Hvis der nogensinde har været en hip-hop-koncert med større forventninger end Watch The Throne med de to internationale superstjerner Kanye West og Jay-Z, så er det ved at være et stykke tid siden.'

For det var i hvert fald 12.000 meget festklare personer, der var mødt op i Jyske Bank Boxen i Herning for at høre duoen, som, specielt hver for sig, har høstet den ene pris efter den anden og solgt et utal millioner af plader.

Og for dem som ikke har nok i de to mega-stjerner, så kan det lige tilføjes, at deres vedhæng i form af kone og kæreste er næsten lige så kendte, hvis ikke mere. Jay-Z er nemlig gift med verdensstjernen Beyonce og Kanye West er for ganske nyligt blevet kæreste med reality-stjernen Kim Kardashian.

Så der var masser af stjerner at forholde sig til i Boxen lørdag aften. Og måske var det også derfor, at Kanye og Jay havde valgt ikke at have opvarmning inden koncerten. Ingen skulle stjæle noget som helst af rampelyset. De to egoer fylder nok af det i forvejen.

Konger på hver sin trone

Og fylde, det var netop hvad de to stjerner gjorde, da de gik på scenen.

På hver deres scene entrede Kanye og Jay-Z Boxen, hvor publikum gik helt amok, mens tonerne fra deres fælles nummer H.A.M. røg ud gennem de mange højtalere i de midtjyske.

De to rap-stjerner stod ovenpå hver deres, ja, trone om man vil. Der langsomt hævede sig op over publikum i omkring fem meters højde. Og som om det ikke var imponerende nok, så var de to troner kæmpe firkantede klodser, der fungerede som kæmpe skærme.

De første numre var fra deres seneste og fælles udspil ’Watch The Throne’, og der var rigtig godt gang i både de to rappere på scenen og den store mængde publikummer. Her blev der fra første færd kastet et enormt antal hænder op i luften i både respekt og ærbødighed for de to hip-hop-konger.

Feststemt publikum

Efter de første par numre, hvor de to havde været på hver deres scene, blev de forenet på den store endescene. Begge rappere var klædt i sort, Jay-Z med en, ligeledes sort kasket og en blå crips-bandana fra den ene baglomme. Kanye med et par rigtig store guldkæder hængende om halsen.

Det varede ikke længe før det meget feststemte publikum fik et lækkert udvalg af de to stjerners bagkatalog at lytte til. Det var da de to rappere på skift slog over i deres egne hits, som der er rigtig mange af.

Kuren på mikrofontråden

Desværre for koncerten var lyden, specielt i begyndelsen, tæt på at være elendig. Hvis det ikke var fordi de mange fremmødte i forvejen så ud til at kende teksterne på numrene, så var der ikke blevet sunget meget med. For lyden fra mikrofonerne var sløret og utydelig. Rigtig ærgerligt.

Men hvis Kanye og Jay-Z havde opdaget at lyden var dårlig, så lod de i hvert fald som ingenting. For begge leverede, skiftevis, flotte og indlevende oplevelser på scenen. Og det på hver deres meget forskellige og karakteristiske måde.

 

Fantastisk samrap

For Kanye West er den store performer af de to. Han giver sig selv fuldt ud på scenen. Og det så meget at sveden bogstavelig talt stod fra Chicago-rapperen. Han fór rundt, og vred sig i takt med de lækre rytmer, som han selv, som den dygtige producer han er, i mange tilfælde har stået for.

Her var det en anden ting med Jay-Z. For han er, som den ’voksne’ af de to, meget mere afslappet. Og når hans store hits lød gennem højtalerne agerede han med en tilbagelænet, ’jeg er den bedste til de her’-attitude. Og det er New York-rapperen også meget tæt på at være. For i modsætning til Kanye, så er han ikke den store performer, men en usædvanlig dygtig rapper. Hvilket han viste flere gange.

 

99 guldgravere

I det hele taget supplerede de to verdensstjerner hinanden rigtig godt. Hvilket bedst blev bevist, da Jay-Z spillede et af hans helt store hits ’Big Pimpin’’, der handler om at score damer. Her svarede Kanye West med kæmpehittet ’Golddigger’, som han kaldte sin version af ’Big Pimpin’’. Og på vanlig overlegen manér valgte Jay-Z at svare med ’99 Problems (but a bitch ain’t one)’ på Kanyes klage over piger, som helst vil have penge.

Fantastisk tænkt og udført. Og det viste klart, at der er flere tanker bag showet end grønne dollar-sedler. Og den gennemtænkte og intense måde at levere et show blev i den grad også belønnet af publikum, der klart var lørdag aftens tredje store stjerne. For sjældent har man set et så medlevende og entusiastisk fremmøde til en koncert.

Hænder fløj konstant op i luften i begejstring for det Kanye West og Jay.Z leverede på scenen. Og på den måde fik rapperne og publikum i fællesskab løftet koncerten et niveau højere.

 

Ekstase i Boxen

 

Den aller bedste måde at beskrive det på, er den sidste del af koncerten. Her blev der afsluttet med at spille deres seneste og største hit  ’Niggas In Paris’ ikke bare én gang, men hele fem gange.

Det satte gang i en ekstase, som virkede til ikke at ville tage en ende. De 12.000 fremmødte gav alt, hvad de havde. Og det gjorde Jay-Z og Kanye West også. Og sådan blev hele Jyske Bank Boxen forvandlet til en levende organisme, der gyngede, hoppede, sejlede og jublede i fælles rus. Et fantastisk skue. Og en fantastisk fest.

Man følte virkelig, at man var i gang med at overvære noget rigtig stort.

Derfor skal Jay-Z og Kanye West have to stjerner hver. Så skal publikum have to stjerner. Og hvis vi så trækker en stjerne fra for den dårlige lyd (som hverken publikum eller kunstnere havde skyld i) så havner vi på fem helt ekstremt flotte stjerner. Mange tak for det!!!