken på albummet. Det er godt at tage 40 minutter, hvor man bare lytter,« siger Anne Dorte Michelsen.

Og til det formål er ’De voksnes rækker’ – et perfekt bud på 40 minutters pause.

Tænker for meget

Sammen med sin gamle ven og producer Billy Cross har Anne Dorte Michelsen nemlig indspillet et album, der på mange måder binder sløjfe på den solokarriere, hun for 32 år siden grundlagde med pladen ’Mellem dig og mig’, der også var produceret af Billy Cross.

»Dengang var Billy Cross én af de første, der for alvor forstod mine musikalske ambitioner. Jeg var allerede som teenager vild med amerikanske 70er-solister som James Taylor, The Eagles og Carol King. Men hvis man bare oversatte den slags musik og tekst direkte, kom det let til at lyde som danskpop. Og derfor var det vigtigt at vende tilbage til den lyd og det udtryk, Billy og jeg skabte,« siger Anne Dorte, der lige fra begyndelsen af sin karriere som komponist i Tøsedrengene har været kendt for den slags sange, hvor vrangen for alvor bliver vendt ud af følelsesfrakken.

En anden lykke

»Ja, jeg er nok en følsom sjæl. Og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg tænker alt for meget over tingene. En overgang løb jeg meget. Og det var skønt. Ikke alene elsker jeg nemlig at løbe. Men mens jeg løb, holdt jeg også helt op med at tænke og bekymre mig om alt muligt. Men så fik jeg dårligt knæ. Og så begyndte jeg igen at bekymre mig om alting,« siger Anne Dorte med et stille grin.

Den ustoppelige følsomhed og konstante tankevirksomhed har selvfølgelig også ført til adskillige af den danske pophistories bedste sange.Og Anne Dorte Michelsen er heller ikke bange for at indrømme det:

»Jeg aner ikke, hvad jeg skulle stille op uden musikken. Den giver mig et output for alt det, der foregår inde i hovedet på mig. Uden musikken ville mit liv ikke være det samme,« siger Anne Dorte Michelsen, der siden 1996 har været gift med skuespillerskoleleder Carsten Kressner, som hun også har to børn sammen med.

Den slags længerevarende forhold var svære at forestille sig, da Anne Dorte Michelsen var ung og rastløs.

»Dengang var alting meget klarere, eller måske var vi bare blinde. Og det er bl.a. det, jeg skriver om i én af mine nye sange, ’En anden lykke’. ’Giv nu slip på drømmen’, lyder en del af teksten. Men det skal ikke nødvendigvis opfattes negativt. Drømmen kan nemlig også være en illusion om, at alting kan blive bedre, hvis man bare flytter videre og går et andet sted hen. Men hvis man stopper op, opgiver drømmen eller illusionen, så finder man måske, som titlen også lyder ’en anden lykke’.«

Ikke travl

I de gode gamle Tøsedrengene-dage kom sangene nærmest væltende. Der var, som Anne Dorte Michelsen selv udtrykker det, hverken børn, ejerbolig eller bil at bekymre sig om.

Og i dag tager det længere tid. Men det opfatter den 57-årige mor til i alt tre ikke som noget negativt.

»Jeg skriver måske fem-ti sange om året. Jeg venter på, at der opstår det her over- eller undertryk, hvor tingene bare skal ud. For eksempel tog det mig 16 år at skrive ’Hej far’, der handler om min fars død i 1999. Det var ikke en sang, jeg planlagde. Men pludselig var den der bare på mindre end en eftermiddag - med både tekst og musik. Jeg har ikke så travlt længere, men jeg er virkelig stolt af de nye sange. Vi har allerede optrådt med hele albummet to gange. Og jeg har fornemmelsen af, at der virkelig er noget friskt at fortælle. Hvis jeg kun rejste rundt med de gamle sange, som vi også spiller, ville det virke underligt,« siger Anne Dorte Michelsen.