Der blev sunget, grint og grædt på Københavns Rådhusplads søndag. Den var fyldt til randen med danskere, som ville hylde musiklegenden Kim Larsen, der gik bort for nylig i en alder af 72 år.

Under og efter har der været debat på de sociale medier omkring kvaliteten af showet, men den fejer Politiken-anmelder Henrik Palle til side.

»Det havde været super sejt, hvis C.V. Jørgensen eller Bruce Springsteen var kommet, men hvis der er en skuffelse over, at det ikke var tilfældet, er det noget tåbeligt bøvl fra folkedybet. Kunstnere sidder ikke og venter på at blive inviteret med til et mindeshow. Det er barnagtigt og misforstået at tænke sådan. Dem, der kom, var dem, der kunne og ville. Dem, der ikke kom, har haft deres gode grunde til det. Man kan ikke bebrejde DR,« siger han.

Henrik Palle mener, at man i virkeligheden burde rose Danmarks Radio for opsætningen af mindekoncerten, der viser, hvor fleksibel en organisation Danmarks Radio er.

Mindekoncert for Kim Larsen på Rådhuspladsen søndag den 7 oktober 2018.
Mindekoncert for Kim Larsen på Rådhuspladsen søndag den 7 oktober 2018. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det var et ganske imponerende show taget i betragtning af, at DR kun har haft en lille uge at arbejde i. Alligevel fik de fat i nogle artister og fik dem til at møde op, og der var desuden et imponerende produktionsdesign med skærme og lys,« siger han og fortsætter:

»Der er altid noget, man kan hæfte sig ved, som ikke var optimalt. Men det var ikke meningen, at vi skulle blive bjergtaget. Det var et stykke sorgbearbejdning, hvor den primære aktør var publikum selv.«

Den betragtning er musiker Kwamie Liv enig i. Hun bidrog selv til hyldestkoncerten med sin egen smukke fortolkning af sangen 'Pianomand'.

»Der er selvfølgelig en vis ærefrygt ved at fortolke en legendes musik. Men det handlede om ham og hans musik. Vi (artisterne, red.) var med til at facilitere en afsked, for vi var alle sammen i sorg. Jeg er virkelig rørt over at have fået lov til at være med i går (søndag, red.), hvor Danmark var samlet om noget meget større end dem, der stod på scenen,« siger hun og uddyber:

Rådhuspladsen set oppefra.
Rådhuspladsen set oppefra. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Det smukke ved det er, at når man har haft et liv og karriere som ham, så dør man aldrig. I går var et bevis på, at man bliver båret videre gennem musikken. Vi stod på begge sider af den oplevelse med tårer i øjnene. Det er også helt vildt smukt.«

Hun mener, at Kim Larsen var helt speciel, fordi han ramte danskerne på mange forskellige niveauer og over mange generationer. Kwamie Liv mener, at han repræsenterede noget jordnært, folkeligt, uprætentiøst og ukompromisløst. Derfor er den ikoniske sangskriver og kunstner en legende.

Henrik Palle er uforstående over for de danskere, som har kritiseret hyldestkoncerten.

»Det er en dansk uskik at interessere sig for det, der ikke var, og sige, at glasset var halvt tomt. Jeg synes, glasset var halvt fyldt,« siger han og slutter:

Flere generationer var samlet for at hylde og mindes den danske legende.
Flere generationer var samlet for at hylde og mindes den danske legende. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det var en fantastisk begivenhed og en samlende begivenhed. Det er fantastisk, at vi tør gå ud på gaden, når der er behov for at dele vores følelser. Det er en kold tid, vi lever i, men folk er der for hinanden, og det er fandeme smukt.«

Ud over Kwamie Liv optrådte blandt andre Caroline Henderson, Magtens Korridorer, The Minds of 99 og DR's drengekor. Koncerten blev også fulgt fra Aalborg, Aarhus og Odense, hvor der var sat storskærme op.