Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen mener, at hypen omkring netop afdøde David Bowie er ude af proportioner. Hun savner at anmelderne i Danmark åbner op for en bredere pallet af musikgenrer - også den mere folkelige popmusik. .
Sangeren og sangskriveren Anne Dorte Michelsen mener, at hypen omkring netop afdøde David Bowie er ude af proportioner. Hun savner at anmelderne i Danmark åbner op for en bredere pallet af musikgenrer - også den mere folkelige popmusik. . Foto: Marie Hald

'Tarveligt', 'dårlig timing', 'upassende' og 'meningsløst'.

Sangeren Anne Dorte Michelsen er kommet i strid modvind efter at hun på musikeren David Bowies dødsdag skrev på Facebook, at 'den hvide, intellektuelle, mandlige kunstner' efter hendes mening 'kanoniseres igen og igen på bekostning af andre, køn, racer og musikalske tilgange'.

Det afstedkom flere vrede kommentarer - både på hendes egen Facebook-profil og blandt BTs brugere efter at vi skrev om sagen. De forstår ikke, hvorfor Anne Dorte Michelsen har valgt at ytre sig om det, som hun mener er musikkritikeres for store hyldest til den afdøde musiker på dagen, hvor dødsfaldet blev offentliggjort.

ADM

Bowie

Overfor BT forklarer Anne Dorte Michelsen, at hun føler sig lidt misforstået.

»Jeg skrev det ikke på grund af Bowie, som jeg rigtig godt kan lide, men på grund af den måde, der bliver talt om ham på. Jeg kan godt blive træt af den måde, musik er blevet anmeldt og omtalt på i al den tid, jeg har skrevet musik, for jeg synes, det er for snævert,« siger hun til BT.

ZB5327_275854_0085

Hun mener, at den danske anmelderskare igennem lang tid har haft en forkærlighed for musik, der taler til intellektet. Den mere følelsesladede og kropslige musik bliver derimod betragtet som mindreværdig - eller helt forbigået i tavshed af anmelderne. Det gælder eksempelvis popmusik og populærmusik.

»Mit indslag handler ikke om Bowie, men om anmelderne,« slår hun fast.

FRANCE-BRITAIN-ENTERTAINMENT-MUSIC-BOWIE-FILES

Allerede da David Bowies sidste plade 'Black Star' blev rost til skyerne af anmelderne, var Anne Dorte Michelsen ved at få morgenkaffen galt i halsen. Hun kalder pladen 'udmærket', men finder anmeldelserne ude af proportioner. Og da fans og medier på Bowies dødsdag skrev, at kun The Beatles er større end den britiske multikunstner, satte hun sig foran tastaturet og skrev Facebook-opslaget, som har skabt så stor forargelse over det ganske land.

»Skulle vi ikke lige holde benene på jorden? Jeg synes bare ikke, at Bowie er nummer to efter The Beatles. Det er han ikke i min verden, og jeg synes ikke, det skal stå uimodsagt. Jeg kunne godt nævne 50 navne, som jeg synes har haft ligeså stor betydning som Bowie. Det er jo ikke det samme som at sige, at han ikke var fantastisk, men han har med mit kendskab til musik ikke haft den enorme betydning for det brede musikpublikum, som mange vil give ham,« siger Anne Dorte Michelsen.

ZB5327_275854_0085

Men hun medgiver gerne, at timingen af hendes opsang på Facebook ikke just var optimal.

»Folk bliver kede af det, fordi de synes, jeg kritiserede David Bowie, og jeg vil gerne medgive, at jeg godt kunne have ventet lidt. Jeg er ked af, at jeg fyrede det af lige den dag, han døde,« siger hun.

SE BILLEDERNE I FULD STØRRELSE HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.