Morbid Angel
Morbid Angel Foto: (ARKIVFOTO) HENRIK OLE JENSEN
Følsomme sjæle vil nok anfægte det betimelige i at arrangere en koncert med bands som de amerikanske death metal veteraner Morbid Angel og de tyske thrash ditto Kreator i selve julemåneden!

På overfladen var eksempler på julens traditionelle budskab om ’peace, joy and goodwill to each man’ i Amager Bio onsdag aften i hvert fald lettere at overskue end intelligent liv i en EU-debat om bankmoral.

Sangtitler som ’Enemy Of God’, ’Phantom Antichrist’, ’Fall From Grace’, ‘Lord Of All Fevers And Plague’, ‘Flag Of Hate’ og ‘Pleasure To Hill’ – for blot at nævne nogle få af de yndige hymner onsdag – signalerer trods alt snarere Satan end Santa Claus (sorry!).

Det får være, hvad det være vil, for i virkeligheden tjener den hårdeste metal jo i dén grad julens budskab. Simpelthen fordi  man efter en så voldsom udladning af aggression forlader koncertsalen mørbanket, sært renset og med nyt overskud til sine medmennesker.

Okay, slut på moralprædiken og hovedet i grenhakkeren: Morbid Angel har altid været og er stadig ét af de få death metal bands, det rent faktisk er værd at beskæftige sig med. I og med at kvartetten fra Florida er så meget mere end blot endnu en omgang bevidstløst brølende bøvehoveder men derimod et ekvilibristisk spillende kollektiv med en avantgardistisk kompleks tilgang til musikalske arrangementer og harmonier – ikke mindst takket være bandets stifter, den intense leadguitarist Trey Azagthoth.

Når de spiller på den måde, kræver det så også, at man kan høre alt, hvad der foregår, og det kunne man ulykkeligvis ikke helt i Amager Bio. Lyden balancerede dårligt, var voldsomt bastung, og man kunne ikke høre alt trommespillet. Genhøret med klassekompositioner som ’Fall From Grace’, ’Rapture’, ’Chapel Of Ghouls’ og ’Where The Slime Lives’ blev derfor desværre ikke helt så glædeligt, som det kunne have været.

Ærgerligt men dog en lige akkurat godkendt koncert.

Det er 30 år siden guitarist og sanger Mille Petrozza og trommeslageren Jürgen ’Ventor’ Reil lagde grunden til Kreator i den tyske by Essen. Med årene har de udviklet sig til måske dét bedste thrash metal band i verden, og bandets 13. album, ’Phantom Antichrist’, som udkom tidligere i år, er faktisk også Kreators hidtil bedste.

Bandet skuffede da heller ikke onsdag aften.

Fra den rasende start gik med titelnummeret fra det nye album og en god halvanden times tid frem, blev Kreators koncert et læsterligt lærestykke i, hvordan man spiller denne type musik.

Bandet forstår nemlig modsat mange af deres konkurrenter at spille mening ind i galskaben med rigelige doser af variation, dynamik og melodi i det hele. Intetsteds bedre illustreret end i de formidable udgaver af ’From Flood Into Fire’ og ’Civilization Collapse’ – begge er i udgangspunktet rasende og inderligt intense, men de intelligente rytmeskift og guitaristernes fornemme forståelse for harmonier gør sangene til så meget mere end blot et soundtrack til den enkelte lytters raseri. Flot!

Fem stjerner til Kreator og fire til Morbid Angel (og så ender vi på fire, fordi jeg ikke kan give fire-en-halv) og tak for en fin aften herfra…

KREATOR & MORBID ANGEL, Amager Bio, fire og fem stjerner.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.